Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De zomer wordt uitgekleed. Het land loopt leeg. Kilo’s en kilo’s groenten worden geoogst: de laatste zomergroenten geven nog net het allerlaatste van zichzelf, de wintergewassen staan volop te springen om ook te mogen meedoen. Hoe leger het land, hoe voller de schuur. Herfst ten top! Overvloed en overvloed! Het winkelrek is te klein en te zwak om al deze gewichten te dragen. Nog even, want weldra heeft de laatste tomaat zijn laatste vrucht gegeven en laat ook de courgette zijn kopje hangen.

Het heeft wel iets, deze tijd van het jaar; toch nog nostalgisch proberen dat laatste sprankeltje zomer vast te houden en tegelijk verlangen naar de winter, de donkerte en de koude, de rust, de stille mist over het land, de warmte van het vuur en de geur van erwtensoep.
Lien

Heer: het is tijd. De zomer was zeer groots.
Leg op de zonnewijzers thans uw schaduw,
en stel de velden aan de winden bloot.
Beveel de laatste vruchten rijp te zijn;
verleen hun nog twee zuidelijker dagen,
stuw hen naar de voleinding, Heer, en jaag
de laatste zoetheid in de zware wijn.
Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer.
Wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven,
in lanen rusteloos dwalen, telkens weer,
als op de wind de blaren zullen drijven.
Rainer Maria Rilke
vertaald door Anton Korteweg

Samenstelling pakket

Klein: prei, savooi, kervel, roodlof, venkel van de Vroente-Zonnekouter, knolselder van de Vroente-Kollebloem;
Groot: prei, ijsbergsla, tomaat, paprika groen van de Vroente-Zonnekouter; knolselder , rode biet van de Vroente-Kollebloem, bloemkool (Be), aubergine (Nl) via Biofresh
Gemengd: daikon , kervel, warmoes, tomaat, spruiten van de Vroente-Zonnekouter; jonagored en conference van Van Eyckeren, druif (It) via Biofresh
Fruit: jonagored en conference an Van Eyckeren, druiven (It) en vijgen (Fr) via Biofresh

Recept

Cavolo Nero pastasaus
450 g cavolo nero, 6 knoflookteentjes, 250 ml slagroom, parmezaanse kaas, zout, peper
De nerven van de bladeren verwijderen (zoals bij boerenkool) en de bladeren cca 5 min koken in gezouten water. Laten uitlekken. Knoflook pellen en samen met de slagroom 10 min zachtjes koken. Kool pureren samen met slagroom. Saus opwarmen en op smaak brengen met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Serveren bij (verse) eierpasta, bv. tagliatelle of pappardelle.

Salsa verde met cavolo nero
200 g cavolo nero, 2 teentjes knoflook, sap en geraspte schil van een onbespoten citroen, 3 el gehakte kappertjes, 3 el gehakte augurkjes, 3 el gehakte sjalotjes, 3 el gehakte olijven, 3 el gehakte peterselie, mascarpone
De nerven van de bladeren verwijderen en de bladeren met knoflook cca 5 min koken in gezouten water. Laten uitlekken en vocht eruit persen. Alles hakken en mengen met de rest van de ingredienten. Op smaak brengen met zout en peper. Smeren op geroosterd brood of serveren met pasta met wat olijfolie en parmezaanse kaas.