Groentesprokkel 46

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het begin van de winter, de dagen worden korter en de avonden langer. Tijd om wat studeerwerk te verrichten. Iedere winter hebben we dit voornemen, maar zo vaak blijken de winters te kort en te snel voorbij te gaan. Maar dit jaar toch een collectief voornemen: met vier zijn we, vier Zonnekouters die (samen met nog een tiental anderen) in de yurt van de Kollebloem de landbouwcurus van Steiner gaan doorploeteren. Een reeks voordrachten die Steiner in 1924 (!) gaf op vraag van een aantal Poolse herenboeren die zich zorgen maakten, omdat de smaak van de groenten toch niet meer was zoals vroeger, en de vruchtbaarheid van hun bodems merkbaar achteruit ging. En die uiteindelijk de inspiratiebron vormde waaruit zich de biologisch-dynamische landbouw ontwikkeld heeft, nu al bijna 100 jaar! Een hele boterham, dat mag gezegd, maar onder begeleiding van Koen Dhoore hopen we deze wel verteerd te krijgen.

Het einde van de zomer brengt al weer beweging op het land: het gras is op en de koeien zijn niet meer gelukkig buiten op de weide. Verplaatsen dan maar. Maar na een hele zomer buiten spelen en ravotten laten ze zich toch niet zomaar vangen. De beslotenheid van een beestenkar komt dan toch wat te beangstigend over. Nog maar net erin en meteen al besluit Loes terug naar buiten te koersen, terug naar bos en meers … Nee, een koe is niet altijd even mak en meegaand als haar reputatie zegt. Wanneer het uiteindelijk dan toch gelukt is het karretje vol te laden, blijken de koeien te zwaar om met de camionette vooruit te trekken….. Tja, ook dàt is het leven van een boer….

Lien

Samenstelling pakket

Klein: prei , groene paprika, andijvie, veldsla van de Vroente-Zonnekouter, wortelen van het Livinushof, pastinaak van De Wassende Maan
Groot: prei, groene paprika en veldsla van de Vroente-Zonnekouter, wortelen van het Livinushof, pastinaak van De Wassende Maan, koolrabi en palmkool van de Vroente-Kollebloem; witloof van Vander Hauwert
Gemengd: prei en veldsla van de Vroente-Zonnekouter, wortelen van het Livinushof, romanesco van Vroente-Ourobouros; appeljonagold en peer doyenné van Van Eykeren; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagold en peer doyenné van Van Eykeren; kiwi (It) Banaan (DO, Fair trade), appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

Andijviesla met okkernoten
Nodig: andijvie, 50g gepelde walnoten, 1 appel, sap van ½ citroen, 1 dl room, sojasaus of zeezout, 1 e.l. olijfolie
Hak de andijvie in stukjes van 1 cm. In een slakom meng je ze samen met de verbrijzelde noten, de in stukjes gesneden appel, de room, het citroensap en de olie, en breng op smaak.

Andijvie met zoete mais, kerrie en noten
Nodig: 1 andijvie, 1 bokaaltje zoete mais, 1 eetl kerrie, 1 eetl kokosvet of olijfolie, 1 ui, 1 à 2 teentjes look, 1 dl bouillon, 75 gr cashewnoten, peper en kruidenzout
Was de andijvie, snijd in reepjes en laat goed uitlekken. Snipper de ui en pers de look. Verhit de olie in een pan/wok en fruit de ui en de look, voeg al roerend de kerrie toe. Schep de andijvie erdoor (eerst de stengelstukjes en dan het blad), giet de bouillon erbij en laat zachtjes sudderen tot de andijvie gaar is. Breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met de cashewnoten (deze kan je ook eerst even roosteren).
Tip : je kan er ook soyaroom aan toevoegen, of gekookte kikkererwten

Gevulde groene paprika met tomatenrijst
Nodig: 2 koppen gekookte rijst, 2 groene paprika’s, 1 fijngesnipperde ui, 2 zeer fijngehakte lookteentjes, tomatenpuree, 1 prei in dunne ringen gesneden, 0.5 l groentebouillon, zeezout, cayennepeper, paprikapoeder, 75g feta
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten, leg in een ovenschaal met bakpapier en bak 15 – 20 minuten in de oven. Kook ondertussen de rijst gaar in de bouillon.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook even op laag vuur. Voeg vervolgens de tomatenpuree, paprikapoeder, cayennepeper en prei toe en roerbak 3 – 4 minuten op middelmatig vuur. Voeg de rijst toe, roer goed, en laat even doorwarmen.
Verkruimel de helft van de feta boven de wok of hapjespan en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Leg op elk bord twee halve paprika’s en verdeel de tomatenrijst over de paprika’s. Bestrooi met de overige feta.