Groentesprokkel 50

Beste abonnee,
Het is ondertussen al twee maanden geleden dat ik hier op het erf belandde. In september startte ik met Landwijzer, het biologisch en bio-dynamisch leertraject. Tijdens de starttweedaagse bezochten we De Zonnekouter. An vertelde op die zonnige nazomerdag over het belang van een goede bodem. De koeien graasden nog op de weide en op de venkelbloemen zoemden de bijen. Het leek me wel wat om op dit gemengd bedrijf een stage te volgen. En kijk, we zijn ondertussen twee maanden verder en ik heb al heel wat bijgeleerd. Het is leuk om te zien hoe snel alles verandert op de boerderij. Een deel van de veldsla is al volledig geoogst en ook de spinazie was deze week oogstklaar. De lege bedden bedekten we met worteldoek, zodat ze er niet al te kaal bij liggen. Een dekentje voor tijdens de koudste en donkerste dagen.
Arne bereidde de vrije uitloop van de varkens voor. Woensdag passeerde de betonboer. Niet gemakkelijk zo’n betonvloer leggen. Maar na wat ploeteren en zwoegen ligt er een blinkende uitloop klaar. Binnenkort zullen de nieuwe biggen kunnen genieten van een zonnebad op een zacht bedje van stro en houtschilfers.
In het najaar starten op een boerderij kan misschien een wat vreemd moment lijken. Ik zag nog net de laatste paprika’s passeren, ruimde de laatste tomaten op en oogstte de laatste wortelen. In de herfst is er elke dag wel iets het laatste. Maar ondertussen plantte ik ook de eerste veldsla, oogstte ik de eerste andijvie en zag ik de eerste winterrogge ontkiemen. Binnenkort beginnen de dagen te lengen en zal er nog veel meer eerste dit en dat zijn.
Iets om naar uit te kijken! Koen

Samenstelling pakket

Klein: andijvie, daikon, wortel oxhella, veldsla van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; rode kool, ajuin van ‘t Livinushof
Groot: pompoen sweet mama, spinazie, daikon, veldsla, wortelen oxhella van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem; rode kool van ‘t Livinushof
Gemengd: spinazie, veldsla van de Zonnekouter, pastinaak van de Kollebloem; rode kool, ajuin van ‘t Livinushof; peer conference van Van Eyckeren, appel topaz (B), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: Appel Elstar/jonagored van Van Eyckeren, peer conference van Ter Linde (Nl), clementines (It), appelsien (Es), citroen (Es) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering op 8/1

Recepten

Aperitiefhapjes voor creatievelingen: Daikonrolletjes gevuld met van alles!
Snij de daikon met behulp van een dunschiller in dunne lange plakjes .Doe de plakjes in een kom met citroensap en warm water gedurende 20 minuten. Dep droog, leg op elk plakje wat vulling en rol op. Steek vast met een prikkertje
-Vulling 1: gekookte spinazie of warmoesblad met gerookte zalm
-Vulling 2: mango/avocado/komkommer/paprika in reepjes; stukjes gekookte kipfilet (besprenkeld met limoensap) of garnalen of kruidige tofu, gehakte rode ui, verse koriander, cashewnoot (gehakt), evt kiemgroenten
Saus: meng pindakaas, 1 el. sesamolie, 1tl tamari, 3 el sinaasappelsap, 2tl limoensap

Rodekoolsalade
Nodig: 1 stuk rode kool (of de helft witte en de helft rode), 2 e.l. geroosterde zonnebloempitten, 1 grote appel in kleine stukjes, wat walnoten
Een vinaigrette met 4 e.l. olijfolie, 1 e.l. frambozen- of appelazijn, ½ gehakte ajuin en gembersap (= snij een flink stuk gember fijn en knijp het uit).
Snij (of schaaf) de kool in heel dunne reepjes, meng ze met de vinaigrette, en laat minstens 1 uur trekken. Voeg de stukjes appel en noten toe en bestrooi met zonnebloempitten.