Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week weer een ruim gevarieerd pakket met Vroentegroente. Ik moest eraan denken gisteren tijdens de Vroenteronde hoe het toch wel net iets anders is dan vorig jaar. Want bij terugkomst zat de camionette stampvol met groentes van de Kollebloem en Ourobouros. Daar waar vorig jaar een groot deel van hun oogst verloren ging door de vele regen en ook door het onkruid die door de regen moeilijk te managen was op de zwaardere leemgrond, halen ze nu een rijke weelderige oogst van het land. Bij ons op het grove zand ligt het dan net eerder omgekeerd. Onze grond wist de vele regen van afgelopen jaar wel te slikken en zorgde voor een mooie oogst, maar heeft het dit jaar wel wat moeilijker gehad met de droogte waardoor hier en daar de productie wat achter blijft. Gelukkig dus dat we samenwerken en dat we met onze diversiteit elkaar kunnen aanvullen. Maar het ene jaar extreem nat en het andere extreem droog doet je wel inzien dat blijven inzetten op diversiteit, ook alleen al op de Zonnekouter misschien wel aangewezen is voor de toekomst. Ook de wens om extensiever te werken –meer grasklaver en graan voor de koeien en de bodemvruchtbaarheid en voor een ruimere vruchtwisseling- doet je algauw terugkomen bij het grondvraagstuk. Want meer grond is wat we willen en nodig hebben om dit te realiseren. Ik had het er nog over laatst met een jonge collega die volop zijn bedrijf aan het uitbouwen is. We kwamen erbij dat de prijs van grond en gebouwen moeilijk in verhouding te brengen is met wat je kan telen en grapten dat een hectare land overeenkomt met de omzet van ongeveer 100.000 kroppen sla. Het huidige land dat de Zonnekouter bewerkt, is vrijgekocht met leen- en schenkgeld doordat Walter en An ‘vzw Land-in-zicht’ oprichtten. Amper 15 jaar geleden was een hectare ongeveer 25000 kroppen sla. Hoe doen we dat als er hier in de buurt grond te koop komt? Ondertussen zijn we blij dat het boerderijfeest een succes was en dat er binnenkort weer een optreden gepland staat want de opbrengst daarvan gaat naar Land-in-zicht; terug een eerste aanzet voor nieuwe grond voor de Zonnekouter!

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, kropsla (twee kleine kropjes, de herfst brengt dit jaar vroeg bladvlekkenziekte op het omblad), paprika, roodlof van de Vroente-Zonnekouter, bleekselder van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; boontjes van Goed ter Heule
Groot: wortelen, groene krulsla, paprika, tomaat, courgette van de Vroente-Zonnekouter, bleekselder, spitskool van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; boontjes van Goed ter Heule, wortelpeterselie van Koen Wyers
Gemengd: paprika, tomaat, venkel van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van de Vroente-Ourobouros; boontjes van Goed ter Heule; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren, druif italia (It), mango (It) via Biofresh

Recepten

Kruidige bleekselder met tomaat uit de oven (Velt 2003)
Nodig: 1 bleekselder, 2 grote tomaten, 1/2 (of kleine) citroen, 1 el olijfolie, 1 afgestreken kl oregano, 1/2 kl gedroogde of enkele blaadjes verse basilicum, (kruiden)zout, peper
Snij de selder (met blad) in dunne reepjes en stoom beetgaar. Ontvel de tomaten en snij in plakjes. Schep de selder in een ovenschaal en beleg met plakjes tomaat.
Meng olijfolie, citroensap en kruiden. Schenk dit mengsel over de groenten.
Plaats ca. 15min in een voorverwarmde oven (200°C).

Groene rijstsalade met warmoes
Nodig: 2 koppen volle rijst, 200g broccoli, 150g warmoesbladeren, 4 pijpuitjes, ca. 150g manouri (=witte schapenkaas), 1 el olijfolie, 2el gehakte peterselie, (kruiden)zout
voor de vinaigrette: 1 el (soja)room, 6 el neutraal smakende olie, 1 el citroensap, snuifje dragon, (kruiden)zout, peper
Kook de rijst gaar. Stoom de broccoli beetgaar. Snipper de pijpui. Verhit de olijfolie. Fruit de pijpui. Voeg na 1’ de warmoes bij de ui. Voeg een bodempje water toe en laat zachtjes stoven (4’). Laat de warmoes uitlekken. Hak de warmoes vervolgens fijn. Verdeel de broccoli in zeer kleine roosjes. Meng peterselie, warmoes, broccoliroosjes en rijst. Maak de vinaigrette door zout, citroensap, olie en room te mengen, en vervolgens te kruiden met een weinig peper en dragon. Roer de vinaigrette door het mengsel. Kruid bij, indien nodig. Serveer lauw of koud en verbrokkel de kaas over de salade.