Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week een heel pakket vol Zonnekoutergroenten (op de rode bieten na dan). Lang geleden dat het land er nog zo rijkelijk bij stond, dat we nog eens zo’n karrevracht groenten konden oogsten. Hard werk, maar ook puur genieten, het geeft ons ook terug energie!

Die rijkdom op ’t land is deels een gevolg van de milde en overvloedige regen (nog altijd zeer welkom!), maar ook van een verschuiving in onze teeltplanning.
De klimaatverandering wordt de laatste jaren hoe langer hoe voelbaarder op ons land: de gewassen hebben enerzijds te lijden van te droge en warme zomers, wat heel magere oogsten oplevert, zeker op onze zandgrond. Maar anderzijds wordt de oktobermaand alsmaar zachter, wat ons ook nieuwe mogelijkheden biedt. Dus gaan we de uitdaging aan, en kijken we hoe we als boer met deze veranderingen kunnen meebewegen.

Enerzijds riskeren we ons nu al wat verder in ’t jaar met onze zomerteelten, en zaaien boontjes, venkel, spinazie en radijs nog een paar weken later; die geven nu die mooie oogst.
Anderzijds hebben we doorheen de winter in de serre altijd te weinig plaats voor voldoende kervel, andijvie, selder, warmoes en winterpostelein. In plaats van alweer een grotere serre te zetten (…) zaaien we nu ook na de zomer nog een partij hiervan buiten, zodat we die in oktober-november kunnen afoogsten. Met de serregewassen kunnen we dan wachten met de oogst tot het echt kouder wordt, zo hebben we in de winter langer veel vers groen!

Het lost niet alles op, maar door ons creatief op te stellen kunnen we zo toch nog de oogstverliezen van de voorbije zomer wat compenseren.
En we hebben zo nog meer veranderingen in petto, maar daarover later meer….

Laat het jullie nu al maar smaken!
An

Samenstelling pakket

Klein: sla, daikon, wortelen, spinazie, spruiten, rucola van de Vroente-Zonnekouter; rode bieten van de Vroente-Kollebloem
Groot: sla, daikon, wortelen, spinazie, spruiten, boontjes, tomaten van de Vroente-Zonnekouter; rode bieten van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: kervel, venkel, andijvie, paprika van de Vroente-Zonnekouter; rode bieten van de Vroente-Kollebloem; appel jonagold (B), clementine (Es), witte druif (It) via Biofresh
Fruit: frambozen (Vandevoorde), appel elstar van Van Eykeren; clementine (Es), witte druif (It), granaatappel (Es) via Biofresh

Recepten

Rode bietenpannenkoekjes
90g havermoutmeel, 200ml melk, 40g voorgekookte en afgekoelde rode biet, 1 ei, 1 tl kaneelpoeder, 1tl bakpoeder, snuifje zout, 1 el ahornsiroop, kokosolie om in te bakken
Doe het meel in een kom en voeg de melk, het ei, kaneel, zout, bakpoeder en ahornsiroop toe. Mix tot een smeuïge massa. Pureer de rode biet en meng met het havermoutmengsel tot een mooi beslag. Verwarm een pan en laat een beetje olie smelten. Bak pannenkoekjes, de grote kan je zelf kiezen. Zet het vuur niet te hoog want anders kunnen ze gemakkelijk aanbranden. Werk af met vers fruit en honing.

Quinoa met daikon en geroosterde bietjes
8 rode bietjes, 1tl olie, 120g quinoa, 2el olijfolie, 1 el rodewijnazijn, 1 teentje look, 1 daikon in flinterdunne plakjes, 1 gesnipperd sjalotje, een half bosje gesnipperde peterselie, 120g feta, 1tl honing
Verwarm de oven voor op 180°. Doe de bietjes in een ovenschaal en besprenkel met de olie. Dek af met aluminiumfolie en zet 45min in het midden van de oven. Laat de bietjes afkoelen, pel ze en snijd in stukken. Kook intussen de quinoa gaar. Meng een eetlepel olijfolie met een halve eetlepel rodewijnazijn. Pers er de knoflook bij en meng het onder de quinoa. Meng de daikon met de bietjes, de sjalot en de peterselie. Verbrokkel de feta. Doe alles samen met de quinoa. Meng de rest van de olijfolie en de azijn met de honing en druppel deze dressing over de salade.