Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De zomer wordt uitgekleed. De vruchtgewassen in de serre maken plaats voor nieuwe frisse groene blaadjes van veldsla, warmoes, postelein, kervel,…. Een beetje vreemd. Overal buiten verkleuren de bladeren, laten ze hun kopje hangen en tuimelen tot slot naar beneden. Binnen in de serre lijkt het wel een nieuwe lente. Frisse, vrolijke, nog een beetje schuchtere blaadjes die zich opmaken voor de winter, om een tegenwicht te geven aan al die verwarmende en zwaardere gewassen van buiten.

Op het land is de daikon aan de beurt; een grote, lange witte wortel die gemakkelijk breekt als je er net iets te hardhandig mee omgaat. Hij is verwant aan radijzen, maar staat steviger en bedachtzamer. Radijzen zijn oppervlakkig; blozende kindertjes die niet te diep in de grond gaan. Daikon gaat diep en is steeds een verrassing. Het zijn net mensen: de stevigste wortels zitten niet meteen aan het grootste loof. Dat bedenk je dan wanneer je het land overloopt en sjouwend met bakken en kruiwagens de oogst binnenhaalt.
Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: prei, daikon, pompoen red kuri van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van de Wassende Maan; andijvie, rode kool van Goed ter Heule; ajuin van ‘t Livinushof
Groot: prei, daikon, pompoen red kuri van de Vroente-Zonnekouter; groenlof van de Vroente-Kollebloem; pastinaak van de Wassende Maan; rode kool van Goed ter Heule; ajuin van ‘t Livinushof; bloemkool via Biofresh
Gemengd: pompoen red kuri van de Vroente-Zonnekouter; rode kool, groenlof van Goed ter Heule; appel Veurnse renet van de Vroente-Ourobouros; peer doyenné van Van Eykeren; kiwibes rood van O’Bio
Fruit: appel jonagored, peer doyenné van Van Eykeren; kiwibes rood van O’Bio; banaan fairtrade (Do) via Biofresh
Aardappelen: Biogold van ‘t Livinushof

Recepten

Pastinaakpuree
Nodig: 400g pastinaak, 2 ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 1 e.l. gehakte peterselie, zout
Schrob de pastinaak schoon en snij in plakjes. Snij de ui, en fruit ze in olie. Voeg de pastinaak toe en laat in een bodempje water gaarstoven. Voeg zout en melk toe, pureer en bestrooi met peterselie.

Pastinaaksoep:
Nodig: 1 grote pastinaak, 150g pompoen, 2 takjes selderij, 1 ui, look, 1dl melk, laurier, tijm, bouillon
Snij de groenten en kook ze gaar in een weinig water met de look en de kruiden. Voeg de bouillon toe met voldoende heet water en pureer. Voeg melk toe en laat goed warm worden (niet meer koken).
Groenlofsalade met appel
Nodig: 1/2 struik groenlof, in fijne reepjes gesneden, 1 appel, in stukjes gesneden, evt. 1 kleine wortel, grof geraspt, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 2 el zonnebloempitten, geroosterd
Dressing: 1 teentje knoflook, geperst, 2 el citroensap of azijn, 1 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 tl zachte honing, scheutje sinaasappelsap, 1 tl verse gember
Klop de dressing en meng deze door de gesneden groenlof, appel, ui en evt. wortel. Laat de dressing er een kwartiertje intrekken. Strooi er de geroosterde pitten over en serveer.

Pompoencurry
Nodig: 4 cm gemberwortel, 3 tenen knoflook, 1 ui, 6 l sesamolie (of gewone biologische olie), 1 pompoen van ongeveer 1 kg, 1-3 verse groene paprika’s, 2 aardappelen, 2 tl. fenegriekzaad gekneusd in de vijzel, 1 tl. kerriepoeder, 1 tl. kurkuma, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, verse korianderblaadjes
Gember schillen, knoflook pellen en met de ui en 4 el. olie met blender, vijzel of staafmixer tot een gladde saus pureren. Pompoen schillen, zaden verwijderen en vruchtvlees in stukken snijden. Pepertjes schoonmaken (zaadjes verwijderen) en in reepjes snijden. Rest van de olie in een pan of wok verhitten. Vuur niet te hoog zetten. Mosterdzaad, fenegriek, kerrie en kurkuma kort roerbakken. Pepertjes en gembersaus toevoegen, dan de gepelde tomaten en de kokosmelk en tenslotte de pompoenstukjes toevoegen. Op een laag vuur laten sudderen tot pompoen en aardappels gaar zijn. Op smaak brengen met zout. Bestrooien met koriander en serveren met basmatirijst.