Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Eindelijk vind ik nog eens de tijd om je een verhaaltje te vertellen! Mijn laatste halve jaar bij Landwijzer (opleiding bio(-dynamische) landbouw) is ingezet en daardoor ben ik eventjes niet op de boerderij op donderdag en vrijdag. Maar het doet me goed dat ik vandaag, woensdag, toch even tijd heb voor deze nieuwsbrief.
Je weet ongetwijfeld al hoe druk de zomer is geweest hier, daar hebben we je geregeld lastig mee gevallen. Nu, tijdens die eerste herfstdagen, klinkt de schreeuw om aandacht van de zomerse groenten iets minder dwingend. Er keert een bepaalde rust terug op de boerderij, eentje waar we allen deugd van hebben. Ik ben er nog niet helemaal uit wat de balans terug naar evenwicht brengt. Misschien zijn het de kortere dagen, of de lagere temperaturen. In ieder geval heb ik het gevoel om terug diep in te kunnen ademen.
Er komt tijd voor buiten-groentelijke-ervaringen:
Binnen enkele dagen verhuis ik met mijn gezin naar de nieuwe Zonnekouter-zaailing, de boerderij in de Bunderstraat. We planten er eind november een hele hoop bomen (sponsering is nog steeds welkom) en de oude varksensstal wordt omgetoverd tot een koeien-winter-paradijs. Ondertussen ontwerpen we ook een nieuw teeltplan nu we de akker in Gottem eindelijk als bio-grond mogen gebruiken. Nog een nieuwtje: er zijn weer varkentjes op de Zonnekouter!
Echte rust kent een boer niet denk ik, we leven met de seizoenen mee en we leven ook een beetje zoals de seizoenen en dat voelt zoals het hoort te zijn.
’s Zomers de hete gehaastheid van het zaaien, planten en oogsten en ’s winters de gestage continuere werken in de prei en de kolen en de kans om even in je hoofd tot rust te komen en samen nieuwe dromen op te bouwen.
Nu ik daar even bij stilsta, valt me op hoe trots ik ben om boer te zijn, om jouw boer te zijn.
Dankjewel daarvoor.

Jan

Samenstelling pakket

Klein: rucola, boontjes, wortelen, pompoen en courgette van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van ’t Goed ter Heule; radijs van De Wassende Maan
Groot: wortelen, pompoen, paprika en courgette van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak en chinese kool van de Vroente-Kollebloem; andijvie en selder van ’t Goed ter Heule; selder van ’t Groenlof Hof; radijs van De Wassende Maan
Gemengd: pompoen van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente—Ourobouros; radijs van De Wassende Maan; appel Elstar van Van Eykeren; framboos van Vandevoorde; satsuma (It)(eerste mandarijnsoort!) via Biofresh
Fruit: appel Elstar en peer Conference van Van Eykeren; framboos van Vandevoorde; satsuma (It)(eerste mandarijnsoort!) via Biofresh

Recepten

Curry met pompoen en linzen
Nodig: 500g pompoen, 150g linzen, 1 kleine bloemkool of broccoli, 1 fijngesneden ajuin, 2 teentjes gesneden knoflook, 2 el geraspte gember, 1/2tl korianderzaadjes, 1/2tl venkelzaadjes, 1tl garam masala, 1tl curcuma, 1/2tl komijn, snuifje cayennepeper, 1 blik kokosmelk, eventueel diepgevroren erwtjes, citroensap, gekookte rijst, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°. Snij de pompoen in blokjes, leg op een bakplaat en rooster in de oven. Kook de linzen gaar. Snij de kool in roosjes. Stoof de ajuin in een pan. Voeg de knoflook, gember, korianderzaadjes en venkelzaad toe. Voeg de kool samen met 5 el water toe en dek af met een deksel en laat de kool stomen. Doe er de garam massala, curcuma, komijn en cayennepeper bij en roer goed door. Voeg de kokosmelk toe en laat even pruttelen. Voeg vervolgens de linzen, de pompoen en de erwtjes toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout.

Andijvie met gember, tomaat en cashewnoten
Nodig: 1 andijvie, 3 grote tomaten, 1el kokosolie, 1 el fijngehakte gember, 2 tenen fijngehakte look, 2tl kerriepoeder, 2el cashewnoten, verse koriander (grof gehakt), peper en zout Verhit de kokosolie in een pan en roerbak de gember en de look. Was de andijvie en snij de bladeren in fijne reepjes. Laat mee stoven tot de andijvie geslonken is. Snij de tomaten in blokjes. Voeg ze samen met de kerrie toe aan de andijvie en laat zachtjes stoven. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Breng de andijvie op smaak met peper en zout. Bestrooi met de cashewnoten en de koriander. Lekker bij rijst!

Kwarktaart met Satsuma mandarijnen
Nodig: 100g boter, 300g speculaas of andere koekjes, 500ml volle kwark, 250g slagroom, 6el rietsuiker, ½ tl vanillepoeder, 1kg satsuma, 1 zakje agar agar
Verkruimel de koekjes fijn en meng er gesmolten boter door. Verdeel het koekjesmengsel in een ingevete springvorm. Druk goed aan tot een egaal oppervlak. Laat opstijven in de koelkast. Pers een halve liter satsumasap en mix er het zakje agar agar poeder door en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken om nadien te laten afkoelen. Klop de room met de suiker en vanillepoeder stijf en meng met de kwark. Eens het sap begint te dikken en afgekoeld is, meng je er de kwark onder. Verdeel het mengsel over de taartbodem en zet in de koelkast om verder te laten stijven. Werk af met verse partjes satsuma