Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag is de seizoenswissel overduidelijk, de herfst tooit zich met haar favoriete elementen: woeste wind en neergutsend water. Van achter glas ziet het er altijd erger uit dan eens je je, goed aangekleed in waterdicht pak, op ‘t land begeeft. Om dan die eerste spruiten te gaan trekken; de eerste savooien en daikon te oogsten, de laatste wortelen te rooien: ook in de groentenoogst is de herfst aangebroken!
Binnen in de serre zorgen de laatste zoete vruchten nog voor een zweem uitgelopen zomer, snijd ik geurende kervel tussen de dansende langpootmuggen door, en voegen frisse rucola en groene spinazie (Ooo als olifantenoren zo groot) een frisse toets toe aan dat zwaarder verteerbaar winterpallet. Als contrast met buiten is het hier rustiger toeven; soms verdenk ik mezelf ervan dat we daarom indertijd een serre gezet hebben: voor het geuren van het kruid en de beschutting in winterse tijden, niet enkel voor het gewas maar ook voor ons eigen oogstgenot.
Ook voor onze landwijzerstagiars is dit een overgangsmoment: vorige week namen we na een jaar afscheid van Hanne en Roos. En zoals we ieder jaar opnieuw ervaren bij stagiars: ze vertrekken altijd als een ander mens dan ze gekomen zijn, mooi om die evolutie mee te maken! En deze week waaiden dan de nieuwe stagiairs aan: Wivine en Jan, volgende week komt Lukas erbij. Alweer drie zielen op zoek naar hun bestemming, die hier een jaar lang ons pad komen delen, komen leren en proeven van ons verhaal, en het onze kruiden met het hunne. Allemaal vanuit hun eigen verschillende invalshoeken; Wivine en Jan die na een half leven de weg naar de landbouw willen inslaa – Wivine (die hier vroeger ook al meewerkte) dan vooral als aanzet naar een zorgproject in de landbouw. En Lukas als jonge zoon van een koppel Landwijzer-afgestudeerden dat in Frankrijk ging boeren: de tweede generatie Landwijzer dient zich aan! We merken het hier jaar na jaar; het doet wel wat met een mens, zo’n keuze. Het maakt enthousiast en confronteert, het is niet zomaar kiezen voor een stiel, maar ook voor een manier van leven. Vaak komen ze voor de stiel, en gaandeweg groeit dan het besef wat dat nog allemaal teweegbrengt. We zien het hier telkens weer gebeuren: die confrontatie, dat inwendige gevecht tussen idealen en realiteit, het zoeken van evenwichten tussen werken en leven (eens je werk je leven wordt vervaagt het onderscheid, maar blijft het zoeken…). En hoe krijg je het in godsnaam allemaal op de grond, alleen of met een partner of met meerdere? Met alle macht roeien tegen de stroom in, of juist leren om gewoon je eigen stroom te volgen en te laten groeien aan wat zich aandient. Vragen die overigens ook voor ons aan de orde blijven; we moeten ons daar ook mee blijven uiteenzetten naarmate het leven ons en de Zonnekouter verder meeneemt… werk voor op herfstige avonden bij de warme stoof. Ik kijk er al naar uit! An

Samenstelling pakket

Klein: spruitjes, paprika, spinazie, daikon van de Vroente-Zonnekouter, bloemkool, wortelen oxhella van Koen Weyers;courgette van de Wassende Maan
Groot: wortelen Milan, kropsla, spruitjes, kervel, paprika, roodlof, savooi, prei van de Vroente-Zonnekouter; platte peterselie van de Vroente-Ourobouros, courgette van De Wassende Maan
Gemengd: wortelen Milan van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; paksoi van Koen Weyers; courgette van De Wassende Maan; frambozen van Vandevoorde; peer Conference van Van Eykeren, banaan (FT,Do) via Biofresh
Fruit: frambozen van Vandevoorde; appel Cox, Jonagored en/of Elstar van Van Eykeren; peer Doyenné (B), kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Pasta met spruitjes in de wok (overgangsrecept voor spruitjes….)

Nodig: 400 g spruitjes, gesnipperde middenmaatse ui, een teentje fijngehakte knoflook, 4 rijpe (of ingemaakte) tomaten of 1 paprika, zout, peper, marjolein, 350 g pasta, Parmezaanse kaas.
Maak de spruitjes schoon en snij ze overlangs in twee. Fruit de ui in twee eetlepels olijfolie. Voeg de spruitjes toe samen met de look., en fruit ze op een zacht vuur al roerend bijtgaar. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe, breng op smaak met zout en kruiden. Kook intussen de pasta al dente, laat uitlekken en meng alles dooreen; bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas.