Groentesprokkel

Beste abonnee,

Er was deze week massaal veel werk op ’t land. De voorbije weken hebben we geschoffeld tegen beter weten in; iedere nieuwe regenbui liet het pasgeschoffelde knopkruid weer wortelen, we konden het enkel een beetje remmen. Op onze zandgrond lukte dat nog wel, na een halve dag zonder regen en wat zon erbij droogde telkens het bovenste laagje grond voldoende op, en het water zakte vlug genoeg de grond in om onze tractor en de rolschoffels hun werk te laten doen. Onze collega’s met zwaardere gronden hebben minder geluk: daar is het een kleine ramp aan het worden!. Weggespoelde, dichtgeslempte gronden, hele voorjaarsplantingen die niet meer boven het onkruid uitgroeien en moeten worden ingewerkt, of zelfs nog niet eens geplant geraakten… Om de moed bij te verliezen!
Maar nu is de regen eindelijk wat gestopt, het land droogt op, dus schoffelen maar! We konden gelukkig nog nipt tussen de pompoenen voor ze helemaal dichtrankten; en in de andere gewassen is het knopkruid nog net klein genoeg om het in enkele schoffelbeurten oner de knoet te krijgen.
Daarnaast werd nog een bed savooien bijgeplant, naast de gebruikelijke plantingen sla, rucola en venkel, en de eerste winterprei ging er ook al in. Mooi om zien dat twee jaar na onze eerste preizaadselectie al een groot verschil te merken valt in groeikracht tussen de Zonnekouterselectie en het ‘moederzaad’ van Akelei en Kollebloem. Verrassend hoe snel een plant zich aanpast aan haar groeiomstandigheden!
En daarbij nog al het oogstwerk: wortelen busselen aan 100 per uur, alle kleuren sla, venkel, courgettes, komkommers, basilicum…. alles wat je in je pakket kunt vinden deze week! De eerste zoete kerstomaatjes en groene paprika’s hangen plukklaar, en de eerste tomaten beginnen zachtjes te blozen. De snijbonen groeien als een verticaal oerwoud tot aan het tunneldak, ze hangen in volle vluchten aan de rankende planten, maar het is wel een hele zoektocht om ze te vinden: op het zicht (iets lichter groen dan de bladeren) en op ’t gevoel (schudden aan de ranken, dan voel je ze dansen). En één lange yogaoefening: ladder op, ladder af, op de knieën, terug naar boven, en zo 90 meter lang…

De regen laat ook haar sporen na in onze pakketten: behalve dat er weinig groenten van onze Vroentecollega’s beschikbaar zijn (geen koolrabi’s, spitskool, rode biet, …. ) zijn er ook heel wat klanten vroeger dan gewoonlijk en voor langere tijd naar zonniger oorden gevlucht, waardoor onze pakkettenoogst zwaar vermindert. Maar een aantal vakantiegangers gaan er creatief mee om, en compenseren ervoor of erna in extra groenten. Twee vliegen in één klap: alweer een goede reden om een gezellig etentje onder vrienden te organiseren, én je bewijst er ons boeren een dienst mee!

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, boswortel, basilicum, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van ‘t Ambrozijn; tomaat (B) via Biofresh
Groot: groen eikenbladsla, rode kropsla, boswortel, snijboon, basilicum, courgette, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van ‘t Ambrozijn; tomaat (B) via Biofresh
Gemengd: boswortel, snijboon, komkommer, rode eikebladsla van de Vroente-Zonnekouter; stekelbes van O’bio; abrikozen (Fr), banaan FT (Do) via Biofresh
Fruit: stekelbes, loganberry van O’bio; abrikozen (Fr), meloen Cantalupe (It), banaan FT (Do) via Biofresh
Aardappel: Frieslander van PCG Kruishoutem

Recepten

Italiaanse salade met snijbonen
Nodig: 250g verse snijbonen,100g kerstomaten,1 sjalot, in ringetjes gesneden, 25 gram amandelschilfers, 1 gesnipperd teentje look, 1 tl balsamico, 2 el olijfolie extra vergine, 1 mespuntje zout
Maak de snijbonen schoon, snij ze in ruitjes en kook ze gedurende zeven minuten in zout water. Giet de snijbonen af en laat ze afkoelen. Snij de kerstomaten in tweeën. Meng snijbonen met de trostomaten, de knof¬look¬, de sjalot en de amandelschilfers. Besprenkel het geheel met olijfolie extra vergine en de balsamico, en meng goed.

Oosterse gewokte snijbonen

Nodig: 250g verse snijbonen, 1 grote sjalot in ringetjes gesneden, 100g wortel in schijfjes gesneden, 100g sojascheuten (taugé), 50 gram gebroken cashewnoten, 1 stukje gember (geschild en julienne gesneden), 1 rode peper, 200 milliliter kokosmelk, ½ theelepel citroengras poeder, zoete sojasaus, ¼ theelepel zout
Maak de olijfolie warm in de wok, voeg alle ingrediënten met uitzondering van de taugé toe en wok gedurende tien minuten. Zet het vuur uit en roer de taugé door de groenten.