Groentesprokkel 37

Beste abonnee, klant, sympathisant,

September is bijna halfweg. De routine keert terug in vele huishoudens. Dat kan rust brengen, maar ook een zekere gejaagdheid laat zich zo nu en dan eens voelen…

Samen met het nieuwe schooljaar, begon ook mijn tweede jaartje Landwijzer. Het deed me veel plezier om de hechte groep die we ondertussen vormen, terug te zien. Ook de nieuwe instroom verbaast me: 18 eerstejaars, vol goesting en dromen! Het belooft nu al een prachtig jaartje te worden daar in de Landpoort.
Op de Zonnekouter is de gejaagdheid van de zomerse, hitsige groenten al wat getemperd; gelukkig maar. De tomaten gedragen zich niet langer als ongeleide pubers, ik verdenk ze er tegenwoordig zelfs van enige rustige wijsheid opgedaan te hebben.
Deze week hebben we, tussen het oogst- en verzorgwerk in, klusjes kunnen uitvoeren. Gisteren herstelden we de afgebroken weidepalen op de Zonnekouter (het viel ons al op dat de schapen dauwtripjes ondernamen in de Vossenholstraat), vandaag hopen we de afrastering van de weide in Gottem eindelijk eens rond te krijgen.

Jan

Samenstelling pakket

Let wel: de boontjes zijn geen overjaarse fijne prinsessjes; maar een andere meer vlezige, dikkere soort (Maxi)
Klein: rucola van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; bleekselder, aubergine van de Vroente-Ourobouros; boontjes van Goed ter Heule; Chinese kool van ‘t Groenlof
Groot: rucola, rode puntpaprika, spinazie, courgette van de Vroente-Zonnekouter, rode biet, boerenkool, broccoli van de Vroente-Kollebloem; bleekselder van de Vroente-Ourobouros; boontjes van Goed ter Heule;
Gemengd: broccoli van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; Chinese kool van ‘t Groenlof; appel Alkmene en Santana van Van Eykeren; peer Celina (B), druif Lavallee (Demeter, F) via Biofresh
Fruit: appel Alkmene en Santana van Van Eykeren; peer Celina (B), druif Lavallee (Demeter, F), mango Osteen (Es) via Biofresh

Recepten

Romige farfalle met zalm, warmoes en broccoli
Nodig: 500 gram farfalle (vlindertjespasta), 500 gram broccoliroosjes, enkele bladeren warmoes, 200 gram gerookte zalm (snippers), room, 150 gram verse roomkaas met kruiden, zout & peper
Kook de broccoliroosjes in ruim water in enkele minuten beetgaar. Snipper het warmoesblad en stoof gaar; doe de room en roomkaas erbij en verwarm al roerend op laag vuur. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Schep de saus met warmoes, de zalmsnippers en broccoli snel en luchtig door de farfalle. Breng op smaak met peper en zout.

Risotto,basisrecept voor 6 personen
Nodig: 1,5 l groentebouillon (of kip- of vis-), 3 fijngehakte sjalotten, 2 stelen bleekselder fijngehakt, 2 tenen knoflook fijngehakt, 350 g arboriorijst, 1 dl droge witte wijn, 60 g boter, 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas
Verhit de bouillon. Verhit in een andere pan olie, laat sjalotten en selder 3 minuten zweten; voeg nu de knoflook toe, na nog 2 minuten de rijst. Zet het vuur hoger en laat de rijst terwijl je voortdurend roert, glazig bakken. Voeg de wijn toe; als de wijn opgenomen is, een soeplepel hete bouillon toevoegen. Temper het vuur, blijf de bouillon bij de rijst lepelen almaar roerend; wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je de volgende lepel bouillon toevoegt( dit neemt ongeveer 15 minuten). De rijst moet beetgaar zijn. Afsmaken met peper en zout. Zet de pan van het vuur en roer er boter (kan je ook weglaten) en gemalen Parmezaanse kaas door. Dien op met een verse groene salade en stokbrood.