Groentesprokkel 34

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Net zoals op het ritme van zon en maan en seizoenen, als eb en vloed, de bodem in de lente tot leven komt om straks weer in winterrust weg te sluimeren, de gewassen groeien van zaad tot zaad, eitjes tot rupsen en poppen en vlinders transformeren, zwaluwen hun jaarlijkse hemelbanen vliegen om bij onze gebuur hun jongen groot te brengen en die dan terug mee te nemen naar warmere oorden, mondt het vele werk op het land op de Zonnekouter iedere zomer terug uit in een boerderijfeest, om dan enkele maanden later, na de grote oogsten, terug in een wat trager winterritme te verzinken.
Nu zondag is het dus weer zover; het belooft weer een mooie dag te worden op de Zonnekouter. Om te beginnen (hopelijk) veel schoon volk, en een aangenaam kader, met hier en daar een muzikale uitspatting. Drie kansen om ons Zonnekouterland te verkennen; één keer met archeoloog Sam (om 15u30), die de geschiedenis van de plek en het omringende landschap naar de oppervlakte brengt met boeiende verhalen; één keer (voor de kinderen) met Stan (rond 16u en misschien later nog een keer), die gaat speuren in gras en hagen wat er allemaal kruipt en kriebelt op en rond ons bioland. En één keer met boer Arne (17u30), die je inwijdt in de geheimen van onze boerenstiel. Ondertussen kunnen de kinderen ook bij Ann Mariën terecht voor een viltworkshop: heerlijk om te ontdekken hoe je schapenwol met wat water, zeep, kneed- en massagewerk kan omtoveren tot allerhande leuke en mooie dingen. Of een parcours klauteren doorheen kisten en stro. Of duiken in de verkleedkoffer, om er als iemand anders terug uit te komen, zeker na nog eens bij Emma en Zana aan de schminktafel te passeren. Een rondje rijden in de koets met Pierrot. Grotere kinderen en volwassenen die nog hun kinderlijke nieuwsgierigheid naar het wondere leven en werken van het bijenvolk behouden hebben kunnen met Geert naar onze bijenkasten gaan kijken, gekleed als een echt imkermarsmannetje.
Lien, Jana en Judith houden ondertussen onze boerderijwinkel open, zo kunnen al onze abonnees zich eens helemaal laten gaan, en zelf eens kiezen wat ze willen eten.
Om 18u30 schuiven we dan aan voor Sven zijn heerlijke biobuffet (als je je tenminste ingeschreven hebt, en je ’s namiddags niet hebt overeten aan lekkere taarten en ijsjes), om dan gezellig samen de avond in te gaan met een streep muziek en schalen vol vuur, terwijl de nacht langzaam het hele Zonnekoutergebeuren terug toedekt.
Wie zou dat willen missen! Wij in ieder geval niet, we zijn hier dan ook met man en vrouw en macht alles in paraatheid aan ’t brengen; in blijde verwachting voor dit jaarlijkse festijn. Nu het volk nog!
An

En er is vanavond ook nog een beetje plaats voor het folkoptreden van het Tyler-Marchand duo, om 20u30 in onze schuur!

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, wortel, tomaat, boontjes van de Vroente-Zonnekouter, andijvie van de Vroente-Kollebloem; prei van Goed ter Heule; rode kool van Koen Weyers
Groot: rode eikenbladsla, wortel, tomaat, rucola, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; andijvie, Chinese kool, rode biet van de Vroente-Kollebloem; prei van Goed ter Heule; Nieuwzeelandse spinazie van de Vroente-Ourobouros
Gemengd: wortel, kropsla, tomaat van de Vroente-Zonnekouter; Chinese kool van de Vroente-Kollebloem; Nieuwzeelandse spinazie van de Vroente-Ourobouros; blauwe bes van O’Bio; blauwe pruim (It), peer Williams (Fr) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; blauwe pruim (It), peer Williams (Fr); druif Victoria (It) via Biofresh

Recept

Zomerse rode kool salade met tahin dressing

Nodig: 150 g gekookte quinoa, 200 gram rode kool, 1 stuk rode paprika, 150 g wortels1 el. appelazijn, 2 stengelui, 1 tl. geraspte gember, 1 tl. honing, vers korianderblad, sap van 1/2 limoen, 1 tl. sesamolie, 2 el. sojasaus, 2 el. tahin

Snij de rode kool fijn en rasp de wortel, snijd de paprika in blokjes en de uitjes in ringetjes, hak de koriander fijn, en meng alles groenten in een grote kom.
Meng voor de dressing het limoen sap met tahin, geraspte gember, sojasaus, honing, appelazijn en sesamolie, en mix het tot een egale dressing
Schenk de dressing door de quinoa heen, meng goed, voeg vervolgens de quinoa toe aan de salade en hussel dat geheel goed door elkaar.