Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Op een boerderij is er altijd wel iets te vieren, de geboorte van een kalfje, de pompoenen die zijn binnengehaald of gewoon het einde van de week op vrijdagavond. Afgelopen weekend vierden we de Zonnekouter zelf met het boerderijfeest. Veel gezelligheid, lekker eten, goede muziek, interessante rondleidingen,… Een geslaagd feest als je het mij vraagt!

Ondertussen, eerst onopvallend, maar steeds duidelijker merkbaar, is de herfst begonnen! De oogst van radicchio, het zaaien van veldsla, de korte broek die plaats maakt voor een lange…
We laten de overvloed van de zomer stilletjes achter ons, en zo is de cyclus van 1 jaar Zonnekouter voor mij en ook voor Koen rond. Onze tijd hier als stagiaires is gevlogen en is deze zonnige kouter als een tweede thuis geworden. Het zal een groot gemis zijn om hier niet meer of minder te komen, maar de ervaring en kennis die we meegekregen hebben zullen we niet snel vergeten.
Tijden van komen en tijden van gaan in de natuur en met de seizoenen, en zo dus ook op De Zonnekouter!

Laat de oogst smaken!
Jana

Samenstelling pakket

Klein: wortelen oxella, kropsla, tomaten van de Vroente-Zonnekouter; raapjes van de Vroente-Kollebloem; boerenkool, suikermais van De Wassende Maan; bloemkool via Biofresh
Groot: kropsla, tomaten St Pierre, radijs, radicchio van de Vroente-Zonnekouter; raapjes van de Vroente-Kollebloem; boerenkool, suikermais van De Wassende Maan; bloemkool via Biofresh
Gemengd: kropsla, radicchio van de Vroente-Zonnekouter; suikermais van De Wassende Maan; bloemkool (B), peer Conference (B); druif Lavallee (F), banaan (FT, Do) via Biofresh
Fruit: appel alkmene (Nl), peer Conference (B); druif Lavallee (F), mango (Es) via Biofresh

Recepten

Suikermaïs
Dit is een zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verbergt. Je kunt ze eten in de plaats van aardappelen of rijst.
Kook de kolven 20 minuten in kokend water (mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout.

Roodlof (Radicchio) slaatje
Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, kruidenzout, (evt peterselie)
Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak een vinaigrette van de olie, balsamico en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie.

Salade met geitenkaas en avocado
Nodig: 1/2 krop radicchio, 1/4 krop Batavia – of ijsbergsla, 2 avocado’s, citroensap, 150 g zachte geitenkaas, 1 el balsamico – azijn, versgemalen zwarte peper & zout, 4 el olijfolie, bosje basilicum, 1 1/2 el pijnboompitten
De sla wassen, droogslaan, kleiner scheuren en over 4 borden verdelen. Het vruchtvlees van de avocado’s in niet te dikke halve plakken snijden en met citroensap besprenkelen. De geitenkaas in even grote en dikke stukjes snijden. De avocado over de salade verdelen en de geitenkaas erop leggen. De azijn uitroeren met peper en zout en de olijfolie er straalsgewijs bij kloppen zodat een gladde saus ontstaat. De basilicumblaadjes fijnhakken en erdoor roeren. De pijnboompitten in een droge koekenpan licht roosteren. De saus over de kaasstukjes schenken en met de geroosterde pitjes bestrooien.