Groentesprokkel 35

Gegroet vrienden van De Zonnekouter,

Tot u spreekt Jannes, een origineel uit Aalst afkomstige tekenaar, muzikant, schilder, en sinds april dit jaar dus ook boerenknecht. Gezien mijn nederige afkomst mag mijn favoriete groente u absoluut niet verbazen: de boon natuurlijk!
Ik hoor sommigen onder jullie reeds denken ‘maar moet dat geen ajuin zijn?’. Welnu, hoewel ik hou van de ajuin in al haar vormen, is dat iets wat wij simpelweg niet kweken hier op De Zonnekouter. Neen, geef mij dan maar de boon!
Ten eerste zijn boontjes haast aandoenlijk, hoe zij teder in hun slaapzakje broeder- en zusterlijk naast elkaar hangen te bungelen. Elke soort boon heeft ook haar eigen voordelen. Van de tuinboon kan men ongegeneerd snoepen tijdens het plukken, de snijboon klimt razendsnel omhoog, en vormt daarbij een prachtige groene muur in de serre. En dan is er natuurlijk de adellijke prinsessenboon, die men liefst knielend in een veld plukt en toefluistert : ‘Kom maar hier, Uwe Majesteit, komt u maar even in mijn emmertje rusten’.

Ten tweede is er ook een literaire link: Louis Paul Boon natuurlijk, een van Vlaanderens’ grootste schrijvers en het beste dat er ooit uit Aalst is voortgekomen. Hoewel hij bij velen jammer genoeg eerder bekend is om zijn schunnige werken, is zijn oeuvre rijk aan literaire parels die nog steeds met veel smaak gelezen kunnen worden: ‘De Zwarte Hand’, ‘De Voorstad Groeit’ en ‘Menuet’, zijn wat mij betreft absolute aanraders.

Ten Derde is er nog de muziek natuurlijk. Daarbij wil ik het laatste woord laten aan mijn idool Tom Waits, die in het nummer ‘Lucky Day’ de volgende wijsheid meedeelt: ‘When you get blue, and you’ve lost all your dreams; there ain’t nothing like a campfire and a can of beans’. Amen!

Samenstelling pakket

Klein: puntpaprika, pastinaak en wortel van de Vroente-Zonnekouter; Nieuw-Zeelandse spinazie van de Vroente-Ourobouros; radicchio van ’t Groenlof; prei van ‘t Goed ter Heule
Groot: puntpaprika, wortel, sla en pompoen van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; chioggiabietjes en suikermais van de Vroente-Kollebloem; krulandijvie van ’t Groenlof; prei van Goed ter Heule
Gemengd: rode paprika en kerstomaatjes van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabietjes van de Vroente-Kollebloem; krulandijvie van ’t Groenlof; prei van Goed ter Heule; appel Alkmene van Van Eykeren; blauwe bes van O’Bio; druif Victoria (It) via Biofresh
Fruit: framboos van Vandevoorde; blauwe bes van O’Bio; appel Alkmene en peer Conference van Van Eykeren; druif Victoria (It) via Biofresh

Recepten

Couscoussalade met chioggiabiet
Nodig voor 2p: 100g couscous, 2 a 3 chioggiabieten, 4el amandelen, 50g feta, een half busseltje rucola of een handje krulandijvie, rasp van een citroen, kneepje honing, scheutje olijfolie, 1/2tl ras al hanout, peper en zout
Kook water en giet dit over de couscous, laat de couscous wellen. Snij, met gebruik van een mandoline, de chioggiabietjes in flinterdunne plakjes. Je zal zien, deze bieten hebben een prachtige cirkelstructuur! Hak de amandelen fijn. Meng de honing, de citroenrasp, ras el hanout en de olie samen tot dressing. Kruimel de feta. En meng alle ingrediënten tot een frisse, kleurrijke salade.

Gevulde puntpaprika met halloumi en pilavrijst
Nodig voor 2p: 2 puntpaprika’s, ½ bussel koriander, ¼ bussel basilicum, 1 fijngesneden sjalot, 125g geraspte halloumi, 125g basmatirijst, 3el rozijnen, 3el olijfolie, 1 kaneelstokje, 1tl oregano, 1/2tl tijm, snuifje zout
Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadlijsten. Meng de halloumi met de oregano, tijm en 1 el olijfolie. Vul de paprika’s met deze mengeling en zet 20 min in een voorverwarmde oven op 200°. Verhit intussen 1 el olijfolie en stoof de sjalot glazig, samen met het kaneelstokje en de rozijnen. Voeg de rijst toe, mengen even en overgiet met 5dl water. Kruid met het zout en breng aan de kook. Laat 10min afgedekt garen op een zacht vuur. Neem de kookpot van het vuur, dek af met een propere keukenhanddoek en laat zo nog 5min stomen. Verwijder het kaneelstokje en roer de rijst los. Bestrooi de gevulde paprika’s met de verse basilicum en serveer met de rijst.