Groentesprokkel 35

Boerderijfeest 2021
zaterdag 11 september

• Iedereen is welkom vanaf 15u voor koffie en/of taart op het erf.
• Om 16u en 17u kan je aansluiten voor een rondleiding rond het land.
De allerkleinsten – of wie minder goed te been is – kan instappen op de koets.
• Maak kennis met het verhaal van de Nomaderij en proef van hun heerlijke kaasjes. Of wandel tot aan de kaasmakerij (ca 2,5km)
• Koop onze heerlijke groenten in onze boerderijwinkel tussen 15u en 18u.
• Schijt je rijk op de animatie voor jong en oud.
• Schuif (na inschrijving voor donderdag 9 september) om 19u aan aan het Zonnekouter biobuffet.
• Laat je ‘s avonds verrassen door de Zonnekouterband en neem gerust je eigen instrument mee om mee te jammen.
• Sluit de avond af met een gezellige babbel rond het kampvuur!
Van harte welkom!
Wij zoeken nog vrijwilligers om het geheel mee in goede banen te leiden. Laat dus zeker iets van je horen mocht je zin hebben om een handje toe te steken bij het koken, opdienen, klaarzetten, opkuisen, … en nog zoveel meer.

Samenstelling pakket

Klein: radijs, pastinaak, pompoen, tomaat St-Pierre van De Zonnekouter (Vroente), aubergines van de Zaailing (Etikoven), zoete puntpaprika van Niemegeers (Zwalm).
Groot: paprika, boontjes, pompoen, tomaat St-Pierre, bladpeterselie van De Zonnekouter (Vroente) komatsuma, suikermais van Ourobouros (Vroente) komkommer en venkel van De Zaailing
Gemengd: boontjes, pompoen en St-Pierre tomaat van De Zonnekouter (vroente) , pruim Stanley (It), santana appel (Be) en lavallee druif (FR) via Biofresh
Fruit: pruim Stanley (It), santana appel (Be), watermeloen (Es) en lavallee druif (FR) via Biofresh

Recepten

Risotto met komatsuna
Nodig: 2 el olijfolie, 1/2 kleine ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, 80 gram risottorijst, ong 4 dl lichte groentebouillon, 6 stengels komatsuna, in stukjes gesneden; blad en steel apart van elkaar houden, 50 gram geraspte pecorino en peper
Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook, en houdt deze op een klein pitje goed heet. Verhit in een kleine braadpan de olijfolie. Fruit ui en knoflook hierin. Voeg de rijst toe en schep deze om totdat alle korrels met een filmpje olie bedekt zijn. Blus af met een lepel bouillon. Roer voortdurend. Schep de volgende lepel bouillon erbij, als de voorgaande bijna is opgenomen. Schep na 15 minuten de stengelstukjes komatsuna erbij. Ga dan nog ongeveer 5 minuten door met roeren en bouillon toevoegen. Proef of de rijst goed is. Schep op het laatst het blad en de pecorino erdoor. Geef nog een draai van de pepermolen erboven. Serveer in diepe borden

Pastinaaksoep met gember
Nodig: 500 g pastinaak, in blokjes, 1 grote ui, gesneden, 4-5 cm gember (geraspt), 2 teentjes knoflook (geperst), 800 ml groentebouillon, 200 ml volle melk, 15 g boter, 1 el olijfolie, ¼ tl kardemompoeder, ¼ tl komijnpoeder, ¼ tl cayennepeper, zout en peper en voor de garnering
2-3 el noten of zaden (bv. amandelen of pompoenpitjes)
Verhit olijfolie en roomboter in een pan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe aan de pan en roer het geheel 1-2 minuten door.
Voeg de blokjes pastinaak toe en roer het geheel goed door zodat de pastinaak bedekt is met specerijen. Schenk de bouillon in de pan en laat de soep ongeveer 15 minuten sudderen totdat de pastinaak zacht is geworden.
Laat de soep afkoelen en pureer het geheel. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe, proef en breng op smaak met zout en peper.
Rooster ondertussen in een droge pan de noten en/of zaden goudbruin en garneer de soep hiermee.