Groentesprokkel 31

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week kreeg ik bezoek uit Duitsland van Clemens. We zaten samen in de klas op Warmonderhof in Nederland voor onze opleiding biologisch-dynamische landbouw. Net als de andere Duitsers op school leerde hij in korte tijd Nederlands, wat mij toen overtuigde om stage te gaan lopen in Duitsland, want de taal hoefde geen probleem te zijn. Ik reed er met de tractor over Duitse ‘landstrassen’ en raakte bedwelmd door geurig hooi op glooiende weides. Die stage op een ‘hofgemeinschaft’ was een grote eye opener voor mij toen en vooral ook een inspiratie voor het samenwerken met meerdere boeren/ondernemers op één boerderij. Clemens zijn bezoekje vandaag en gisteren deed me dan ook terugdenken aan die tijd dat we samen onze eerste stappen in die boeiende wereld van de biologische landbouw zetten. Hoe we verwonderd en geboeid raakten door boerderijen die we bezochten en uitwisselden wat onze ervaringen waren. Wat we mooi vonden en waar we naartoe wilden.
Nu opnieuw hadden we elkaar veel te vertellen en ervaringen uit te wisselen want we staan een paar stappen verder. En het bracht me ook terug bij de inspiratie van toen over het samenwerken. Voor Clemens vanuit een proces op zijn ouderlijke boerderij en voor mij vanuit de Zonnekouter waar we met verschillende mensen werken aan een gezamenlijke visie en ons best doen om die vorm te geven.

Groetjes, Arne

Samenstelling pakket

Klein: rucola, boontjes, komkommer, basilicum en tomaat Saint-Pierre van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem en warmoes van de Vroente-Ourobouros
Groot: paprika, venkel, snackkomkommer, tomaat Saint-Pierre en courgette van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; aubergine van de Vroente-Ourobouros; romanesco, bleekselder en pijpajuin van ’t Groenlof
Gemengd: boontjes, venkel, snackkomkommer en kerstomaatjes van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van de Vroente-Ourobouros; blauwe bes van O’Bio; appel Jonagold en abrikoos (Fr) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; appel Jonagold, meloen Charentais (Fr) en abrikoos (Fr) via Biofresh

Recepten

Knallende Caponata
Nodig: 1 kg aubergines, 0.5 kg paprika’s, 2 ajuinen, 1 kg rijpe tomaten, 300 gr groene olijven, 2 takjes oregano, ½ tl chilivlokken, 2 takjes platte peterselie, 2 takjes munt, 8 el kappertjes, 4 teentjes look, 4 el olijfolie, 4 el wijnazijn, zout, peper
Snij aubergines in blokjes en bestrooi rijkelijk met zout. Zet 20 minuten aan de kant. Snij ondertussen paprika, tomaten, de ui. Hak de kruiden fijn. Spoel de aubergines af en dep ze droog. Verhit de olie in een grote pan. Voeg aubergines, paprika en chilivlokken en bak 5 minuten al roerend op middelhoog vuur. Als de aubergines en paprika beginnen te bruinen, doe je de knoflook, ui, de helft van de peterselie, oregano en munt erbij. Bak al roerend ongeveer 5 minuten. Schenk er wat extra olie bij als dit nodig lijkt. Voeg de tomaten, olijven, kappertjes en wijnazijn toe en laat 20 minuten zacht koken tot alles gaar is. Werk af met de resterende verse kruiden en eventueel nog peper en zout

Pasta pesto met cherrytomaten, rucola en pijnboompitten: simpel maar heerlijk!
Nodig: 250g spaghetti , 2 el. olijfolie, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 150g kerstomaatjes, 1 busseltje rucola, 1 handvol pijnboompitjes, peper & zout, armezaan snippers
Kook de pasta met een scheut olijfolie. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan. Doe ondertussen een scheut olijfolie in een wok, fruit de ui en voeg de knoflook en de geroosterde pijnboompitjes toe. Snijd de cherrytomaatjes in kwartjes en voeg deze ook toe. Op het eind voeg je de rucola toe, deze hoeft alleen eventjes te mengen met de saus en heel even warm te worden, doe dit dus helemaal op het eind anders wordt de rucola slap. Voeg tenslotte naar smaak zout en peper toe. Meng de gekookte spaghetti met de saus en werk af met de parmezaan.

Risotto van romanesco en tijm
Nodig: 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 romanesco, 5 takjes tijm, 1 bosje peterselie, 1l groentebouillon, 350g risottorijst, 200ml droge witte wijn, 4el geraspte parmezaan, 25g boter, 200ml olijfolie, peper en zout
Snipper de uien en de knoflook. Rasp twee eetlepels van de topjes van de romanesco fijn en zet apart. Snij de rest van de kool grof. Voeg de kool, de tijm en de bouillon toe aan de uien. Breng aan de kook. Verwijder de tijm en pureer met de staafmixer tot een soepje. Breng op smaak met peper en zout. Pureer vervolgens de peterselie met de olijfolie en wat zout. Verhit olie in een pan en voeg de rijst toe. Laat glazig worden en voeg vervolgens de wijn toe, roer en laat verdampen. Schep vervolgens beetje bij beetje de romanescosoep door de risotto, roer constant tot alles opgenomen is en herhaal dit tot een romige risotto. Roer er op het einde de parmezaan en de peterselie-olie door. Werk af met blaadjes tijm, de geraspte romanesco en een scheutje peterselie-olie.