Groentesprokkel 49

Beste abonnee,
De laatste maand van het jaar is ingezet. De dagen zijn kort, de avonden en nachten lang. Allen kijken we uit naar nieuw licht en leven. En wij, boeren, niet in het minst. Er worden volop plannen gemaakt voor het komend (teelt)jaar. Het teeltplan wordt volledig herzien. Nu we plannen hebben de serre uit te breiden, betekent dit nog wat extra denk- en puzzelwerk (en in het seizoen veel ander extra werk). Het doet ook dromen van volle akkers, frisse gewassen op het land, veel lekkers op het bord, mensen ontmoeten, samen bouwen aan alternatieven. Afgelopen teeltseizoen is mooi geweest. We hebben veel geleerd. En met deze ervaring als bagage willen we verder bouwen. Een uitdaging waar we volop voor willen gaan.
Lien

Onder de kerstboom!

EEN PROEFMAAND VOOR EEN GROENTEABONNEMENT ?
EEN WINKELBON VOOR DE ZONNEKOUTERWINKEL?
EEN GESCHENKENPAKKET UIT ONZE WINKEL met Siciliaanse producten van Libera Terra ?
Of helemààl te gek : schenk elkaar een project!
EEN STUKJE BIOLANDBOUWGROND VOOR DE ZONNEKOUTER (mét grondcertificaat van vzw Land-in-zicht)!
EEN ZONNEKOUTERAANDEEL !
(meer info? dezonnekouter@skynet.be)

Samenstelling pakket

Klein: savooi, groene selder van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; prei, postelein van ‘t Uilenbos, witlof van Vander Hauwert
Groot: veldsla, wortelen oxhella van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; prei, postelein van ‘t Uilenbos, witlof van Vander Hauwert; ajuin van ‘t livinushof; romanesco (Nl) via Biofresh
Gemengd: wortelen oxhella van de Zonnekouter, prei, postelein van ‘t Uilenbos, witlof van Vander Hauwert; appel cox van Van Eyckeren, clementines (Es) van de Sint, kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Elstar , peer Doyenné van Van Eyckeren, clementines (Es) van de Sint, kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Rode bietensoep of borsjt
Nodig : 1 grote ui, 2 à 3 bieten, bouillon, sap van 1 citroen, venkelzaad, peper. Verder kunnen ook nog prei, selder, wortelen, knolselder…
Stoof de ui glazig. Schil ondertussen de bietjes, snij ze in blokjes en voeg ze (samen met de andere groenten) bij de ui. Laat enkele minuutjes meestoven en voeg dan water toe en bouillon. Laat koken en voeg het venkelzaad erbij.
Mix de soep wanneer de bieten gaar zijn, en breng op smaak met citroensap en peper. Voeg zo nodig water toe. In je bord kun je ook een beetje yoghurt, villi in de soep mengen, dit geeft een heerlijke frisse smaak aan de soep; sojaroom maakt de smaak wat zachter.

Gestoofde savooi (groene kool) met pompoen en spek/seitan
Stoof in een pan met dikke bodem een gesnipperde ajuin in olie, voeg daarbij savooibladeren in brede repen gesneden (verwijder de dikste nerven), blokjes pompoen en stukjes seitan of gebakken spek. Voeg wat water, zout (of sojasaus), karwijzaadjes en peper toe en stoof alles gaar (een 20-tal minuten – opletten voor aanbranden voeg zonodig water toe.) De kool moet goed zacht zijn, dan wordt ze lekker zoet; bij te lang stoven gaat de smaak echter achteruit en wordt ze zwaarder verteerbaar.