Groentesprokkel 35

Beste klant, abonnee, sympathisant,

Na hét feest van afgelopen zondag, tussen de voorbereidingen om opnieuw naar school te gaan door, zijn er misschien wel onder ons die zich al eens afgevraagd hebben “hoe het zou zijn om seizoenarbeider te zijn tijdens week 35”.
Een bescheiden vraag, die wel wat meer vragen kan oproepen.
In het hoofd van een plukkaarter, op De Zonnekouter, tussen al deze boerinnen en Arne, raast een wervelwind aan ideeën en inzichten: hier op het veld, tijdens week 35, is er dan ook veel ruimte om waarnemingen om te zetten in gedachtegangen. Er waait een zekere scherpte over dit land. Er rijzen vele vragen, en zoals dat gaat met een jonge geest, gaat het: hop van de ene vraag naar de andere, en weer terug.
En dan, wanneer de stroom van denken zich van mij weghoudt, vult het werkritme mij des te voller. Want arbeid leveren op het veld is ritme. Samenwerken met mijn collega’s, om de oogst binnen te halen, het onkruid buiten spel te houden en nieuw leven op deze grond te planten voelt aan als een dans. Passen zetten die heel wat inspanning kosten, maar waarbij de voldoening des te dieper inwerkt. Een kracht die wordt gestimuleerd door de pompoenoogst die van start is gegaan. Prachtige exemplaren. Met liefde geteeld!

Week 35, een week waar regen en zon zich harmonisch afwisselen. Een week waar mijn schoffelschouder zich niet laat horen. Een week waarbij ik denk: “Nu krijg ik toch echt mijn nagels niet meer gewassen.” En “nu al bijna halverwege mijn plukkaart?!”
Willem Moreel

Samenstelling pakket

Klein: venkel, radijs, pompoen, rode puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter, Nieuw-Zeelandse spinazie van de Vroente-Ourobouros; Chinese kool van de Vroente-Kollebloem
Groot: kropsla, boontjes, rucola, radijs, tomaat, courgette, pompoen, rode puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter; spitskool van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros
Gemengd: radijs, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; spitskool van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; rode bes van O’Bio; appel alkmene (demeter, Nl), druif lavallee (F) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, kiwibes van O’Bio; appel alkmene (demeter, Nl), druif lavallee (F) via Biofresh

Recept

Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia expansa) is een eenjarige plant, die behoort tot de ijskruidfamilie. De plant is op het einde van de 18e eeuw door Thomas Cook vanuit Nieuw Zeeland naar Europa gebracht. Het is de enige groente die geteeld wordt in de natuurlijk voorkomende vorm en heeft daardoor weinig last van ziekten. Het is geen familie van de spinazie (Spinacia oleracea), maar worden wel op dezelfde manier bereid. Het smaakt wel iets zuriger en leent zich meer tot wokgerechten. De driehoekige blaadjes zijn dik en vettig, de stengeltoppen kan je mee klaarmaken, van de oudere dikkere stengels moet je de bladeren afstropen. Een voordeel van Nieuw-Zeelandse spinazie is dat het arm is aan nitraat; ze is ook dol op warm zomerweer. Het bevat veel caroteen, dus als je niet van worteltjes houdt… doe je dan tegoed aan NZ spinazie!!

Nieuw-Zeelandse spinazie met yoghurt
Nodig: 500 gram verse spinazie, 1 fijngesneden ui, 2 teentjes fijngesneden knoflook, 5 dl. yoghurt, 2 el. olijfolie, versgemalen zwarte peper, zout naar behoeven
Fruit de ui 3 minuten in hete olie. Voeg spinazie toe en laat deze met de deksel op de pan gaar worden. Voeg zo nodig wat water toe. Laat de spinazie afkoelen, snij hem klein, roer er de yoghurt, knoflook, peper en zout door en serveer als koude salade

Nieuw-Zeelandse spinazie met linzen
Nodig: 1 el. olijfolie, 2 uien in ringen, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 90 gram bruine linzen, 500 ml water, grote hand vol spinazie, gewassen, zout, komijn, zwarte peper
Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij. breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met peper en zeezout.