Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dat afgelopen zomer droog was, weet iedereen ondertussen wel al. En dat de regen goed deed, is een feit. Maar het moet gezegd dat het ondertussen toch wel weer ongezien droog is. Het is dan ook wat wikken en wegen hoe er mee om te gaan. Zeker nu we op het punt staan om groenbemesters en grasklaver in te zaaien. De groenbemesters kunnen nog wel even wachten, maar voor de grasklaver wordt het dringend. De pompoenenoogst hebben we achter de rug en nadien zaaien we steeds grasklaver in: het is een gewas dat rust geeft aan de grond. Het gras doorwortelt de grond diep en gelijkmatig. De klaver doet dat ook en bovendien haalt die stikstof uit de lucht en legt die vast in de grond. Maar nu is de grond dus op z’n droogst en dat kan nefast zijn voor de kieming van het zaad. Voor een goede ontwikkeling van de kleine klaverplantjes is het aangewezen om te zaaien in de eerste helft van september. Die zijn we al voorbij en nog veel langer wachten gaat niet, dus gaan we vandaag grasklaver zaaien en hopen dat het in het weekend gaat regenen zodat het zaad mooi gelijkmatig mag kiemen! Duimen maar!

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, groene paprika, roodlof, courgette, trostomaten van de Vroente-Zonnekouter, prinsessen van Vandevoorde, knolselder (B) via Biofresh
Groot: wortelen, pompoen, komkommer, groene paprika, roodlof, tomaten Saint-Pierre van de Vroente-Zonnekouter, prinsessen van Vandevoorde, knolselder (B) via Biofresh
Gemengd: groene paprika, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, prinsessen van Vandevoorde; appel cox, peer conference van Van Eykeren; knolselder (B), druif Italia via Biofresh
Fruit: kiwibes van O’Bio; appel cox, peer conference van Van Eykeren; knolselder (B), druif Italia via Biofresh

Receptjes

Roodlof (Radicchio) slaatje
Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, mosterd, kruidenzout, (evt peterselie)
Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak een vinaigrette van de olie, balsamico, mosterd en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie.

Champignons en groene paprika: Franse ovenschotel
Nodig: 1 bakje champignons, 1 groene paprika, 3-4 tomaten in stukjes, 2 uien, 4 dl bouillon, 30g bloem, 1 dl rode wijn, 200g geraspte jonge kaas, 1 el. boter, nootmuskaat, tijm, zout, peper, 500g kipfilet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kipfilet in stukjes en braad deze in de boter goed aan, en doe in een ovenschaal. In het achtergebleven vet de uien en paprika fruiten tot de uien goudgeel zien. Hierna de bloem toevoegen en even meebakken. Scheutje voor scheutje de wijn en de bouillon toevoegen. Goed roeren. Zorg dat de saus wat dikker blijft dan je gewend bent. Saus op smaak brengen met zout en peper en wat tijm. Saus bovenop het vlees doen. Champignons in plakjes erbovenop doen en de tomatenblokjes hier bovenop leggen. Even glad strijken en de kaas over de tomaten verspreiden. Wat nootmuskaat erover strooien. Deksel op de ovenschaal doen of eventueel afdekken met aluminiumfolie. Plaats de schaal in een oven van 200 graden, na 40 minuten is de ovenschotel klaar.

Gevulde groene paprika
Nodig: 2 koppen gekookte rijst, 2 grote paprika’s, 1 fijngesnipperde ui, 2 zeer fijngehakte lookteentjes, 1 gepelde tomaat zonder pitjes, 1 in kleine stukjes gesneden venkel, zeezout, paneermeel
Fruit de ui glazig, voeg tomaat, venkel, look en zout toe, en laat 10 minuten pruttelen. Meng er de rijst doorheen, en vul er de overlangs doorgesneden paprika’s mee (pitjes verwijderen). Schik ze in een geoliede vuurvaste schotel, bestrooi met paneermeel en besprenkel met enkele druppels olie. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven en laat ½ uur bakken.
Gestoofde knolselder met kruiden/kwarksaus
Nodig: 500g knolselder, 1 e.l.olie, 5-10 korianderzaadjes, zout
Saus: 100g kwark, 3 e.l. zure room of villi, 2 e.l. bieslook of 2 t.l. tijm, 2 e.l. gesnipperde peterselie, zout
Schil de knolselder, snij ze in teerlingen. Verwarm in de olie al roerende tot ze helemaal ‘geolied’ zijn, maar nog niet verkleurd. Voeg een bodem water, zout en koriander toe en laat in 10-15 min bijtgaar stoven (opletten voor aanbranden). Vermeng alle sausingrediënten en schep deze romige saus door de knolselderij. Verwarm nog even maar laat niet meer koken.