Groentesprokkel 49

Beste abonnee, klant, sympathisant …

met het eindejaar in zicht, vooral veel praktisch nieuws, en dat vind je op de homepage …

De recepten voor deze Groentesprokkel, hier!

Koolcurry van witte kool en zoete bataat (bij een rijstgerecht)

Nodig: een gesnipperde ui, een teentje look, wat gesnipperde gember, een kwart of halve geschaafde kool, een bataat in reepjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en soyasaus of zout.

Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de gember met de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de bataat, gesnipperde look, curry, soyasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min: een indische delicatesse in een handomdraai!

Pastinaaksoep met gember

Nodig: 500 g pastinaak, in blokjes, 1 grote ui, gesneden, 4-5 cm gember (geraspt), 2 teentjes knoflook (geperst), 800 ml groentebouillon, 200 ml volle melk, 15 g boter, 1 el olijfolie, ¼ tl kardemompoeder, ¼ tl komijnpoeder, ¼ tl cayennepeper, zout en peper en voor de garnering 2-3 el noten of zaden (bv. amandelen of pompoenpitjes)

Fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe aan de pan en roer het geheel 1-2 min.

Meng de blokjes pastinaak erbij,schenk de bouillon in de pan en laat de soep ongeveer 15 minuten sudderen totdat de pastinaak zacht is geworden. Laat de soep wat afkoelen en pureer het geheel. Voeg de melk toe, proef en breng op smaak met zout en peper.

Rooster in een droge pan de noten en/of zaden goudbruin en garneer de soep hiermee.