Groentesprokkel 34

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De zomer heeft hier niet alleen voor de start van die heerlijke zomergroenten (tomaat, boontjes, paprika…) gezorgd, maar heeft ook de rubriek van onze favoriete groenten ingeluid. Iets wat als kleine kiem tijdens de lunch werd besproken, is volgroeid tot een ware nieuwsbrief paragraaf.
Aan zich leek het me leuk dat jullie kunnen kennismaken met iedereen die hier op de boerderij werkt, en dit niet via een gewone voorstellingsronde, maar door iedereen te laten vertellen over hun favoriete groente en waarom er voor die groente gekozen wordt. We hebben hier de boeren die dag in dag uit op het land bezig zijn, we hebben de winkeldames die de groenten laten blinken in de winkelrekken en we hebben de pakkettendames die hun wekelijkse groentepuzzel houden bij het vullen van de pakketten. Eén voor één zijn we bezig met groenten, dezelfde visie nastrevend, maar verschillende focus op het moment we de groenten in onze handen hebben. Net dit leek me zo interessant, we kiezen niet alleen omwille van smaak voor de favoriet, maar ook omwille van de teeltwijze, de mogelijkheden voor verwerking of de kleurenpracht die de groente onze geeft.
Op de boerderij blijft er constant heel wat te doen. Na de vier droogste jaren die we hier hebben meegemaakt, lijkt het ons de ideale moment om de poel achteraan de weide te her aanleggen. Zo graven we hem dieper uit om een constanter waterpeil te kunnen aanhouden om zo ook meer natuurwaarde te gaan creëren. En uiteraard is er ook veel oogstwerk, tijdens dat oogstwerk is er tijd om na te denken over de favoriete groente en ruimte om dit eens te gaan ontleden. Maarten neemt ons mee in zijn interpretatie van zijn favoriete groente:

Wat is mijn favoriete groente? Ik neem graag de vrijheid om een eigen definitie op te stellen. Wanneer we het woord ontleden zien we dat een groente
1. Groen is
We doen oproep aan de biologische invalshoek. Een groente
2. Is elk deel van de plant, behalve het generatieve voortplantingsorgaan (bloem, vrucht en zaad).
Wortel, paprika en tomaat zijn dus géén groenten. Spinazie, sla en rucola zijn nog in de running, maar het loof van de tomatenplant (giftig voor de mens) ook. Nu twijfel ik, moet ik aan mijn definitie toevoegen dat een groente eetbaar moet zijn? Eigenlijk zou ik het tof vinden moest gras een groente kunnen zijn. In de context van de volledige boerderij klopt het gewoon: een koe eet gras, fermenteert het en ontlast het ten gunste van het cultuurgewas. Het gras voedt dus enerzijds de koe (of eender welk grazend beest dat sommigen onder ons wel eens kunnen smaken), en anderzijds draagt het bij tot de smaak en schoonheid van al wat u in ons groentepakket terug vindt. Super plantje toch? Uiteraard probeer ik hier de kaalkap van (tropische) wouden ten voordele van grasland niet goed te praten. Dat gaat over massa-industrie en exploitatie, ik heb het simpelweg over de schoonheid van gras. Dus bij deze is een groente
3. Eetbaar voor mens en koe
Maar een courgette lust ik ook wel graag hoor.

Samenstelling pakket

Klein: rucola, tomaat, basilicum en wortelpeterselie (primeur!) van de Vroente-Zonnekouter; aubergine, courgette en warmoes van de Vroente-Ourobouros/Kollebloem
Groot: rucola, tomaat St. Pierre, prinsessenboontjes, paprika en basilicum van de Vroente-Zonnekouter; aubergine en courgette van de Vroente-Ourobouros; palmkool van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: rucola, tomaat, prinsessenboontjes, basilicum en wortelen van de Vroente-Zonnekouter; peer Dubbele Flip via BBO; pruim Victoria (Nl) en druif Red Globe (It) via Biofresh
Fruit: kiwibes van O’Bio; appel Delbar en peer Dubbele Flip via BBO; pruim Victoria (Nl) en druif Red Globe (It) via Biofresh

Recepten

Wanneer je de koelcel inloopt, dan komt de geur van basilicum je tegemoet. We hebben momenteel veel basilicum, dus krijgen jullie een extraatje in het pakket!

Pasta pesto met cherrytomaten, rucola en pijnboompitten
Nodig: 250g pasta, 2 el. olijfolie, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, kerstomaatjes, een bussel basilicum, 1 handvol pijnboompitjes, peper & zout
Maak een pesto met de basilicum. Kook ondertussen de pasta gaar. Rooster de pijnboompitjes in een pan. Fruit de ui in olie en voeg de look en de pijnboompitjes toe. Snij de kerstomaten in twee en voeg samen met de pesto ook toe. Breng op smaak met peper en zout. Schep er de pasta onder en voeg op het laatste evenuteel nog wat rucola en mozzarella toe.