Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Zoals je de laatste weken kan zien in je pakket, valt er nog veel te oogsten op ons Zonnekouterland. We hebben, om de magere zomer wat te compenseren en hopend op een warm najaar, tot later in ’t seizoen gezaaid dan andere jaren. Die najaarsteelten hebben tot onze vreugde wel hun beste beentje voorgezet, maar dat brengt uiteraard ook weer volle oogstdagen mee. ’t Geeft veel voldoening, al die karren groenten van het land te halen, maar ’t blijft pittig druk op de boerderij. Terwijl op onze kalender deze normaal ‘rustige’ novembermaand al rijkelijk ingevuld stond met vergaderingen allerhande: een overleg over onze nieuwe website, een boerenoverleg bij collega biodynamische boeren (De Blauwe Spie in Noordschote), samen ons nieuwe teeltplan uitdokteren met de nieuwe stukken land erbij, een boerenoverleg met de werkgroep vitale rassen over selectie en teelt van eigen zaad, een vergadering met Voedselteams, en volgende week ons jaarlijkse Vroenteweekend…
Veel tijd om onze geplande boomplantdag (nu 23 november) goed voor te bereiden hebben we nog niet gevonden. Komt nog bij dat veel bomen zich (net zoals wij boeren) nog niet helemaal in hun winterrust hebben teruggetrokken, en dus liever nog wat wachten om verplant te worden.

We hebben dan ook besloten om onze Zonnekouter – boomplantdag te verleggen naar zaterdag 13 december, dat geeft ons en de bomen meer ruimte en rust. En dat geeft iedereen nog wel de mogelijkheid om dit weekend (Dag van de natuur!) mee bomen te gaan planten in een natuurgebied in je buurt. Om dan op zaterdag 13 december mee te komen planten op ons nieuwe land in de Bunderstraat. Meer info volgt!

Samenstelling pakket

De peer ‘Beurré Alexandre Lucas’ ziet er wat uit als een stoofpeer, maar is een handpeer met van nature een lichtgroene kleur. Van zodra de peer rijp is, wordt ze geel met een roestige kleur om de steel. Het vruchtvlees is grof en korrelig, tamelijk sappig en matig zoet.

Klein: veldsla, andijvie, savooi, pompoen, prei, schorseneer van de Vroente-Zonnekouter
Groot: veldsla, postelein, spruiten, pompoen, prei, pijpajuin, puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter; spitskool van ‘t Groenlofhof
Gemengd: veldsla, roodlof, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; boerenkool van de Vroente-Kollebloem; appel cox, peer Lucas van Van Eykeren; clementine (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz, peer Lucas van Van Eykeren; clementine (It), appelsien (Es) via Biofresh

Recepten (zie ook de recepten in onze Groentesprokkel van vorige week)

Heerlijke lauwwarme salade met schorseneren en veldsla
Nodig: schorseneren, veldsla, olijfolie, mosterd, citroen, look, verse basilicum, zout, peper
Boen de schorseneren schoon onder stromend water en schil de wortels met een dunschiller onder de lopende kraan. Leg de geschilde schorseneren direct in een bak met water waar een scheut azijn aan is toegevoegd. Snij de schone wortels in stukken van 5 cm, en kook ze in een pan met water in ongeveer 20 minuten gaar. Boen intussen de citroen schoon en rasp er 1 theelepel gele schil af; pers de citroen uit. Hak de basilicum. Meng (in een blender of keukenmachine) 1 eetlepel citroensap met het citroenrasp, de basilicum, mosterd en olijfolie tot een mooie dressing. Breng de dressing op smaak met knoflook en versgemalen zwarte peper. Doe de schorseneren in een vergiet en giet er koud water over. Laat de schorseneren uitlekken en leg ze in een schaal. Schep de veldsla en dressing er luchtig door.

Gegrilde wortelgroenten uit de oven met appel en rozemarijn
Nodig: 1 – 1,5 kilo gemengde wortelgroenten, zoals pastinaak, knolselderij, wortels, aardperen, schorseneren, aardappels, ook pompoen past er erg goed bij; 3 el. Olijfolie, 2 grote knapperige, zurige appels, in achten gesneden, zonder klokhuis, met schil, paar takjes rozemarijn, zeezout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil alle groenten en snijd ze in middelgrote stukken. Leg ze op een grote bakplaat met de olie en wat zout en peper. Schep goed om en zet 35 minuten in de oven. Schep halverwege nog een keer om. Voeg de appels en rozemarijn toe en zet nog 15-20 minuten in de oven, tot de appels goudkleurig zijn. Meteen opdienen.