Groentesprokkel 43

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Corona komt duidelijk dichter en dichter, we konden er hier op de boerderij helaas niet aan ontkomen. Met wat reorganisatie zoals het maken van extra bubbels in onze bubbel, één en al ontsmetting, de winkel sluiten voor een week komen we er wel door. Het leven gaat hier immers verder op de boerderij, de groenten groeien verder en moeten geoogst worden. De pakketten moeten gemaakt worden en de kippen moeten naar het slachthuis gebracht worden. Jullie maagjes moeten uiteraard gevuld worden, dus onze boerderij is zijn vitaliteit niet kwijt, we gaan door met de gezonde krachten!
Bij gebrek aan nieuwsbrieftijd voorzien we jullie van meer recepten, mocht er toch terug een lockdown komen kunnen jullie alvast ten volle kokkerellen.
Met als afsluiter nog een paprikareceptje. Nu de vruchtgewassen de serre verlaten, de zomer ten einde is en het mij duidelijk is dat het weer tot de lente wachten is vooraleer ze terug is, ben ik er ook aan uit dat mijn favoriete groente toch wel de paprika is. Het moest nog tot me doordringen, in het begin van de zomer kon je lezen dat ik het echt wel heb voor de vruchtgewassen, maar de paprika springt er voor mij toch wel boven uit. Dus abonnees van de kleine pakketten, smullen maar!
Geniet van de groenten en hou het goed!
Judith

Samenstelling pakket

Klein: roodlof, wortel en paprika van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes van de Vroente-Kollebloem; romanesco en venkel van ’t Groenlof
Groot: andijvie, prei, schorseneren en wortel van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes van de Vroente-Kollebloem; paarse bloemkool van ’t Groenlof; kervel en rode kool van de Zaailing (in omschakeling)
Gemengd: prei, daikon, wortel en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; venkel van de Zaailing (in omschakeling); appel Cox en peer Bonne Louise en peer Doyenne van Van Eykeren; clementine (Es) via Biofresh
Fruit: appel Colapuis van de Vroente-Ourobouros; appel Elstar en peer Conference van Van Eykeren; avocado (Es), mango (Es) en clementine (Es) via Biofresh

Recepten

Salade van daikon en appel
Nodig: een halve daikon, 1 appel, 1 wortel, 25g walnoten, 2el zure room, 1el citroensap, peper en zout
Was de daikon, appel en wortel en rasp ze fijn. Meng er de zure room en citroensap onder. Kruid met peper en zout. Hak de walnoten fijn en meng onder de salade.

Gekaramelliseerd roodlof
Nodig: 1 roodlof (=radicchio), 2el olijfolie, 1 takje rozemarijn, 2 teentjes look, 2 el honing, 4el balsamicoazijn, 3el verse peterselie
Snij de roodlof in kwarten, laat de kern eraan zodat elk kwart mooi aaneen blijft. Bestrijk ze met de olie. Snij de knoflook fijn en rits de naaldjes van het takje rozemarijn. Meng de balsamico, knoflook, honing en rozemarijn door elkaar. Verhit een grillpan en gril de radicchio goudbruin in ongeveer 4 min, keer ze eens halverwege. Schenk er de dressing over en laat 1 minuut karamelliseren, keer het roodlof ondertussen regelmatig om. Dresseer het roodlof op een bord. Hak de peterselie fijn en strooi over het roodlof. Lekker met gebakken aardappelen.

Gemarineerde chioggiabiet met pesto
Nodig: 2 chioggiabieten, 6el witte balsamicoazijn, 2el honing, 200g walnoten, 1 teentje look, 1 busseltje groen (postelein, rucola .. naar wens voor de pesto), 2dl olijfolie, peper en zout
Snij de chioggiabieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer daarin de biet. Doe voor de pesto het busseltje groen, de look, en de walnoten in een keukenmachine en maal alles fijn. Giet er voorzichtig de olie bij en mix tot je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg peper en zout toe naar smaak. Schik de bietjes op een schaal en verdeel er de pesto over. Combineer met sla en brood of rijst

Gevulde paprika
Nodig: 2 koppen gekookte rijst, 2 grote paprika’s, 1 fijngesnipperde ui, 2 zeer fijngehakte lookteentjes, 1 gepelde tomaat zonder pitjes (of ingemaakte tomaat), 1 in kleine stukjes gesneden venkel, zeezout, paneermeel
Fruit de ui glazig, voeg tomaat, venkel, look en zout toe, en laat 10 minuten pruttelen. Meng er de rijst doorheen, en vul er de overlangs doorgesneden paprika’s mee (pitjes verwijderen). Schik ze in een geoliede vuurvaste schotel, bestrooi met paneermeel en besprenkel met enkele druppels olie. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven en laat ½ uur bakken.