Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Buiten waait de storm de herfstkleuren van de bomen, binnen waart de laatste weken een opruimstorm door de gebouwen. Wat van het land moest is geoogst, er kwam dus tijd en ruimte vrij voor allerhande klussen….
Jan ontwierp en knutselde een ingenieus oprijsysteem ineen om de pakketten in de camionet te laden: veel minder heffen en sleuren, alweer zoveel rugklachten voorkomen! En oerdegelijk gemaakt, om honderd jaar mee te gaan…
De wasruimte in de schuur is opgeruimd en geverfd, dat maakt het werk (letterlijk) heel wat lichter! De koestal heeft een opknapbeurt gekregen, net op tijd, want het gras is op, de dieren moeten op stal gezet. De hele ploeg ging er tegenaan: helemaal uitgekuist, frisse kalei op de muren; een nieuwe voederruif, de koeien zullen niet weten waar ze het hebben deze winter! Het wordt er in ieder geval nog gezelliger dan anders, met dat zoetgeurende hooi en die heerlijke warme koeienaroma, het zachte loeien en het ritmische rustige herkauwen erbij: een huiselijke plek waar je heerlijk rustig en warm van wordt.
En nu zijn de versleten houten palloxen aan de beurt die dringend aan restauratie toe waren. En iets minder idyllisch en minder zichtbaar maar minstens even noodzakelijk: er komt ook tijd vrij om wat administratieve rompslompen effen te krijgen. Daar word je (achteraf) ook vrolijk van, zeker als je dan even bij die rustbrengende koeien kunt gaan vertoeven!

Samenstelling pakket

In fruit- en gemengd pakket zit een extra fruitje, ter compensatie van de geplekte aardbeien die we enkele weken geleden wilden compenseren met – helaas alweer geplekte- frambozen. We hadden dus iets goed te maken! Bij deze….
Klein: postelein, pompoen, prei van de Vroente-Zonnekouter, knolselder van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; witte kool van Koen
Groot: postelein, veldsla, roodlof, pompoen, prei van de Vroente-Zonnekouter, knolselder, gele biet van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; witte kool van Koen Wyers
Gemengd: pompoen van de Vroente-Zonnekouter, knolselder van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; witte kool van Koen Wyers; appelen jonagored van Van Eykeren; peer doyenné (B), avocado (Es), clementines (It) via Biofresh
Fruit: appelen jonagored van Van Eykeren; peer doyenné (B), avocado (Es), clementines (It), mango (Es) via Biofresh

Recept

Witte kool met pompoen
Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 e.l. olie, 1-2 t.l. karwijzaad of ½ t.l. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.
Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Smoor de ui glazig op een matig vuur in een pan met dikke bodem. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.

Heldere koolsoep
Nodig : 200g fijngeschaafde groene of witte kool, 1 fijngesneden ui, 1 e.l. olie, ¾ l bouillon, 1 t.l. gekneusd mosterdzaad, of komijn- of karwijzaad, 2-3 blaadjes pepermunt, 1 e.l. fijngesneden lavas, 1 stukje fijngeraspte wortel of 1 e.l. tomatenpuree, peper, zout, foelie, 2 t.l. arrowroot
Fruit de ui in de olie, voeg de kool toe en laat al roeren even meesmoren. Voeg bouillon, foelie, mosterdzaad, pepermunt en zout toe, en laat alles op een klein vuurtje in 10-15 min gaarkoken. Voeg de overige ingrediënten toe en roer er de in water opgeloste arrowroot door. Doe het vuur uit en laat nog even trekken.

Safraan-aardperensoep
Nodig: Enkele safraandraadjes, 250 g aardperen – 2 eel citroensap, 1 eetl olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 l groentebouillon, 3 tl gemalen komijn, 500 g aardappelen geraspt, 2 tl citroensap extra, postelein
Doe de saffraandraadjes in een kom met 2 el kokend water en laat ze staan tot u ze nodig heeft. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom water met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak die tot ze zacht is. Breng de bouillon in een aparte pan aan de kook. Voeg de komijn aan het uienmengsel toe en bak hem 30 sec mee. Voeg de uitgelekte aardperen, aardappelblokjes, het saffraanmengsel, de bouillon en het extra citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 15-18 min sudderen, of tot de aardperen helemaal zacht zijn. Voeg de postelein toe en pureer tot een glad mengsel; breng op smaak met zout en gemalen peper.