Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,
De herfst is begonnen met mistige ochtenden en vandaag eindelijk een milde welkome regenbui. Het was weer hoog tijd voor het groenteland, en we hopen dat er nog veel mag volgen. Prei, kolen, daikon, schorseneren en wortelen dikten in de droge warme zomermaanden maar met mondjesmaat aan, in de laatste rechte lijn naar de winteroogsten moet er nog veel gegroeid worden om onze wintervoorraden te verzekeren!

We kijken ook al eens vooruit naar wat er ons de komende winter te gebeuren staat; er liggen immers heel wat klus-graaf en bouwwerken op ons te wachten.
Oktober staat (tussen de oogstdagen door) in het teken van water, ons beter wapenen tegen extreem droge jaren. Onze kleine poel werd uitgediept en vult zich nu met grondwater, we willen ze in verbinding brengen met ons regenwaterreservoir, beregeningsbuizen ingraven op het bunderakkerland, permanente watervoorziening voor de koeien installeren op de weiden. En de stallen moeten uitgeruimd en de jaarlijkse composthoop opgezet.
November planten we nog meer voederbomen, die bijdragen aan het koeiendieet, en ook het water beter vasthouden. Deze keer op de Zonnekouterweiden, we zullen hiervoor nogmaals beroep doen op jullie graaf – en planttalent (je hoort er nog wel van). En we gaan aan de slag met de schuur in de Bunderstraat die we willen omvormen tot machinebergplaats en atelier, met stalruimte voor kleinvee. Er moeten daar trouwens ook nog oude gebouwtjes afgebroken, om plaats te maken voor een wadi waarin het regenwater zal worden opgevangen…
Terwijl we ondertussen ons grote Zonnekouterverhaal verder uitdenken en uitwerken, maar daarover later meer! De winter zal dus weer veel te kort zijn…
Smakelijk, An

En nu… De laatste favoriete groentebijdrage van ’t seizoen!

Heel veel lekkere groenten zijn hier de laatste maanden gepasseerd, waaronder ook mijn favoriete… een exotische naam, elegante vormen, schitterende kleuren, een palet aan smaken van soms wat bitter, zoet over pittig tot very hot ! Ra ra, wie weet het al ? In Peru groeien o.a. de volgende variëteiten ; Rocota, Aji Verde, Pipi de Mono (letterlijk vertaald, pipi van de aap), Jalapeno en de heeeel pikante, gele, ronde Charapita. 900 (!) verschillende soorten van deze prachtgroente kennen ze in Zuid-Amerika. Ja, goed geraden ! Het gaat hier over de Capsicum Annuum, ons welbekend onder de Hongaarse naam paprika en in zijn zog de pikante pepertjes. M’n eerste kennismaking met deze edele groente was niet zo’n geslaagde. Bij ons thuis werd er soms soep uit pakskes geserveerd en daarin zaten stukjes gedroogde paprika die echt een heel onaangename smaak hadden en die steevast op de rand van het bord bleven liggen. Pas toen ik vaak door Italië begon te reizen, leerde ik het ware genot kennen van een bord peperonata grillata (paprika’s gebakken of gegrild in een lekkere olijfolie met look en rozemarijn). Puur, in een salade, opgevuld met gekruid lamsgehakt of met rijst en tofu, in een soep, gewokt met andere groenten, deze heerlijke groente mag er voor mij altijd bij ! En niet alleen de smaak van deze, van oorsprong Zuid- Amerikaanse schone zal je charmeren, ze is een bron van vitamine C (meer dan citrusvruchten), ze is heel calorie-arm, goed voor het hart en bovendien een notoir afrodisiacum. Vive les poivrons ! Ik neem hierbij de gelegenheid om jullie, beste klanten te bedanken voor de waardering en de goede commentaren die we alsmaar meer van jullie krijgen omwille van de kwaliteit en de smaak van onze groenten, dat doet deugd !

Marianne (pakkettenmadam, sinds kort ook medewerkster op Lousbergmarkt)

Samenstelling pakket

Klein: andijvie, sla, courgette, trostomaat, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van de Zaailing; venkel van ’t Groenlof
Groot: andijvie, sla, courgette, puntpaprika, pompoen, prinsessen van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van de Zaailing; romanesco van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: andijvie, sla, tomaat St Pierre, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; peer conference van Van Eykeren; druif ‘Leopold’ (It), satsuma (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar van Van Eykeren, druif ‘Leopold’ (It), satsuma (Es), mango (Es), banaan (FT, Do) via Biofresh

Recept: Pompoen in de oven

Verwarm de oven op 180°C. Snij een (halve) pompoen in schijfjes en schik ze naast elkaar in een grote ovenschotel. Bestrooi rijkelijk met look, tijm, peper en zout (zout, curry en salie is ook een lekkere combinatie) en overgiet met olijfolie. Zet ongeveer 25 minuten in de oven.

Tip: in de groenlofrecepten van vorige week kan je groenlof ook vervangen door andijvie. Het bittere va n een andijvieslaatje combineert heerlijk met de zoete pompoen!