Groentesprokkel 45

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Arne is er even tussenuit met Marie. Voor hij vertrok nog vlug onze nieuwe weide in Gottem omheind zodat Eva, Lous, Lorelien en Layla op die kruidenrijke wei aan de Oude Mandel hun buik nog even rond kunnen grazen en die heerlijke muntgeuren opsnuiven (dat hadden ze duidelijk nog nooit meegemaakt!). En een poging ondernomen om nog enkele koeien en kalvers naar de weide bij Joachim te wandelen, een poging die algauw gestaakt moest worden wegens te balorig gedrag van onze stierenkleuters… Tijd dus om het stalseizoen te beginnen.
Spannend voor boer Jan en boerin Hanne, en stagiairs Lukas en Marianne, voor wie alles toch nog wel nieuw is, veel ‘de eerste keer’. Oogsten van het land zodat alle bestellingen kloppen en de kwaliteit naar Zonnekouternormen goed is; de Vroenteronde rijden en onze collega’s en de Lousbergmarkt beleveren; wieden en schoffelen waar nodig; de composthoop opzetten; de laatste paprika’s, het laatste restje zomer uit de serre opruimen… En uiteraard loopt er op zo’n moment vanalles in het honderd, en moeten ze volop hun creativiteit aanspreken om het opgelost te krijgen. De lader heeft plots een platte band, de waterkraan bij de koeien lekt, er is te weinig rogge om te zaaien …. De koeien zijn ook wat uit hun gewone doen, die wilden eigenlijk wel mee op reis, en proberen nu de thuisblijvers ook op het verkeerde been te zetten. Is Karamella nu een beetje ziek of doet ze maar alsof? Moet Ida al kalven, of speelt ze toneel? Heel leerrijk allemaal! Maar mij doet het vooral deugd om te zien dat we een leuke en sterke jonge ploeg hebben die het allemaal doet lukken. Hoopgevend voor de Zonnekoutertoekomst!

An

Samenstelling pakket

Klein: roodlof, oranje pompoen van de Vroente-Zonnekouter, chioggiobiet of gele biet van de Vroente-Kollebloem; wortelpeterselie, romanesco, spinazie van ‘t Groenlof
Groot: roodlof, savooi, oranje pompoen, postelein, warmoes van de Vroente-Zonnekouter, chioggiobiet of gele biet, peterselie van de Vroente-Kollebloem; wortelpeterselie, romanesco van ‘t Groenlof
Gemengd: roodlof, postelein van de Vroente-Zonnekouter, chioggiobiet of gele biet van de Vroente-Kollebloem; wortelpeterselie, spinazie van ‘t Groenlof
appel elstar, peer conference van Van Eykeren; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer conference van Van Eykeren; mango (Es),kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Roodlof (raddichio) van het lange type Treviso heeft witte bladribben die dikker en wat zoeter (voor mij lekkerder) zijn dan het ronde type. En niet onbelangrijk: het zijn zaadvaste soorten, wat ze vitaler maakt, en karaktervoller van smaak!
Roodlofsalade met feta en oesterzwam

Nodig: roodlof, postelein, oesterzwammen, evt postelein of veldsla, feta, zonnepitten, cashewnoten, olijfolie extra vierge, balsamicoazijn, peper, zout
Doe in een kom een royale portie olijfolie en balsamico (als tegenpool voor de bitterheid in het roodlof) met een snuif zout en peper, snipper het roodlof erin en meng goed. Bak de oesterzwammen, rooster de zonnepitten en noten, snij de feta in blokjes en voeg alles bij het roodlof, evt ook wat groene blaadjes erbij, en goed mengen.

Tagliatelle met radicchio, parmezaanse kaas en broodkruim

Nodig: 300-400 gram linguine (of tagliatelle), 450 gram radicchio, grof gesneden in lange reepjes, 150 gram geraspte Parmezaanse kaas, Zout en versgemalen zwarte peper, 200 ml pasta kookvocht, 2 knoflooktenen, 100ml olijfolie
Voor de broodkruim: Rooster brood (of ciabatte) met gesnipperd knoflook en olijfolie erop in de oven, en verkruimel het met een deegrol
Kook de pasta gaar en bewaar het kookvocht.
Snij de radicchio bladeren in slierten van ongeveer één centimeter dikte. Doe de olie in een verwarmde koekenpan op middelhoog vuur, voeg de radicchio toe en pers de knoflooktenen erop uit. Schep een paar keer om en voeg het kookvocht toe zodat de radicchio bijna helemaal onder het vocht staat. Voeg versgemalen peper toe en wat zout. Stoof de radicchio zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten, tot de radicchio zacht is geworden en het vocht iets dikker. Voeg de pasta en de parmezaanse kaas toe aan de radicchio. Schep ongeveer 3 minuten om op een middelhoog vuur zodat de pasta alle smaak opneemt. Serveer op voorverwarmde borden en strooi een handje broodkruim over de pasta. Zet parmezaanse kaas en een schaaltje broodkruim op tafel.

Salade van rauwe rode bieten en peterseliewortel

Nodig: 250g wortels in totaal (geschild of geschraapt); 2 e.l. peterselieblad of bieslook (gesnipperd); evt. 1-2 e.l. hazelnoten (grof gehakt of gemalen)
Sausje: 3-4 e.l. room (of 2-3 e.l. villi of yoghurt, 1 e.l. olie, 1 t.l. koriander, 1-2 t.l. honing, ½ e.l. citroensap: klop alles samen tot een romig sausje Rasp de wortelen fijn, vermeng ze met het sausje, strooi er de verse kruiden en de hazelnoten overheen en dien meteen op.