Groentesprokkel 36

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De groene en rode kropsla zien af. Eerst te droog, stress, dan wat regenvlagen, met als resultaat een vroege aantasting van bladvlekkenziekte op de bladeren rond de krop. Analena, één van de twee groene rassen, was er duidelijk beter tegen bestand, daar konden we nog de volledige plant oogsten voor de kleine en grote pakketten. Anandra, het andere groene kropslaras, had het zwaarder te verduren, maar daar konden we toch nog de mooie binnenste krop van oogsten voor de gemengde pakketten. Soliflore, het rode broertje, deed het goed in lente en vroege zomer, maar nu blijft daar jammer genoeg niets van recht…dat weten we dan alweer voor volgend jaar, op zoek naar ander en beter voor de latere oogsten. Terwijl dan ons nieuwe teeltje, de Grazer Krauthauptel, een krokant frivool ijsbergslaatje, het echt wel goed doet. Zo is het het hele seizoen door op het groenteland: waarnemen wat lukt en niet lukt, proberen te achterhalen waarom iets niet werkt, en er lessen uit trekken voor het volgende jaar. Met daarbij nog het lastige verhaal bij sla dat er altijd maar nieuwe rassen veredeld worden om de ziektedruk voor te blijven, wat betekent dat we het zaad van de slarassen die het dit jaar wel goed doen soms ook al niet meer kunnen krijgen in het volgende teeltseizoen. Dus dan wordt het alweer gissen en soms missen.
Het houdt ons in beweging, en ook wakker; het landbouwgebeuren is immers een cirkel die alsmaar rondjes draait doorheen de jaren, maar toch is de cirkel nooit dezelfde. En wij moeten daar ook constant in meebewegen, mee met klimaat, gewas, oogst en zorg.

En dan nu: pompoenenoogst! Schitterende oranje en groene dikbuiken die liggen te blinken tussen de zonnebloemen op ’t land, smekend om te worden opgeraapt. Er zijn weinig groenten met zo’n verleidingskracht, waar je zo vrolijk van wordt. En nu staan ze hier in de schuur, heelder kisten vol, zoete zonnige voorraad voor een hele winter lang!
An

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, kropsla, courgette, rucola van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; suikermaïs van de Vroente-Ourobouros; paksoi van Koen Weyers
Groot: prinsessen, tomaat, wortelen, venkel, zoete puntpaprika, kropsla van de Vroente-Zonnekouter; suikermaïs, aubergine van de Vroente-Ourobouros; paksoi van Koen Weyers
Gemengd: kropsla, zoete puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; paksoi van Koen Weyers; peer Conference (Nl), druif wit Italia (It), banaan (FT, Do) via Biofresh
Fruit: appel santana (B), peer Conference (Nl), druif wit Italia (It), banaan (FT, Do) via Biofresh
Aardappel: Frieslander van de Kollebloem voor de evenweekse pakketten
Volgende week voor de wekelijkse pakketten

Recepten

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 tl appelstroop, peper, zout, 5 el pijnboompitten, 75 g rucola
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover.
Rucola pasta
Nodig (2 pers): 200 g pasta, 1 bosje rucola, 2 tomaten (of zongedroogde tomaatjes), 2 teentjes look, wat pijnboompitten, 2 el pesto, olijfolie, peper, zout, evt wat feta
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes. Kook de pasta, pers de knoflook of snij fijn.
Wanneer de pasta bijna gaar is bak dan de knoflook even aan in de olijfolie, voeg hier de rucola en tomaat bij en roerbak even kort. Voeg dan de pesto erbij en breng op smaak zout en peper. Serveer de saus met de pasta en strooi als laatste de pijnboompitten erover met evt wat verbrokkelde feta.

Paprika gevuld met geitenkaas
Nodig: 1 paprika, 100 g zachte geitenkaas, evt. 10 zwarte olijven zonder pit
Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Kook de paprikahelften in water in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Snijd de olijven in kleine stukjes en meng deze door de zachte geitenkaas. Vul de paprikahelften met het mengsel en zet ze in een schaaltje onder een gril of in de oven tot ze door en door warm zijn.