Groentesprokkel 37

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week mag ik jullie alweer meenemen in de wondere wereld der favoriete groensels.
Tot mijn verbazing stel ik vast dat mijn favoriete groente redelijk populair is, want ik ben reeds de 3e die er ietwat lyrisch van word 🙂

Pleidooi voor de Potige Patat..
Het zou zowaar de titel van een stripverhaal van Suske en Wiske kunnen zijn, maar deze avonturen spelen zich af dicht bij jou in de buurt!
Hoewel deze knol zijn oorsprong verder van huis vindt, kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder. Al generaties lang ligt de patat aan de basis van ons dagelijks voedsel, en de tijd dat het als “armemenseneten” aanzien wordt, ligt al lang achter ons.
Het is een volwaardige groente geworden, die bij jong en oud, hippie of hipster regelmatig op het menu staat.

Een vreugdedansje is nooit ver weg als de boeren de eerste Vitabella’s en Alouettes de winkel binnenbrengen.. Feest!
De rijke variatie in smaak en bereidingswijzen van deze eenvoudige groente verrast me telkens weer. Met trots en veel enthousiasme verkoop ik ze dan ook graag in jullie favoriete winkeltje, omdat ik weet wat een festijn jullie te wachten staat!

Het is zo fijn te ervaren dat de groenten, vers van ons Zonnekouter land, weinig versiering of tierlantijntjes nodig hebben. Hun smaak en vitaliteit vragen om een eenvoudige en pure bereiding.
Na een paar weekjes vakantie, is het altijd uitkijken om terug ‘echte’ groenten te kunnen eten. Vers, vol energie en superlekker!

Tot binnenkort,
Elke

Samenstelling pakket

Klein: sla, radijs, wortel Oxhella, courgette, prei en bieslook van de Vroente-Zonnekouter; chinese kool van de Vroente-Kollebloem
Groot: sla, radijs, prei, puntpaprika en wortelpeterselie van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi en chinese kool van de Vroente-Kollebloem; aubergine van De Wassende Maan
Gemengd: radijs, wortel Oxhella, bieslook en tomaat van de Vroente-Zonnekouter; suikermais van de Vroente-Kollebloem; rode of gele watermeloen van ’t Groenlof; appel Santana en peer Conference van Van Eykeren
Fruit: appel Santana en peer Conference van Van Eykeren; blauwe bes van O’Bio; blauwe druif van ’t Goed ter Heule
Aardappel: vitabella van De Zonnekouter

Recepten

Stoofschotel prei-tomaat-Italiaanse kruiden.
Nodig: 1 kg prei – 1 kg aardappelen – 4 tomaten – 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden – peper en zout – olie om in te bakken – geraspte kaas.
Schil de aardappelen en snij in blokjes. Snij de prei in stukken van ca. 3 á 4 cm en spoel goed. Verhit olie en stoof daarin de prei en aardappel stukjes. Roer af en toe goed om en laat stoven voor ongeveer 15min. Voeg eventueel wat water toe, mocht het geheel te droog worden. Snij de tomaten in parten en voeg ze, samen met de basilicum, toe aan de aardappelen. Laat ongeveer 5 a 10 min meestoven tot alles beetgaar is. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met geraspte kaas.

Chinese kool met worteltjes
Nodig: 1 Chinese kool, 4 wortelen, 2 uien, 1 eetlepel olie, rozemarijn, tijm, zout of sojasaus
Snij de uien in ringen. Snij de kool overdwars in repen en de wortelen overlangs in dunne reepjes. Verwarm de olie in een wok (of pan met dikke bodem) en fruit de ui. Voeg de groenten, kruiden en een bodempje water toe, en roerbak alle groenten samen bijtgaar (het lekkerst is als de kool nog licht krokant is, dan behoudt ze haar frisse smaak).

Vis met bieslook
Nodig: 1 citroen, 1 bussel bieslook, 2 eierdooiers, 4 visfilets, 3el olijfolie, 2el kappertjes
Rasp de schil van de citroen. Meng de rasp met de bieslook en peper naar smaak. Klop de eierdooiers los met peper en zout en bestrijk er de visfilets mee. Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis 5 min op middelhoog vuur. Bak de laatste minuut de kappertjes mee. Lekker met koude patatjes gemengd met mayonaise en ra ra fijngesneden bieslook!