Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is duidelijk een tijd van overgangen, transformaties. De spinnen hebben het al aangekondigd, die vangen alle zomerse vliegen weg zodat die niet, bij gebrek aan zwaluwen, doelloos de winter zouden inzoemen. De tomaten en paprika’s volgen, die rijpen nog maar met mondjesmaat: de nachten te koud, de ochtenden te mistig; de dagen korter dan de nachten, te weinig zomerzon. Als zuiderse vrucht heb je het dan wel gehad. Straks mogen ze plaats ruimen voor de veldsla: van zomerse vrucht naar winters blad in de serre!

Plukkaartster Laura trekt weg naar China, na hier een hele lente en zomer de biolandbouw in de praktijk ontdekt te hebben. Samen met haar vormden onze landwijzerstagiairs Koen en Jana een fantastisch team, dat zich iedere dag opnieuw even enthousiast als leergierig met veel plezier in ’t zweet werkte, steeds bereid tot een ontspannende zwembeurt achteraf. Koen zal binnenkort voor zijn tweede jaar Landwijzer naar een ander stagebedrijf trekken. En dan komen weer nieuwe eerstejaarsstagiairs die met ons de winter en het nieuwe seizoen in zullen gaan; benieuwd wat dat zal geven!
Jana, die de hele Landwijzercyclus heeft doorlopen (ook al helemaal getransformeerd tot heuse bioboerin), blijft nog even. Gelukkig maar, want ons Katrien moest er een maandje tussenuit, gaan bekomen van het hectische voorbije jaar. Zo’n boerin minder maakt het voor ons wel behoorlijk pittig om alle werk te klaren, zeker met al dat oogstwerk voor de Lousbergmarkt erbij! (…zo is voor mij de inning van de domiciliëringen voor september nog niet gelukt, ik doe het morgen, hopelijk staat er nog wat geld op jullie rekeningen…).

We maken ook een overgang naar meer herfstige oogsten: roodlof, pompoen, savooi, kervel, straks daikon en spruitjes: het kleurenpallet in jullie pakket spreekt boekdelen! Op de Kollebloem kunnen ze nu eindelijk volop rode en gele bieten oogsten; die hebben ze door het natte voorjaar moeten herzaaien, en zijn dus heel wat later dan normaal. Fruitboer Van Eykeren heeft al een groot deel van zijn appelen en peren geplukt, en op ’t Livinushof zijn de aardappelen, ajuinen en sjalotten binnen. Deze twee bioboeren uit de streek van Assenede (die ook samen met ons de voedselteams beleveren) zullen ons hier de hele winter mee bevoorraden.

En dan wordt het uiteindelijk ook tijd voor de jaarlijkse, op onze boerderij misschien wel de meest belangrijke transformatie: die van stalmest naar compost. Maar daarvoor moet Arne eerst tijd vinden om de koestal uit te mesten…
We zullen ons hier de komende tijd in ieder geval nog niet vervelen!

An

Samenstelling pakket

Klein: radicchio, radijs, kropsla, prei, kervel van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; spitskool van Goed Ter Heule
Groot: wortelen oxhella, radijs, kropsla, prei, kervel, plukspinazie, tomaten van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; spitskool via Biofresh
Gemengd: wortelen oxhella, radijs, tomaten van de Vroente-Zonnekouter; boerenkool van de Vroente-Ourobouros; appel alkmene en peer conference van Van Eykeren; meloen Galia (Es) via Biofresh
Fruit: frambozen van Van de Voorde; appel alkmene en peer conference van Van Eykeren; meloen Galia (Es) via Biofresh
Aardappelen: levering volgende week (7/10)

Recept

Boerenkoolstamppot variaties voor 2 personen (Odin)
Nodig: boerenkool , 700 g. aardappelen en/of pompoen, 1/2 bouillonblokje , 1 tl. gemalen koriander, 1 tl. Mosterd, scheutje (appel)azijn , een klontje boter, 1 kleine rookworst
Schil de aardappelen en/of pompoen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappelen/pompoen erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 15-20 min. zachtjes gaarkoken. Giet het boerenkoolmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg koriander, mosterd en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een mooie stamppot. Serveer met de rookworst. Variaties: Naast boerenkool, pompoen en/of aardappels kunt u bijvoorbeeld stukjes wortel, peterseliewortel en knolselderij meekoken en aan de stamppot toevoegen. De toevoeging van 1 tot 2 kopjes gekookt graan (bijvoorbeeld rogge of rijst) aan de stamppot geeft deze meer pit. Serveer de stamppot eens met een dikke kaassaus of gebakken tofu of spekjes in plaats van met worst.