Groentesprokkel 37

Beste abonnee, klant, sympathisant,

‘Vandaag serveren we jou tomaatjes en druiven op een bedje van wortelen en boontjes’.
Elke donderdag bij het begin van het maken van de pakketten, zoeken we steeds naar de best mogelijke manier om de groenten in de bakken te leggen. De harde groenten, die tegen een stootje kunnen, onderaan en de kwetsbare groenten en fruit er het beste bovenop. De bladgewassen niet te dicht bij de zakjes, zodat ze niet stuk gaan en de langwerpige groenten als buffer voor de rollende ronde groenten of fruit. Donderdag, puzzeldag! Eens we het gevonden hebben zijn we goed op dreef en wordt het pakkettenvullen een plezier. Een geolied team waarbij we weten dat de ene liever de peren steekt en de ander liever de appels, waarbij de ene liever weegt en de andere liever de zakjes steekt. Puzzelen moeten we ook doen bij het op papier samenstellen van het pakket en de bestellingen er van. Een puzzel van zeker duizend stukjes dan! Op dit moment zitten we op de overgang van zomer naar herfst, waarbij de zomergroenten stilaan rust vinden en de herfstgroenten het aanbod binnensluipen. Dan krijg je wel een weelde aan groenten in het pakket, maar moeten we toch nog mailen, bellen en vlug naar een oplossing zoeken wanneer de oogst toch minder is dan verwacht. Zo blijven we natuurlijk in de weer en is het elke week opnieuw een uitdaging om het pakket zo gevarieerd mogelijk gevuld te krijgen! Veel werk dus die voorafgaat aan het ophalen van jullie pakket. Met liefde gezaaid, geteeld, geoogst, samengesteld, gevuld en op het depot afgeleverd!

Jullie taak: maak een heerlijk gerecht van al die groenten en laat het jullie vooral smaken! (PS: deel gerust eens jullie creaties!)

Groetjes,
Judith

Samenstelling pakket

Klein: wortelen en courgette van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes, spitskool suikermais en knolselder van de Vroente-Kollebloem; pijpajuin an ’t Groenlof Hof; boerenkool van De Wassende Maan
Groot: wortelen en basilicum van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes, koolrabi, suikermais en knolselder van de Vroente-Kollebloem; warmoes en aubergine van de Vroente-Ourobouros; pijpajuin van ’t Groenlof Hof; boerenkool van De Wassende Maan
Gemengd: wortelen en kerstomaat van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes van de Vroente-Kollebloem; spitskool van ’t Groenlof Hof; sperzieboontjes van Vandevoorde; appel Alkmene en peer Conference van Van Eykeren; druif Red Globe (It) via Biofresh
Fruit: framboos van Vandevoorde; appel Alkmene en peer Conference van Van Eykeren; druif Red Globe (It) via Biofresh
Aardappelen: Vitabella (vastkokend) van de Vroente-Zonnekouter

Recepten

Chioggiabiettengalette met rode ui en geitenkaas
Nodig: 4 chioggia bieten, 2 rode uien, 100g zachte geitenkaas, 3 takjes rozemarijn, 1tl gedroogde tijm, 1el honing, peper
Voor het deeg: 190g witte tarwebloem, 50g speltmeel, 170g roomboter, snuifje zout
Meng de bloem, het meel en zout. Wrijf met de vingertoppen de boter erdoorheen en vorm het deeg tot een bal. Kneedt hem niet te lang. Bedek de bal met plasticfolie en leg hem in de koelkast. Snij de bieten en uien in schijven. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot ongeveer 1 cm dik. Leg op een met bakpapier bekleed bakplaat. Verdeel de bieten, ui en geitekaas over het deeg. Laat ongeveer 5 cm vanaf de kant onbedekt, deze randen vouw je naar binnen. Werk af met honing, tijm en rozemarijn en bak 20-25minuten in een voorverwamde oven van 200°

Lasagne met boerenkool en tomaat
Nodig: 120g lasagne, 300g boerenkool (bladeren van de stengels geritst), 0.5 bokaal tomaatblokjes, 2 stengels prei, 1 kleine ui, 1 mespunt kerriepoeder, peper, zout
Kook de tomaatblokjes samen met het vocht en de in stukjes gesneden prei in tot een niet te dikke saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de boerenkool samen met de gehakte ui in een laagje water 15 minuten. Giet de groente af en breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel lasagne in een ovenvaste schaal en schep hier wat tomatensaus over. Verdeel hier boerenkool over en dek dit af met een velletje lasagne. Ga zo door tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met de tomatensaus. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de lasagneschotel in de voorverwarmde oven in circa 30 minuten gaar worden.