Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is een vreemd gebeuren, zo half oktober de loonwerker moeten laten komen met Leiewater om onze velden te beregenen, omdat de groenten het anders niet meer trekken. De ondergrondse voorraad waar ze in de zomer nog op konden teren is op; de stress begint zich te tonen in de gewassen: bladluis alom! Zo ook in jullie sla vorige week, waarvoor onze excuses, de aantasting werd zo erg dat we eraan denken de rest van de slaplanting terug toe te vertrouwen aan de aarde. Recyclage, maar toch wel jammer van al dat werk, en die bijna schone sla. Ook de savooien en de spruiten staan stilletjes te kreunen, vooral niet meer groeien, vasthouden wat je hebt…. Met hier en daar in de savooien één extreem luizige plant, die net niet vitaal genoeg was om de aanval te weerstaan. Zich opofferend zodat de rest wel luisvrij verder kan groeien, of dat hopen we dan toch. Sommige teelten trekken zich daar minder van aan: venkel, wortelen en roodlof slaan er zich goed door, ook de prei groeit dapper verder; en op Ourobouros rijpen de paprika’s buiten lustig verder, genoeg voor in jullie pakketten!
In onze serre is het dan weer niet bij te houden: herfstteelten op zomerregime, dat is spurten! Kervel, postelein, spinazie, warmoes en veldsla doen een wedloop om ter meest. Soms ook knap lastig, want waar verkoop je zomaar 1000 bussels postelein in twee weken tijd? Voelt eerder als een luxeprobleem, maar het brengt ook onrust op den hof. Weinig loopt dit jaar zoals gepland, als boer buigen we nederig mee met de groei van de gewassen, we kunnen niet anders, en hopen van jullie, consumenten, hetzelfde. Dit najaar dus minder kroppen sla, en meer roodlof en postelein en veldsla op jullie bord. Zo kunnen wij ook blijven verderboeren!

Samenstelling pakket

Klein: kervel, spinazie, wortelen van de Vroente-Zonnekouter, palmkool van de Vroente-Kollebloem; rode puntpaprika van de Vroente-Ourobouros; bloemkool van Koen Weyers
Groot: kervel, spinazie, wortelen, roodlof(radicchio), venkel van de Vroente-Zonnekouter, palmkool van de Vroente-Kollebloem; rode puntpaprika, aubergine van de Vroente-Ourobouros; bloemkool van Koen Weyers
Gemengd: kervel, warmoes, roodlof(radicchio), rode puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter, bloemkool van Koen Weyers; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; banaan via Biofresh
Fruit: appel cox, peer conference van Van Eykeren; druif Italia (It),banaan (Do,FT) via Biofresh

Recepten

Risotto met gebakken roodlof en walnoten
Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onder-staat. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft (regelmatig proeven!).
Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten.

Vegetarische spaghetti met Cavolo Nero (palmkool) en paprika
Nodig: 170 g volkoren spaghetti, 400 g palmkool, 100 ml (soja)room, 2 knoflookteen, 100 g geraspte kaas, 2 uien, 1 rode paprika, el olijfolie, zout en peper naar smaak
Breng water aan de kook en kook de volkoren spaghetti beetgaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Was de palmkool en verwijder de nerven van de bladeren (zoals boerenkool). Kook de bladeren 5 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwarm intussen de soja cuisine in een pan op een laag vuur. Pel de knoflook en pers erboven uit. Doe de palmkool en eventueel een scheutje pasta kookvocht erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg de helft van de vegan geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Pel en snijd de ui in partjes. Was de paprika, en snijd in stukken en roerbak de ui en paprika met olijfolie lichtbruin.
Schep de spaghetti door palmkoolsaus en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Schep de paprika en ui erop of serveer ernaast.
Tip1 : Ook lekker met pijnboompitjes en geroosterde tomaatjes.
Tip 2: in plaats van te mixen kan je de palmkool na het koken ook mee roerbakken met look.