Groentesprokkel 43

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Je bent wat je eet wordt er gezegd, waarmee er bedoeld wordt dat wat je eet, invloed op je heeft. Zo is het ook bij de dieren. Koeien die gras en hooi eten geven andere melk dan koeien die graan en mais-silage te eten krijgen. En hoe zit het met de planten? Wij kunnen kiezen wat we eten. Dieren zoals koeien kunnen zich ook verplaatsen om bijvoorbeeld te grazen op betere weilanden of ze eten van bomen als ze behoefte hebben aan mineralen. Maar planten, zoals onze groentes kunnen zich niet verplaatsen en zijn dus nog meer een weerspiegeling van wat er in de directe omgeving gebeurt en de grond waarop ze staan. Je zou eerder kunnen zeggen: een plant is waar ze staat, in plaats van dat ze is wat ze eet. En zo kom ik terug bij het verhaal van onze spruiten van een paar maand geleden. Kim, die hier sinds een maand werkt , merkte voorzichtig op bij het plukken van de spruiten dat het toch wel niet echt de mooiste zijn. En ik moet toegeven dat ze gelijk heeft, maar als ik van onder naar boven aan de spruitenplanten kijk dan zie ik hoe het afgelopen groeiseizoen geweest is voor die planten. En dat de onderste spruiten die we nu plukken komen uit het moment dat de planten stress hadden door de massale koolmotjesplaag. Daardoor zijn de spruitjes klein gebleven en hebben ze snel gele blaadjes langs de buitenkant. Gelukkig verdwenen de koolmotjes, was het warm weer en de grond vochtig en als bij wonder herpakten de planten zich formidabel en als je kijk naar de spruiten hoger aan de plant dan zien ze er een stuk beter uit. Dus als het waar is dat je bent wat je eet, dan kan je niet missen met het eten van onze spruiten die groeiden aan krachtige planten in een vitale omgeving!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: daikon, veldsla, radicchio, kervel van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool, pastinaak van PCBT; wortelen via Biofresh
Groot: prei, veldsla, andijvie van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool, pastinaak van PCBT; aubergine van Hebben; wortelen via Biofresh
Gemengd: daikon, veldsla, andijvie, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; appel elstar, peer conference van Van Eykeren; pompelmoes (It), Kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel cox, peer doyenné van Van Eykeren; pompelmoes (It), druiven (It), avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: 11/11 voor de wekelijkse pakketten

Recepten

Andijviesla met noten
Nodig: andijvie, zonnepitten; cashewnoten; gepelde walnoten; 1 e.l. olijfolie, een scheutje balsamico, peterselie, (pijp)ajuin
Hak de nootjes in stukken en rooster ze samen met de pitten met curry en kruidenzout. Hak de andijvie in stukjes van 1 cm, versnipper de peterselie en de (pijp)ajuin. In een slakom maak je een vinaigrette met genoeg olijfolie (extra vierge!), balsamico, peper en zout. Meng er de groenten en de noten doorheen.

Gewokte daikon (uit ‘Farmer John’s cookbook’ (lekker met rijst met zalm, bereidingstijd:enkele minuten)
Nodig: 1 daikon, in schijfjes gesneden, enkele gesnipperde sjalotjes, 2 e.l. olie, 2 e.l. soyasaus, 2 e.l. water, 1 t.l. suiker, een snuif chili
Verhit de olie in de wok, roerbak de sjalot 30 sec, voeg de daikon toe en roerbak 1 min, voeg het water toe en blijf roerbakken tot het water verdampt is. Voeg soyasaus, suiker en chili toe, goed roeren, en nog 30 sec. bakken. Direct uit de wok halen.

Daikonsoep met noedels
Nodig: 3-tal daikonwortels, stuk gemberwortel (grootte van duim) geraspt, 4 knoflooktenen, 2 liter of minder (kippe)bouillon, sojasaus, rijstvermicelli
Daikonwortels, schillen, overlangs in 2 snijden en er dan blokjes van snijden. Bouillon laten koken, gember, looktenen en daikonwortels toevoegen. Op een zacht vuurtje laten pruttelen tot wortel beetgaar is (min 30 min).
Vuur uitdraaien en rijstvermicelli toevoegen, bouillon is voldoende heet genoeg om vermicelli te doen garen. Voor het opdienen wat sojasaus en evt. rijstazijn toevoegen.