Groentesprokkel 51

Beste abonnee, klant, sympathisant,

In een wereld van constante verandering en nieuwe technologieën, vind ik soelaas in het bos waar een boom een boom blijft.
Angie Weiland-Crosby

We wensen jou met het ganse Zonnekouter team een hartverwarmend eindejaar toe. We geloven erin dat 2021 een jaar van verandering mag zijn, waarin we allen onszelf terugvinden en ten volle kunnen genieten van het samenzijn met anderen. Geniet dus met volle teugen van de start van 2021 want het wordt een prachtig jaar om nooit te vergeten!

!!! EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN !!!

Naar goede gewoonte leggen we in de kerstvakantie onze Zonnekouter-activiteiten op een laag pitje: even een welverdiende winterrust. De boerderijwinkel is een weekje dicht, en we maken 3 weken geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie extra voor en na met een Kerstpakket en een Nieuwjaarspakket, telkens ter waarde van 2 pakketten.

Waarom dit jaar 3 weken pakkettenstilte? Een abonnementsjaar telt normaal 52 weken: 48 gewone pakketten + 2 dubbele pakketten. Maar vrijdag 1 januari valt dit jaar in week 53 (!), dus moeten we een weekje langer dicht om terug op schema te zitten. Met als gevolg:
– 11/12: 14daagse abonnees van even weken krijgen hun laatste (gewoon) pakket van 2020
– 18/12: Kerstpakket (laatste van 2020) voor alle wekelijkse abonnees en de 14daagse van de oneven weken
– 25/12, 1/1 (= week 53!) en 8/1: geen pakketten
– 15/1: Nieuwjaarspakket (eerste van 2021) voor alle wekelijkse abonnees en de 14daagse van de even weken
– 22/1: 14daagse abonnees van oneven weken krijgen hun eerste (gewoon) pakket van 2021

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, schorseneer, pompoen en ingemaakte tomaten van de Vroente-Zonnekouter; boterraap van de Vroente-Kollebloem; bataat en mizuna van ‘t Goed ter Heule; venkel van Le Monde des Mille Couleurs; boerenkool van De Blauwe Spie
Groot: veldsla, prei, daikon, schorseneer, selder, roodlof en ingemaakte tomaten van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; boterraap van de Vroente-Kollebloem; asian salad van ‘t Goed ter Heule; oesterzwam via Biofresh; venkel van Le Monde des Mille Couleurs ; wortel en boerenkool van De Blauwe Spie
Gemengd: veldsla, prei en ingemaakte tomaten van de Vroente-Zonnekouter; boterraap van de Vroente-Kollebloem; wortel van de Blauwe Spie; venkel van Le Monde des Mille Couleurs; landkers van Goed ter Heule; appel Topaz en peer Conference van Van Eykeren; bloedsinaas Moro (It), clementine (It) en avocado (Es) via Biofresh
Fruit: peer Conference van Van Eykeren; appel Elstar (Nl), kiwi (It), bloedsinaas Moro (It), clementine (It), kumquat (It), avocado (Es) en dadels (Tn) via Biofresh

Recepten

Schorsenerenrösti
Nodig: 500g schorseneren, 50g boter, 1 teentje fijngehakte look, 1 fijngehakte chilipeper, 3el fijngehakte peterselie, 2 losgeklopte eieren, 2el bloem, 2el olijfolie, peper en zout
Schil de schorseneren en rasp ze grof. Smelt de helft van de boter en stoof de schorseneren gaar in ongeveer 10 minuten. Meng in een kom de look, peterselie, de eieren, bloem en peper en zout. Schep hierin de gestoofde schorseneren en meng alles goed onder elkaar. Maak van dit mengsel 6 platte stevige rösti’s. Verwarm de koekenpan en smelt de rest van de boter met de olijfolie. Bak de rösti 4 minuten aan beide kanten totdat ze mooi goudbruin zijn. Combineer met een veldsla en venkelslaatje.

Gekonfijte kumquats en verse geitenkaas op zuurdesemtoast
Nodig: 200g kumquat, 100g suiker, 200g verse geitenkaas, enkele takjes verse tijm, zuurdesembrood, peper en zout
Maak eerst siroop door 100ml water met de suiker ongeveer 10 minuten te laten inkoken. Snij de kumquats doormidden en verwijder zoveel mogelijk pitjes. Laat de vruchten 30 minuten op een zacht vuurtje en zonder deksel konfijten in de siroop. Dek af en laat een nachtje rusten. Rooster dikke sneden zuurdesembrood, besmeer met de verse geitenkaas en beleg met de gekonfijte kumquats. Werk af met tijm, peper en zout.