Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Gisterenmiddag ontspon zich (zoals dat hier wel vaker gebeurt) een gesprek over oude wijsheid. De centrale vraag was de volgende: kunnen we als hedendaagse westerse mens een plek terug tot leven brengen, wakker maken? Of ligt de oeroude wijsheid om dat te doen ergens té diep ondergesneeuwd onder onze hedendaagse manier van denken – cijfers, grafieken, protocollen?

Het is mooi dat de Inka’s hun hoofdstad Cusco noemden: de navel van de wereld – en dit betekent niet: het centrum van de wereld-
De naam blaast de herinnering leven in; de herinnering aan het ontstaan van leven uit de buik van de aarde, het wakker worden van een plek waar magische wezens nog volop vertegenwoordigd waren.

Elke keer ik in ons fotoalbum kijk en zie hoezeer De Zonnekouter 20 jaar geleden geboren werd uit een uitgeleefde ruïne, komt me de naam ‘Cusco’ voor de geest. Ook hier ontstond (zonder armworstelen met de natuur) een navel. Deze plek is wakker gemaakt en dat voelt iedereen die hier op bezoek komt. De aanwezigheid van allerlei magische wezens wordt nog door velen in twijfel getrokken maar ik ontmoet ze dagelijks 😉

Mijn conclusie is de volgende: eenmaal je van een plek, een thuis, een gezin… een ‘Cusco’ gemaakt hebt, ontdooit de sneeuw die onze oerwijsheid bedekt. Je leert te kijken met je voorhoofd. Intuïtief.
Deze waarneming toont je: leven, liefde, vriendschap, innerlijke warmte en soms ook pijn, verdriet, gemis.
Ondanks het feit dat ze niet meetbaar is, heeft deze waarheid me minstens evenveel te bieden dan de waarheden die ik aanleerde op school.

Ik wens je een fijne week toe vol aangename ontmoetingen met kabouters, feeën en nimfen!

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, groenlof en prei van de Vroente-Zonnekouter; raap van de Vroente-Ourobouros; bataat van ‘t Goed ter Heule; deadonkool van De Wassende Maan
Groot: veldsla, schorseneer, en bataviasla van de Vroente-Zonnekouter; knolselder en rode biet van de Vroente-Kollebloem; venkel en groene bloemkool van ’t Groenlof; bataat van ‘t Goed ter Heule
Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter; (gekleurde) bloemkool van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem; wortel van De Zaailing; appel cox van Van Eykeren; kiwi (It) en clementine (Es) via Biofresh
Fruit: appel cox en peer doyenne van Van Eykeren; clementine (Es), sinaas Navelina (Es) en kaki (Es) via Biofresh

Recepten

Eenvoudig weg groenlof met kaassaus, njam!
Nodig: 1 groenlof, 3el bloem, 1 flinke klont boter, melk, peper, nootmuskaat, gemalen kaas
Snij het groenlof in fijne reepjes en was de groente onder stromend water. Stoof aan in een kookpot met een beetje water, zodat ze niet gaat aanbranden. Te veel water is niet nodig, aangezien de groente ook vocht zal vrijlaten. Maak ondertussen de kaassaus, door te starten met een roux en kaas naar wens toe te voegen. Je kan ook het vocht van het groenlof aan de saus toevoegen. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat. Meng met het groenlof.

Deadonkool (met recept) van De Wassende Maan
Nodig: 1 deadonkool, 2el olijfolie, 1el fijngehakte look, 1el fijngehakte gember, peper en zout, sap van 1 limoen
Snij de kool in twee en haal het hart uit de kool, snij de rest in fijne reepjes. Verhit de olie in een wok en voeg de kool toe. Roerbak tot de kool slinkt, ze mag wel beetgaar blijven. Voeg look, peper en zout toe en bak nog 1 minuut. Voeg de gember toe en laat ook even meebakken. Besprenkel tot slot er het limoensap over.

Gevulde raapjes
Nodig: 4 rapen, 1 kleine ui, 2 teentjes look, 1 wortel, 1 stengel prei, 250g ricotta, 1el gemalen parmezaan, 4 fijngehakte blaadjes salie, 1 ei
Kook de raapjes gedurende 12 minuten in water. Laat even afkoelen en snij de kapjes er af, hol ze uit. Hak het uitgeholde vlees heel fijn. Snij de ui, look, wortel en prei in kleine blokjes en fruit aan boter. Voeg er ook het uitgeholde vlees aan toe, samen met de ricotta, parmezaan, salie en het losgeklopte ei. Meng alles goed. Vul de raapjes met het mengsel en zet in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 12 minuten.