Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dat het buiten regent en kouder is, betekent op een boerderij niet dat de activiteiten stilvallen. Het is zelfs zo dat na een hete en droge zomer alles een beetje opnieuw in gang schiet. Er komt een mooie oogst met najaarsgewassen van het land zoals andijvie, roodlof, spinazie, daikon en pastinaak. Maar ook de tomaat en paprika heeft een nieuwe golf aan rijpe vruchten. Voor ons doet het deugd want hoewel er veel werk is, valt de druk van het onkruid en het vele planten en zaaien weg en kunnen we genieten van het oogsten. Deze week zaaide Jan de laatste spinazie in onze serre en vandaag zaait Lukas de laatste veldsla van het jaar. En zo lijkt de serre in een ommezwaai van zomer naar herfst te gaan.
Ook de koeien en schapen genieten van het najaar. De grasgroei was beperkt tijdens de hete en droge zomer en daarom hield ik ze op een beperkt stukje weide waar ze bijgevoederd werden met hooi. Zo kreeg het merendeel van de weides rust om terug te groeien. Voor de koeien een verademing om nu op het malse najaarsgras te mogen grazen.
Groetjes,
Arne

Zonnekoutervlees in de aanbieding…

– Op 21 oktober worden er terug kippen geslacht! Onze kippen zijn biologisch gevoederd, hebben een mooie grote uitloop, krijgen de tijd om te groeien en geven ons zo lekker, mals vlees. Hiervoor vragen we 11€/kg (1 kip weegt ongeveer 1.5kg). Voor 1€/kg meer kan je ook een versneden of halve kip krijgen! Bestel via mail naar info@dezonnekouter.be en vermeld hoeveel verse kip(pen) je wenst (versneden, halve of hele). Afhalen kan op vrijdag 22/10 of zaterdag 23/10 tijdens de openingsuren van de winkel.
– We fluisterden onze lammeren toe om deze maand nog volop van de uitloop te genieten. In november zullen ook zij geslacht worden. Het aantal is beperkt, dus wie interesse heeft kan nu al een bestelling plaatsen. Je kan kiezen uit een half of een heel lam aan 15.5€/kg. Het afhaalmoment wordt later meegedeeld.

Samenstelling pakket

We zijn blij jullie in deze tijd van het jaar een pakket aan te bieden (bijna) volledig met groenten van eigen bodem!
Klein: spinazie, roodlof, postelein, prinsessenboontjes (wellicht de laatste), pastinaak en klassieke tomaten van de Vroente-Zonnekouter
Groot: spinazie, andijvie, postelein, spruiten, pastinaak, paprika en daikon van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem; venkel van ‘t Goed ter Heule
Gemengd: warmoes, andijvie, prinsessenboontjes (wellicht de laatste), paprika en tomaat St. Pierre (de laatste in ’t pakket) van de Vroente-Zonnekouter; appel Cox van Van Eykeren; druif Italia en satsuma (ietsje zurig, maar eetklaar want de groene schil is geen indicatie voor de rijpheid, It) via Biofresh
Fruit: appel Cox van Van Eykeren; Peer Legipont van De Koolmees; druif Italia, kiwi (It) en satsuma (ietsje zurig, maar eetklaar want de groene schil is geen indicatie voor de rijpheid, It) via Biofresh
Aardappel: Vitabella (gele schil) of Alouette (rode schil) van De Zonnekouter

Recepten

Rösti van pastinaak
Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 eetlepel olie en 2 eetlepels kwark; 2 eetlepels meel, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 mespunt zout
Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.

Pasta met radicchio of spinazie of warmoes of …
Nodig: 200g penne, 1 roodlof, olijfolie, 1 fijngesneden ajuin, 1 teentje look, 3el droge witte wijn, 50g boter, 100ml room, citroenrasp, een handvol fijngesneden peterselie, geraspte parmezaan, peper en zout
Versnipper de ui en look en gaar zachtjes in wat olijfolie. Kook ondertussen de pasta al dente. Snipper de radicchio in fijne reepjes. En stoof samen met de ui, overgiet met de witte wijn, tot deze begint te slinken. Doe er vervolgens de boter en citroenrasp bij. Voeg de room toe en kruid met peper en zout. Meng er de pasta onder en doe er nog wat olijfolie en de peterselie bij. Werk af met de geraspte parmezaan.
Tip: zoals de titel van het recept al aangeeft, kan het roodlof perfect ook vervangen worden door spinazie, warmoes of zelfs andijvie! Elke abonnee kan dus gerust een eigen variatie van deze pasta maken.