Groentesprokkel 4

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er zit een mug op de muur van het toilet. Een zwarte mug op een witte muur. Ik kan alleen maar kijken. In de winter zijn muggen anders dan in de zomer; trager, slomer, minder bloeddorstig zoemend. In de winter kijk je ernaar, zomaar. In de zomer neem je een krant, liefst zo’n dikke weekendeditie.
Waar komt die mug nu plots vandaan? Houden muggen een winterslaap, ergens verscholen in spleten en kieren? Zit het hier vol met kleine mugjes, te slapen op zachte bedjes en heb ik geen weet van hun bestaan? En is deze nu wakker geschud terwijl ik wat stof wegveegde? Zit deze hier wat verdwaald zich af te vragen hoe het nu verder moet? Of stellen muggen zich geen vragen? Misschien zijn muggen wel dieren van vierseizoenen; altijd aanwezig, altijd paraat. En lijd ik aan selectieve winter-muggen-blindheid?
Het is toch leuk niet steeds online te zijn. Dan blijven er nog vragen en mysteries open. Mister Google had al lang gezegd: dit is een Culex pipiens. En daarmee is de kous af.
Ook zo voor groenten. We werken op het land, en voelen en kijken wat er is. De ene dag zien we iets (misschien was het er al langer, maar hebben we het niet gezien), en stellen ons vragen. Sloeg de postelein vorige winter ook al wat paars uit? En wat zou dat kunnen betekenen, heeft hij iets tekort, gewoon wintermoe, en komt het straks allemaal goed? Of moeten we iets ondernemen, en dan nu, of volgend seizoen? We kunnen het inderdaad ook vragen aan Mister Google, en die zal ons wel een verklaring geven, maar waarschijnlijk niet degene die er echt toe doet. Want ons land lééft, en daar kan hij zich niets bij voorstellen. We krijgen op het land de tijd om daarover na te denken, te blijven kijken, voelen, waarnemen. En meestal komt dan ook wel een antwoord dat juist voelt, waar je verder mee kunt boeren, de juiste keuzes maken.
Ik zit en ik kijk. Dag Mug!
Lien

Samenstelling pakket

Klein: schorseneer en daikon van de Vroente-Zonnekouter; pompoen van ‘t Goed ter Heule; witloof van Vanderhauwert; kervel van Hebben; rode biet van Le Monde des Mille Couleurs; wortel van ‘t Livinushof
Groot: paarse rammenas van de Vroente-Zonnekouter; bleekselder en kervel van Hebben; rode biet van Monde des Mille Couleurs; pompoen van De Wassende Maan; witte kool van Niemegeers; wortel van ’t Livinushof; paksoi en oesterzwam via Biofresh
Gemengd: warmoes van de Vroente-Zonnekouter; bleekselder en kervel van Hebben; rode biet van Monde des Mille Couleurs; pompoen van De Wassende Maan; appel Jonagored via Bio Brugs Ommeland; sinaas Azahar (Es) en banaan (Do, Fairtraide) via Biofresh
Fruit: peer Conference van Van Eykeren; appel Joly Red via Bio Brugs Ommeland; avocado (Es), sinaas Azahar (Es), kiwi (It) via Biofresh
Aardappel: Alouette van de Vroente-Zonnekouter

Recepten

Ovenschotel met prei, champignon, pompoen en kruidenkorstje
Nodig: 1kg aardappelen, 300ml sojaroom, 700g prei, 300g pompoen, snuifje chilipoeder, snuifje gemalen korianderzaad, 500g champignon, 5 teentjes look, citroensap, olijfolie, 4 blaadjes tijm, nootmuskaat, peper en zout, 60g hazelnoten, 3el broodkruim
Schil de aardappelen en kook gaar. Snij de pompoen in dobbelsteentjes en leg ze in een vuurvaste schaal. Giet er olijfolie over en kruid met zout, chilipoeder, korianderzaad. Meng grondig en rooster in een voorverwarmde oven op 200°C. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree, met een scheut olijfolie en 100ml room. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout. Snij de prei in halve ringen en stoof zachtjes in wat olijfolie. Laat de prei in 30minuten zacht worden, zodat je ze tot moes kan knijpen. Breng op smaak met citroensap en roer er de rest van de room onder. Breng op smaak met peper en zout. Bak de champignons in een hete pan. Haal ze van het vuur en roer er de tijmblaadjes en vier fijngesneden teentjes look onder. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de pompoen over de bodem. Leg er de champignons en vervolgens de prei over. En werk af met aardappelpuree. Mix de hazelnoten met het broodkruim en strooi over de aardappelen. Zet nog een kwartiertje in de oven.