Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Nog 1 dagje officieel zomeren. De overgang is voelbaar, en heel erg genietbaar. Een frisse wind, opgekuiste luchten met wolken vol verbeelding, adem over ’t land! En nog altijd veel te weinig regen, maar gelukkig bedauwt het gewas ’s morgens meer en meer, en zijn de dagen koeler, zodat alles toch minder afziet. De hete zomerstress heeft haar sporen nagelaten, vooral dan bij de vruchtgewassen binnen in de serre en bij al het tere bladgroen buiten op het land. De hele zomer lang hebben we de meest kwetsbare jongstee gewassen moeten beregenen, eerst met regenwater, dan met aangevoerd Leiewater. En hoopten ondertussen dat de plantenwortels van de grotere gewassen nog vocht zouden blijven vinden in de diepten van die ogenschijnlijk zo droge zandgrond. Iets waar we tot enkele weken terug toch niet zo gerust in waren, maar dat wonderwel toch gelukt is! Nu staan de spruiten en savooien er toch al veel beter bij, groter en groeizamer dan vorig jaar. De sla wordt terug veel malser, de wortels blijven lekker en wortelvliegloos, de boontjes geven weer volop, de prei, daikon en schorseneer staat te dikken, en we kunnen weer spinazie en radijs oogsten. Die wondere veerkracht van land en gewas blijft me verbazen !
Helemaal anders verging het de Kollebloemboeren deze zomer: hun zandige leembodem doet altijd lastig als het te nat is, dan krijgen ze hun groenten niet goed gezaaid, en slaat de grond vlug toe. In de lange droge zomers van de laatste jaren daarentegen bewees deze bodem haar waarde: iedere druppel regen die er viel werd in de metersdikke leemlagen goed vastgehouden, dit ‘hangwater’ blijft veel langer ter beschikking van de planten dan bij ons zand : ze hebben nog nooit zo’n schone oogst gehad!
En zo moet iedere boer verder met zijn eigen type grond. Het wordt dé grote uitdaging in de landbouw: hoe kunnen we elke bodem weerbaarder maken tegen die extreme omstandigheden, haar er minder aan blootstellen, haar veerkracht vergroten? De jaarlijkse dosis compost die we toedienen doet al wonderen. Maar het is nog niet genoeg, we moeten verder. Deze winter gaan we het Zonnekouterland herverdelen: akker en weiland opdelen in kleinere percelen, met tussenin meer struiken en bomen. Die zullen zorgen voor meer luwte op het land, minder verschralende hitte. En op het nieuwe land in de Bunderstraat gaan we groenten telen tussen rijen fruitbomen! Deze winter worden er dus overal bomen geplant, met vrouw, kind, man en macht; slijp dus je spade, en houd alvast zaterdag 23 november vrij !

Samenstelling pakket

Klein: spinazie van de Vroente-Zonnekouter; broccoli en rucola van de Vroente-Kollebloem; radicchio, aubergine en pastinaak van De Wassende Maan
Groot: koriander, wortel, courgette, prinsessenboon en paprika van de Vroente-Zonnekouter; rucola en palmkool van de Vroente-Kollebloem; radicchio van De Wassende Maan; romanesco van ‘t Groenlof
Gemengd: radijs en courgette van de Vroente-Zonnekouter; radicchio van De Wassende Maan; romanesco van ’t Groenlof; appel cox van Van Eykeren; pruimen van ’t Goed ter Heule; druif Palieri (It) via Biofresh
Fruit: appel Alkmene en peer Conference van Van Eykeren; pruimen van ’t Goed ter Heule; blauwe bessen van O’Bio

Recepten

Pasta met radicchio (4p)
Nodig: olijfolie, 1 ajuin, 1 teentje look, 200g pasta naar keuze, 1 radicchio, 3 el droge witte wijn, 50g boter, geraspte citroenschil, 100ml room, een handvol gesnipperde peterselie, geraspte parmezaan, peper en zout
Snij de ajuin en de look fijn en gaar zachtjes in wat olijfolie. Kook de pasta beetgaar. Snipper de radicchio in fijne reepjes. Doe deze bij de ajuin en overgiet met de witte wijn, tot ze begint te slinken. Doe er de boter en citroenschil bij, voeg de room toe en kruid goed met peper en zout. Meng er de gekookte pasta onder en voeg nog wat olijfolie toe. Strooi er de gesnipperde peterselie over en werk af met de parmezaan

Knallende caponata : De aubergines van de Wassende Maan waren groter dan verwacht, dus krijg je hierbij een heerlijk auberginerecept!
Nodig: 1kg aubergine, 500g paprika, 200g ajuin, 1kg rijpe tomaten, 300g groene olijven, 2 takjes oregano, ½tl chilivlokken, een handje platte peterselie, 2 takjes munt, 8el kappertjes, 4 teentjes look, 4el olijfolie, 4el wijnazijn, peper en zout
Snij de aubergines in blokjes en bestrooi rijkelijk met zout. Zet 20 minuten aan de kant. Snij ondertussen de paprika’s, de tomaten en de uien. Hak de kruiden fijn. Spoel de aubergines af en dep ze droog. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de aubergines, de paprika’s en de chilivlokken toe en bak 5 minuten al roerend op middelhoog vuur. Als de aubergines en paprika’s beginnen te bruinen, voeg je de knoflook, de ui en de helft van de peterselie, oregano en munt toe. Laat opnieuw 5 minuten stoven. Doe er wat extra olie bij indien nodig. Voeg tot slot de tomaten, olijven, kappertjes en wijnazijn toe en laat 20 minuten zachtjes koken tot alles