Groentesprokkel 48

Beste abonnee, klant, sympathisant,

The time is right,
The time is wrong,
It’s the paradox of life

De tijd vliegt, ondanks de rust en inkeer waar de winter ons toe aanzet. Als ik zo wekelijks zie wat er hier allemaal gebeurt, is het ongelofelijk welk werk er elke week verzet wordt. De diepe sleuven in het weiland zijn ondertussen al weer dicht gelegd, klaar om volgend jaar de koeien op de wei van water te voorzien. Maar eerst mogen ze nog even op stal, een stal met net een gloednieuw dak. De koetjes zullen trots zijn op hun nieuwe thuis!
Naast de vele winterklussen denken we ook vooruit naar het volgende jaar. Waar nodig, herverdelen we de taken die er zijn op de boerderij. Je verschiet er van hoelang de lijst is, eens alle taken worden neergeschreven. Dat maakt het boeiend, want zo zie je weer eens welke schakels er allemaal nodig zijn om een boerderij draaiende te houden!
Naast interessant is het voor mij ook wel heel spannend. Na vierenhalf jaar werken op de boerderij én werken in onze Vroentekraam op de Lousbergmarkt te combineren, heb ik besloten om vanaf januari voltijds naar de boerderij te komen. Een keuze waarvoor ik toch even de tijd nam om te beslissen, want het Vroentekraam voelt toch ook als mijn kindje. Ik herinner me nog de eerste vergaderingen over de toen nog lege markthal, de vele conversaties over de opbouw van onze Vroentekraam én het geluk dat we de eerst marktweek hebben overleefd. Als ik dan zie waar we nu staan en hoe goed dat kraam is uitgebouwd, als ik dan hoor welke positieve reacties we nog steeds krijgen van de klanten, dan kan ik alleen maar gelukkig en ook wel trots zijn bij het verlaten van de Lousbergmarkt. Ik heb er veel uit geleerd en dus geeft het mij ook wel energie om die kennis hier op de boerderij te gaan uitwerken. De moment was er om los te laten – the time is right – en toch zal ik een traan wegpinken bij het dag zeggen aan die mooie plek – the time is wrong. Een boeiende paradox van het leven! Nieuwe deuren zullen zich openen, aan uitdagingen zullen we op de boerderij niet te kort komen. Ik kijk er dus naar uit wat het nieuwe jaar zal brengen. Eén ding is zeker, voor mij, (h)eerlijke groenten zullen we jullie met plezier blijven aanbieden. Geniet er van!
Liefs, Judith

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, selder, schorseneer en pastinaak van de Vroente-Zonnekouter; boerenkool van Goed ter Heule; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon van Chamrova
Groot: veldsla, spruiten, andijvie, pijpajuin en daikon van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; boerenkool van Goed ter Heule; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon van Chamrova
Gemengd: paarse rammenas en roodlof van de Vroente-Zonnekouter; prei van de Vroente-Kollebloem; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon van Chamrova; appel Colapuis van de Vroente-Ourobouros; peer Conference van Van Eykeren; sinaas Navelina (Es) via Biofresh
Fruit: appel Colapuis van de Vroente-Ourobouros; peer Conference van Van Eykeren; clementine (It), kiwi (It) en avocado Bacon (Es) via Biofresh

Recepten

Pesto van boerenkool (recept van Elise van de Poele)
Nodig: 1b boerenkool, 1 teentje look, 60g zonnebloempitten, 70g oude kaas (bv Oude Bellie van het Hinkelspel), 70ml olijfolie, 1/2 citroen, peper en zout
Was de boerenkool, verwijder de onderste harde stelen en snij de bladeren grof. Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een het pan, zonder vetstof. Pel de knoflook en hak fijn. Rasp de kaas. Doe alle ingrediënten in een blender en hak fijn. Voeg naar smaak nog wat extra citroensap, olijfolie of peper en zout toe. De winterse pesto voor jouw pasta pesto!

Ovenschotel met champignon, prei en wortelpuree

Nodig: 500g zachtkokende aardappelen, 500g wortelen, 800g prei, 250g champignon, 1 ajuin, 1 teentje look, 250g (seitan) gehakt, 1el sojasaus, 2,5dl room, Provençaalse kruiden, nootmuskaat, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en de wortelen en snij in grove stukken. Kook gaar. Snij ondertussen de ajuin en het teentje look fijn. Borstel de champignons proper en snij in schijfjes. Stoof de ui glazig in wat olie en voeg de look en de champignons toe. Laat 10 minuten stoven. Voeg er het gehakt en de sojasaus aan toe. Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout. Snij de prei in fijn en stoof zacht in olie. Roer er de helft van de (soja)room onder en kruid met peper en zout. Pureer de aardappelen met de wortelen met de andere helft van de room. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel het champignonmengsel op de bodem van een ovenschaal. Leg er de prei bovenop en werk af met de wortelpuree. Zet 30 minuten in de oven.