Groentesprokkel 39

Hallo iedereen,

Ik ben terug op de Zonnekouter voor meer. Met de intentie om te blijven. Een jaartje rondzwerven op verschillende boerderijen en in het buitenland heeft mij doen beseffen hoe ik ernaar verlang om iets op te bouwen. Om als het even tegen steekt niet verder te gaan, maar de uitdaging aan te gaan.
Bij deze, beste teamleden, ik ga de uitdaging aan. De Zonnekouter is het meer dan waard.
September is voorbij gevlogen. Enkele hoogtepunten…
Er werd ongelofelijk veel veldsla gezaaid, de eerste plantjes gaan nu de grond in. Binnenkort is de serre weer een veldsla paradijs. Jan en ik gingen naar een studiedag over techniek in de biolandbouw. We leerden onder andere hoe we de schoffelmachine best afstellen en proberen dit nu in praktijk te brengen om de prei onkruidvrij te houden. Volgende week gaan we ze aanaarden; we houden jullie op de hoogte. De Zonnekouterkudde is weer een kalf (vaarsje) rijker, stier/koning Minos heeft zijn best gedaan. Een rode kop en wit lichaam zijn zijn handelsmerk. Het regende ook eens deftig waarvoor dank.
En we vergaderden over onze visie en ontdekten van elkaar waar we van dromen. Marie had het over brood. Arne houdt nog altijd van koeien en kaas. Jan wil gewoon een wijze biodynamische boer worden. Lien wil de link tussen het land en de winkel blijven verzorgen. Ik hou me graag bij de groenten. En An is klaar om een stapje terug te zetten en haar kennis en ervaring over te dragen.
Het is maar om te zeggen dat het laatste nog niet gezegd is over de Zonnekouter.
En Kim als je dit leest; je wordt gemist.

De groeten, Hanne

Samenstelling pakket

Klein: pompoen, prinsessen, bataviasla van de Vroente-Zonnekouter, boerenkool, rucola van Goed ter Heule; broccoli van Koen Weyers
Groot: venkel, prinsessen, kerstomaat, rode puntpaprika, wortelen van de Vroente-Zonnekouter, boerenkool, groenlof (suikerbrood) van Goed ter Heule; romanesco van Koen Weyers; aubergine van de Vroente-Ourobouros
Gemengd: roodlof, prinsessen, trostomaat van de Vroente-Zonnekouter; broccoli van Koen Weyers; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; druif red globe (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; kweepeer van de Vroente-Kollebloem; druif red globe (It), meloen galia via Biofresh

Recepten

Kip met kweeperen (Marokkaans recept)
Nodig: zonnebloem- of sesamolie, 2 grote uien grof gehakt., 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneel, 6 stukken kip (ongeveer 150 gram per persoon), zout en peper, 2 kweeperen, ca. 1¼ kilo, sap van 2 citroenen, 2 el honing, 2 el sesamzaad, geroosterd
Verhit 3 el olie in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak ze een paar minuten en voeg er gember en kaneel bij. Leg de stukken kip erop en bestrooi met zout en peper, leg het deksel op de pan en smoor de kip ongeveer 30 min. op laag vuur. Keer de stukken eenmaal om. Er ontstaat een stevige saus waar wat water aan toegevoegd kan worden. Haal de stukken kip uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze warm in de oven.
Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren. Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe de stukken zo snel mogelijk, voordat ze verkleuren, in kokend water met zout en het sap van 1 citroen. Kook ze in 20 – 30 min. beetgaar. Laat ze uitlekken, snijd het klokhuis eruit en snijd elk kwart doormidden.
Frituur de kweepeerparten in een laag hete olie tot ze bruin zijn (gekarameliseerd). Laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus. Voeg honing en citroensap toe en laat de saus, met het deksel op de pan, op heel laag vuur nog een half uurtje sudderen. Giet de saus over de kip en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Lekker met couscous.

Broccolisalade
Kook de broccoli bijtgaar. Maak een sausje van 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels kwark, ½ theelepels curry en een mespunt zout, en giet dit vlak voor het opdienen over de afgekoelde broccoli. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over (bieslook, peterselie, pimpernel), en eventueel wat kleine stukjes tomaat, augurk of gekookt ei.