Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De cirkel is rond! Althans voor mij. Een dik jaar geleden liep ik in mijn werkkledij voor het eerst het Zonnekouter erf op. Het was het begin van veel dat volgde, en ik wist nog van niets. Het was een jaar waarin ik heel veel bijleerde over het vak, waarin ik een nieuwe manier leerde om veldsla te planten en voor het eerst daikon oogstte, waar ik mijn grenzen onderzocht, een nieuwe plek als thuis begon te voelen en ik mij voor het eerst een beetje boerin durfde noemen.
Nu voelt mijn lichaam dat het jaar rond is door de manier waarop het licht de serre inschijnt aan het einde van de dag en hoef ik geen uitleg meer te krijgen over hoe de savooi wordt geoogst; mijn handen wijzen mij moeiteloos de weg na het vorig jaar als eens te hebben meegemaakt! En ja, af en toe is er zo’n moment waarop mijn geheugen het te kennen laat en Jana gelukkig naast mij staat om me nog eens in te fluisteren hoe het ook al weer zat met dat postelein busselen.
Aan alles is te voelen dat het een overgangs periode is; bladeren vergelen, zomershirts worden omgeruild voor dikkere truien en ook aan de oogst van deze week is het te zien. Het kan niet op! De laatste trossen tomaten hangen nog te rijpen aan de planten, de eerste winterblaadjes staan te stralen in de serre en de boontjes hangen te pronken aan de plant. Bij ons wekelijkse rondje over het land werd het duidelijk dat de pakketten een puzzel zouden worden met zoveel oogst, hoewel An van niets meer terug lijkt te deinzen op pakketten vlak. Ik zie haar vaak over het veld wandelen met de blik van een kok die zijn menu samen stelt, voeg daaraan toe een brein dat niet bang is om een rekensommetje te maken en voilà de pakketten staan weer voor u klaar (met hulp van de boeren en moeder aarde natuurlijk).
Ik kijk mee waar ik kan, nieuwsgierig om diezelfde blik te ontwikkelen die nodig is om het overzicht te behouden en puzzels in elkaar te leggen. Blij dat de winter zich langzaam aandient om wat naar binnen te keren. Maar ook met kriebelende tenen om hier volgende jaar weer op het land te staan en te verdiepen in hetgeen ik dit jaar heb geleerd!
Voor de mensen met een fruitpakket; er zit een vleugje zomer in het pakket in de vorm van een extra bakje frambozen, in ruil voor de beschimmelde aardbeien eerder dit jaar.
Laat de overgangsoogst smaken,
Kim

Samenstelling pakket

Klein: warmoes, de laatste boontjes, sla, tomaten St Pierre, postelein van de Vroente-Zonnekouter, raapjes, rode bieten van de Vroente-Kollebloem; wortelen van Koen Wyers
Groot: warmoes, sla, roodlof, rucola, tomaten st pierre, postelein, vankel, savooi van de Vroente-Zonnekouter; raapjes van de Vroente-Kollebloem, wortel oxhella van Koen Wyers
Gemengd: roodlof, sla, venkel, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; frambozen van Vandevoorde; appel topaz, peer conference van Van Eykeren
Fruit: frambozen van Vandevoorde; appel topaz, peer conference van Van Eykeren; druiven red globe (It) via Biofresh

Recepten

Vlaamse prei-rapensoep met olijven en blauwe kaas
Nodig: 2 flinke preien, 4 raapjes, 16 groene olijven, 150 g blauwe kaas, 2 teentjes look, tijm of oregano, olijfolie, groentebouillon
Groenten, kruiden en look samen stoven, bouillon toevoegen, olijven toevoegen en nog even laten doorkoken, serveren en bestrooien met verkruimelde blauwe kaas

Risotto met gebakken roodlof en walnoten
Nodig: 200 g risottorijst, 2 el olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl rode wijn, 5 dl bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig.
Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft.
Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten.