Groentesprokkel 48

Beste abonnee,

Als boer leef je mee met de elementen, je moet je er af en toe eens helemaal in onderdompelen en aan overgeven. Deze week was het element water overal: op het land, op de spruitenbladeren (dat gutst zo heerlijk verfrissend in je mouwen als je ertussen kruipt en plukt), in de wind, in de modder waar je de volle kar savooien niet goed doorgeduwd krijgt, op het erf, in onze laarzen, op de hond, in de regenbogen, …
Ook de weides zijn nat en leeg en het gras is op: de koeien staan nu op stal, meer bepaald een potstal. Die wordt iedere dag ingestrooid, een hele winter lang, terwijl de koeien heel die lange winter hooi en groenteresten eten, peinzend herkauwend, rustig verterend, dromerig starend, om dag na dag een lading kostbare mest te produceren. Zo stijgen ze dag na dag een beetje, tot ze tegen het einde van het stalseizoen een goeie halve meter hoger staan op een dikke laag potstalmest. Die dient dan volgend jaar weer voor het opzetten van de composthoop en de bemesting van ons groenteland.

Komende week worden ook enkele van onze varkens geslacht.

Het vlees bieden we aan in gevarieerde pakketten van ongeveer 10 à 12 kg aan 12€/kg en kan zaterdag 5 december afgehaald worden op de Zonnekouter.

Bestellen kan via e-mail voor 3/12.
Arne en An

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, groene sweet mama pompoen, daikon, spruiten, warmoes van de Zonnekouter; pastinaak van de Kollebloem/Ourobouros
Groot: veldsla, postelein, groene sweet mamapompoen, daikon, savooi, spruiten, wortel oxhella, prei van de Zonnekouter
Gemengd: veldsla, oranje hokkaidopompoen, savooi van de Zonnekouter, rode biet van de Kollebloem; appel jonagored, peer conference van Van Eyckeren, clementines (Es), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: Appel Jonagored , peer Conference van Van Eyckeren en Biofresh, pompelmoes (It), clementines (Es), avocado (Es) via Biofresh

Recept

Savooi met mosterdsaus
Stoof de savooi gaar in een weinig water, kruid met zout, peper en lekker veel nootmuskaat. Maak een stevige witte saus (gebruik hiervoor ook wat kookvocht) en meng de zachte savooi erdoorheen. Roer op het einde een eetlepel mosterd door het geheel.