Groentesprokkel 44

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Mijn aangeboren verwondering en bewondering over de wereld, maakte deze week toch wel plaats voor een diepgewortelde bezorgdheid…
Twee feiten zorgden voor deze gemoedstoestand:
Ten eerste werd in Brazilië een president verkozen die bereid is om grote stukken van het resterende regenwoud te kappen om in de groeiende energiebehoefte van zijn land te voorzien. Ecuador verkocht 1/3 (!) van haar regenwoud aan Chinese oliemaatschappijen. Bialowieza in Polen, ons enige Europese oerbos, valt in handen van de Duitse energiereus RWE…
Het tweede feit: vorige week verscheen een column van Louis De Jaeger in de Morgen. Mr. De Jaeger schrijft daarin o.a. dat “het parlement van het Verenigd Koninkrijk toegeeft dat ze nog slechts 60 keer kunnen oogsten en dat het daarna afgelopen is met voedselproductie door bodemverval.”

Gelukkig sta ik niet alleen in mijn bezorgdheid. Overal ter wereld zie je tegenwoordig burgercollectieven de kop opsteken die ijveren voor het vrijkopen van gronden (zowel natuurgebieden als landbouwgronden). Grond, onze aarde, is immers van ons allemaal. Blijkbaar leidt eigenaarschap van grond er toe dat de bodem (die duizenden jaren opgebouwd werd door de natuur) behandeld wordt als een slaaf van de mens. Slaven, zoals je weet, worden nooit goed behandeld. Bij een afname van productie, hoort de zweep (in landbouw: pesticiden en kunstmest). Productiviteit neemt even toe maar je slaaf raakt uitgeput. Probleem: vruchtbare bodem koop je niet zomaar op een slavenmarkt…

Gelukkig werd samen met de Zonnekouter de VZW en Stichting Land-in-zicht geboren. Stichting Land-in-zicht heeft het grootste deel van onze gronden (en die van de Kollebloem) in eigendom. Wij boeren erop als bondgenoot, partner, beschermer van de natuur en de bodem. Op onze boerderijen wordt de bodem opgebouwd en vruchtbaar gemaakt, een levende bodem voor vitale voedselproductie. We streven naar beter dan ooit, voor ons en onze kinderen.
Na ons, komen andere boeren die hetzelfde doen: generaties lang. Onze manier van voedselproductie gaat langer mee dan 60 jaar… Land-in-zicht is namelijk een eeuwig levend organisme en dat is onze bodem ook. Jan

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, veldsla, prei, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter, boerenkool, knolselder van de Vroente-Kollebloem; broccoli van ‘t Groenlof
Groot: wortelen, veldsla, prei, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter, boerenkool, mosterdblad, knolselder van de Vroente-Kollebloem; broccoli van ‘t Groenlof
Gemengd: venkel van de Vroente-Zonnekouter; mosterdblad, knolselder van de Vroente-Kollebloem; broccoli van ’t Groenlof; appel cox, peer Doyenné van Van Eykeren; clementine (Es), druif (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer Doyenné van Van Eykeren; clementine (Es), druif (It) via Biofresh

Recepten

Knolseldersoufflé
Nodig: 3 dl bouillon of water, 50g griesmeel // 500g knolselder, 1 grote fijngesneden ajuin, 1/2dl melk, 1 el. olijfolie, 2 el. gehakte peterselie, 25-50g gemalen hazelnoten of amandelen, 2 tl. venkelzaad, 2 kleine eierdooiers, 1 geraspte zure appel, zout // 2 stijfgeklopte eiwitten, 1-2 el. paneermeel
Vermeng in een ruime pan griesmeel met vloeistof en breng al roerende aan de kook. Laat even doorkoken en laat van het vuur af nog even nawellen.
Rasp intussen de appel en roer alle ingrediënten (t/m het zout) door de lauwwarme pap, tot een smeuiig mengsel.
Schep tot slot de eiwitten erdoor en schep in een vuurvaste schaal. Bak 30-40min bij 200°C, onderste helft van de oven. Vermeng de kaas met het paneermeel, strooi dit halverwege de baktijd over ’t gerecht en leg er wat flinterdunne stukjes boter op. Dien de soufflé meteen op.

Groene paprika met oesterzwammen
Nodig: 3 el olijfolie, 1 ui, 2 groene paprika’s (of een mengeling), 200 gr oesterzwammen, sojasaus, cayennepeper
Verhit de olie in een pan en fruit de ui. Was de paprika’s, verwijder de zaden en snijd in kleine stukjes. Voeg de stukjes paprika toe en bak op een laag vuur ze tot ze mals worden. De oesterzwammen in reepjes trekken en erbij voegen, kruiden en op een hoger vuur roerbakken.