Groentesprokkel 47

Beste abonnee,

Afgelopen weekend hielden we met de collegaboeren van De Vroente ons jaarlijkse weekend in de Vlaamse Ardennen. Het werd een uitzonderlijk weekend, anders dan anders. Het was vooral een warm samenzijn, van boeren onder elkaar. Begeleid door Jozien Vos, doorwinterde BD-boerin, die ons meenam in de verhalen en symbolieken van het graan, en ons met stro als inspiratiebron de Vroente deed samenvlechten tot een mooi geheel.
Deze middag zitten we terug samen met de Vroenteboeren om de voorbereidingen voor het teelplan van 2016 te bespreken. Onze drie bedrijven zijn de laatste jaren sterk aan het evolueren en groeien: de afzet verhoogt, er kwamen jonge boeren en boerinnen bij, die elk ook hun eigen affiniteiten en projecten meebrengen. Zo worden bij ons de serres uitgebreid, de helft van de bestaande oppervlakte wordt in januari aangebouwd. We zijn ook op zoek naar extra grond voor meer en grotere teelten.
Wat houdt dat dan in voor de afzet naar elkaar? Waar liggen de tekorten? En hoe krijgen we het afzetplaatje rond? Tijd nemen dus om goed op elkaar afte stemmen, zodat we met onze drie boerderijen terug een samenhangend teeltplan in elkaar ‘vlechten’ dat tegemoetkomt aan ieders noden.

Op dit moment hebben we Luc Ambagts van de BD-vereniging op bezoek.
Hij komt ons interviewen voor een artikel in Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding. Over wat ons inspireert in de landbouw, onze zoektocht naar samenwerking en hoe we dat proberen vormgeven met de coöperatie op de Zonnekouter en met de Vroente. Over onze start op die onmogelijke puinhoop die de boerderij toen was, over al die goede zielen die verschenen op ’t moment dat we ze nodig hadden, al die kleine en grote wonderen die ervoor zorgden dat de Zonnekouter kon groeien en ontwikkelen tot de mooie warme plek die ze nu is. En hoe hard we daar zelf ook door gegroeid zijn.
’t Is mooi om die ervaringen te kunnen delen en hopelijk anderen hierdoor te inspireren om ook samen aan de slag te gaan. De tijd is er rijp voor!

Volgende week 24 november om 19u30 houden we een info-avond in ‘Donza’ in de Oude Brugsepoort44, Deinze, voor de opstart van een nieuw abonnementendepot aldaar. Hopelijk met voldoende opkomst en inschrijvingen! Men zeggen het voort!

En zo houden we het allemaal spannend en levendig.
Op het land verstilt het, wat maakt dat wij ruimte krijgen om allerlei zaken aan te pakken waar tijdens het seizoen maar weinig tijd voor is.

Laat het jullie smaken!
Groeten, Katrien en An

Samenstelling pakket

Klein: veldsla van de Zonnekouter; knolselder van de Kollebloem, spitskool van de Wassende maan; bloemkool van Goed ter Heule; ajuin en wortelen van ‘t Livinushof
Groot: veldsla, andijvie, groene selder van de Zonnekouter; knolselder, patisson van de Kollebloem; pastinaak, raapsteel van Ourobouros; spitskool van de Wassende maan; wortelen van ‘t Livinushof
Gemengd: veldsla, daikon van de Zonnekouter, knolselder van de Kollebloem; bloemkool van Goed ter Heule; appel elstar van Van Eyckeren, sien (Es), clementines (Es) via Biofresh (It).
Fruit: Appel Elstar en Jonagored, peer Conference/durondeau van Van Eyckeren en Biofresh, sien (Es), clementines (Es) via Biofresh (It).

Knolseldersoufflé

Nodig: 3 dl bouillon of water, 50g griesmeel // 500g knolselder, 1 grote fijngesneden ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 2 e.l. gehakte peterselie, 25-50g gemalen hazelnoten of amandelen, 2 t.l. venkelzaad, 2 kleine eierdooiers, 1 geraspte zure appel, zout // 2 stijfgeklopte eiwitten, 1-2 e.l. paneermeel
Vermeng in een ruime pan griesmeel met vloeistof en breng al roerende aan de kook. Laat even doorkoken en laat van het vuur af nog even nawellen.
Rasp intussen de appel en roer alle ingrediënten (t/m het zout) door de lauwwarme pap, tot een smeuiig mengsel.
Schep tot slot de eiwitten erdoor en schep in een vuurvaste schaal. Bak 30-40min bij 200°C, onderste helft van de oven. Vermeng de kaas met het paneermeel, strooi dit halverwege de baktijd over ’t gerecht en leg er wat flinterdunne stukjes boter op. Dien de soufflé meteen op.