Groentesprokkel 5

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ze moet de trots van de familie geweest zijn… De toekomstdroom, de riante erfenis voor opvolgers.
Vijftig jaar lang heeft ze er gestaan, onaangeroerd. Een symbool van vooruitgang voor de streek. Zeker de helft van haar bestaan heeft ze duizenden varkens gehuisvest, de intensivering was een feit voor onze voorgangers. Het moet goed gegaan hebben de eerste jaren. Financieel dan toch.
Hoe het de boer verging blijft de vraag. Elke dag bracht hij zijn dagen door in een stal die enkel door het flauwe kunstlicht verlicht werd. Tussen tientallen varkens die twee keer in hun leven van de zon konden genieten: toen ze als big toekwamen en toen ze als volgroeide worst naar het slachthuis geleid werden.
Het boerenbond-mantra “Het is groeien of wijken” nam hij ter harte, onze voorganger.

Maar groeien kan je ook als mens doen…

Nu, 50 jaar na de bouw van zijn trotse monument, zijn wij aan de slag gegaan in de stal in de Bunderstraat. 3 containers gewapend beton, 1 container isolatieplaten en een hoop werkuren later, is binnenin niet veel meer te herkennen van het vroeg-industriële varkens-inferno. We creëerden de voorbije twee weken een lichtrijke open stal waar we grootse plannen mee hebben… De riante erfenis die door onze voorganger voorzien werd, zal er ongetwijfeld geheel anders uitzien dan wat hij gepland had (maar misschien had hij er stiekem wel van gedroomd).

Leen en Pieter werken voortaan samen met De Zonnekouter. Ze zijn gepassioneerd door geitjes én door kaas… Bovendien delen ze onze visie op landbouw en zijn het aangename mensen met veel vakkennis. Binnenkort krijgen onze koeien in de Bunderstraat dus het gezelschap van een guitige kudde geiten en wij van twee geitige guitigaards. Wees welkom, Leen en Pieter, we verlangen al jaren naar Zonnekouter-zuivel: kaas, yoghurt, melk…
Het is fijn om te werken aan de verbreding van ons verhaal én aan een geitenhemeltje…

Bereid je alvast voor, beste lezer: geiten die in zo’n hemel leven schenken hemelse kaas!

Zonnekouter Weidevlees

Wie nog vlees wil bestellen, heeft nog de tijd tot en met maandag 8/2 om een pakket rundsvlees of varkensvlees van 5kg of 10kg te reserveren!
Bestel via deze link of mail jouw keuze naar info@dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein: prei van De Zaailing; postelein van ‘t Goed ter Heule; witte kool van De Wassende Maan; bataat en knolselder van Niemegeers; kastanjechampignon van Braeckevelt
Groot: aardpeer van de Vroente-Ourobouros; prei van De Zaailing; slamix van ’t Groenlof; witloof van Vanderhauwert; bataat en knolselder van Niemegeers; kastanjechampignon van Braeckevelt
Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter; prei van De Zaailing; witloof van Vanderhauwert; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon; peer Doyenné van Van Eykeren; kiwi (It) en clementine Azahar (Es) via Biofresh
Fruit: peer Doyenné en appel Topaz van Van Eykeren; appel Natyra, clementine (Es) en bloedsinaas Tarocco (It) via Biofresh
Aardappel: alouette van de Vroente-Zonnekouter

Recepten

Ragout van linzen met prei en champignons
Nodig: 100 g groene of bruine linzen, 2 preistengels, 250 g (kastanje)champignons, 1 teentje look, 2 eetl. sojaroom, 1 eetl. olijfolie, een snuifje rozemarijn, een snuifje tij, een snuifje bonenkruid, peper, zout
Maak de groenten schoon. Snij de prei in ringen. Kook de linzen gaar met de preiringen, tijm, rozemarijn en het bonenkruid. Snij ondertussen de champignons in plakjes. Verwarm olie en bak de champignons op een vrij hoog vuur in enkele minuten goudbruin. Roer de gare, uitgelekte linzen met prei bij de paddestoelen. Breng op smaak met de (soja)room, geperste look en peper en zout. Laat het geheel al roerende nog even goed verwarmen.