Groentesprokkel 34

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De tijd vliegt, maar dat hoor je ons misschien wel vaker eens zeggen. En toch, het is al weer eind augustus. 5 jaar geleden waren we volop bezig met de ‘laatste’ afwerkingen voor ons Vroentekraam op de Lousbergmarkt. Een heftige periode, maar ik blik er met trots en voldoening op terug. Ik herinner me, toen Alexander en Filip van het Hinkelspel hier op de boerderij aan tafel zaten, kort nadat Walter gestorven was, met de vraag of wij het groentekraam wouden openhouden op de Lousbergmarkt. Wat eigenlijk een droom van Walter was, werd werkelijkheid! In een snel tempo moest de bestaande feitelijke vereniging tot een volwaardige Vroente Cvba worden omgetoverd, moesten we aan de inrichting van het kraam denken en moesten we vooral personeel vinden. Ik voelde me geroepen om er mijn schouders (toen samen met Katia en Anna en nu ook veel meer gezichten) onder te zetten en ondertussen kunnen we terugkijken op 5 jaar het Vroentekraam, ongelofelijk! Het heeft me veel zelfstandigheid om een zaak draaiende te houden bijgeleerd. Sinds januari heb ik ‘mijn kindje’ losgelaten en probeer ik hetgeen ik daar geleerd heb voltijds op de boerderij (in de winkel en op communicatievlak) in te zetten. Ik merk wel hoe het vaak hollen is achter de feiten en de nieuwe ideeën wat aan de kant worden gelegd zodat het noodzakelijke eerst rondgeraakt, maar hé, we blijven gaan!
Ondertussen hebben we in het winkelteam afscheid genomen van Elke, die andere dromen nagaat in de instrumentenbouw. Ik ben dankbaar voor wie ze hier was, we zullen haar missen! Ter vervanging hebben we Stefanie mogen welkom heten, die met een even grote glimlach en schwung de winkel zal openhouden. Het geeft me rust want in november verwacht ik mijn eerste kindje (als in het baby’tje dat nu in m’n buik vertoeft) en zal ik dus voor even het werk op de boerderij loslaten. Er komt dus nog een spannende tijd aan!
Maar voor nu, blijven we zaaien, planten, verzorgen, oogsten, winkel en pakketten vullen, zodat jullie kunnen meegenieten van al het lekkers dat het land ons geeft!
Laat het smaken,
Judith

Hoera, dit jaar is er een boerderijfeest!

Zaterdag 11 september houden we boerderijfeest en kan je alles in levende lijve bekijken en ervaren. Schrijf je snel in voor ons biobuffet via info@dezonnekouter.be en kom genieten van al die glorie op het land, het optreden van De Zonnekouterband in de schuur en kampvuur op het erf.

Samenstelling pakket

Klein: tomaat klassiek en prinsessenboontjes van de Vroente-Zonnekouter; rode biet en andijvie van de Vroente-Kollebloem; groene selder en radijs van de Vroente-Ourobouros
Groot: tomaat Saint-Pierre van de Vroente-Zonnekouter; courgette, aubergine, groene selder en prinsessenboontjes van de Vroente-Ourobouros; rode biet, spitskool en andijvie van de Vroente-Kollebloem; sla Cerbiatta van de Zaailing
Gemengd: palmkool, komkommer en courgette van de Vroente-Zonnekouter; prei van ’t Goed ter Heule; witte bes van O’bio; druif Victoria (It) via Biofresh; blauwe pruimpjes van ’t Goed ter Heule
Fruit: rode bes en blauwe bes van O’Bio; peer William (Fr) en druif Victoria (It) via Biofresh; blauwe pruimpjes van ’t Goed ter Heule

Recepten

Vegetarische tajine
Nodig; 2 wortelen, 4 stengels selder, 1 courgette, ¼ spitskool, 2 uien, 2 teentjes look, 50g olijven, 4dl groentebouillon, 150g bulgur, 250g kikkererwten uitgelekt uit een bokaaltje, 40g gember, enkele takjes koriander, 1el komijnpoeder, 1el kurkuma, 1/2el paprikapoeder, een snuifje cayennepeper, 1 kaneelstokje, olijfolie en zout
Pel de uien en snij ze in grove snippers. Verhit de schaal van de tajine op een matig vuur en schenk er een scheut olijfolie in. Stoof de ui. Pel en plet de look en voeg toe aan de ajuin. Schil en rasp de gember en voeg ook toe. Strooi de komijn, kurkuma, cayennepeper en paprikapoeder over de uien. Schil de wortelen en snij in grove rondjes. Spoel de selder en snij de stengels in schijfjes van maximum 1 cm dik. Snij de kool en de courgette in plakken van een cm breed. Strooi de bulgur bovenop de gekruide uien en laat de korrels even meestoven. Voeg de wortel en de selder toe. Roer even en schenk er de groentebouillon over. Doe er vervolgens ook de courgette en spitskool bij. Spoel de kikkererwten even onder stromend water en doe ze in de tajine. Voeg het kaneelstukje toe. Plaats het deksel op de tajine en laat het gerecht ongeveer 30 minuten pruttelen. Roer even door het gerecht en voeg naar wens zout toe. Spoel de koriander en scheur wat blaadjes over de warme groenten. Werk af met ontpitte olijven.