Groentesprokkel week 30

Beste abonnee,
Wegens een komkommerexplosie in onze serre krijgen de kleine en grote groentepakketten een extra komkommer cadeau: vorig weekend geoogst en nog best lekker, maar ietsje slapper, dus eerst deze opeten (of maak er iemand anders blij mee).
Ons groenteland is gisteren gezegend met een milde regenbui; alles kan weer even naar adem happen. Hoog tijd: ons waterreservoir geraakte leeg, de groenten en medewerkers oververhit, en de koeien verhongerd omdat ’t gras niet wil groeien. Onze zandgrond heeft dan ook niet zo’n grote waterbuffer als de zwaardere diepe gronden in ons landje. Maar anderzijds heeft ze wel het grote voordeel dat ze niet verhardt tot een dikke steenharde korst: we kunnen blijven wieden, schoffelen en planten!

Vakantieregelingen :

* De biobakker gaat op vakantie op 26/7 en 2/8.

* Trappenhuis: heel de zomervakantie in de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u.

* Gentbrugge:

– op 26/7 bij Johanna Verpoort, Tweekapellenstraat 19, op vrijdag 16u-18u en op zaterdag 10u-12u.
-op 2/8 bij Jeroen en Katrien Couck in de Tennislaan 90; op vrijdag tss 16u en 21u

* Muide: op 2/8 en 9/8 is het buurtcentrum gesloten, je kan dan je pakket gaan afhalen bij Shirin Van Eenooghe, Makelaarsstraat 5, tussen 16u en 19u.

 

Vanaf 1 oktober zoeken we weer een chauffeur om onze pakketten elke vrijdag in Gent rond te voeren met een camionette. Voorwaarden zijn: rijbewijs B, een goeie rug, concentratievermogen en wekelijks engagement.
Neem hiervoor contact op met Walter Coens, 09/380 47 51, 0486/74 66 75
!!! Na de zomer, op zondag 15 september, vieren we onze (hopelijk) rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!

Samenstelling pakket

Klein: komkommer, kropsla, basilicum, venkel, courgette, prinsessen van de Zonnekouter; spitskool van de Kollebloem; tomaten van pcg Kruishoutem

Groot: komkommer, kropsla, basilicum, wortelen, courgette, prinsessen van de Zonnekouter; spitskool, tuinbonen van de Kollebloem; tomaten van pcg Kruishoutem

Gemengd: komkommer, snijbonen, wortelen van de Zonnekouter; spitskool van de Kollebloem; aardbei van Vandevoorde; witte bes van Pur fruit; peer guyot (F)via Biofresh

Fruit: aardbei van Vandevoorde; witte aalbes van Pur fruit; nectarines, peer guyot (F) via Biofresh
Brood: geen: de bakker is op vakantie
Aardappelen: de eerste Frieslanders van de Kollebloem

Recepten

Komkommer tzatziki
Nodig: 2 grote komkommers, 4 teentjes knoflook, 1 liter (Griekse) yoghurt, 3 els. olijfolie, 1/2 tl. zout, evt verse dille
De komkommer wassen en raspen. Zout erin mengen en vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een slakom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.

Pepermunt-komkommer-raita
Raita’s zijn verkoelende bijlagen bij pikante voorgerechten of groentegerechten. Zij kunnen in verschillende variaties worden bereid, bv. met wortelen, aardappelen, aubergine of komkommer.
Nodig: 250 g bioyoghurt, 1 komkommer, geschild en in blokjes of geraspt; verse muntblaadjes, gehakt; 1 tl geroosterd komijnzaad, fijngestampt; 1 tl zout; zwarte peper naar smaak, 1 snuifje cayennepeper, muntblaadjes ter decoratie
De yoghurt in een kom met een garde schuimig slaan. Komkommer, munt, komijn, zout en peper toevoegen en goed mengen. In een opdienschaal overgieten en met een snuifje cayennepeper bestrooien. Met muntblaadjes garneren.
Je kan ook korianderblaadjes ipv munt gebruiken, extra kruiden met geperste look en curcuma, en stukjes tomaat inmengen.
Komkommer gazpacho
Nodig: 1 komkommer (in blokjes), ½ ui, 1 potje zure room of sojaroom; 1 l groentebouillon, 1 teentje knoflook, zout, peper
Schil de komkommer en verwijder de zaadjes. Snij de komkommer in blokjes. Pel de ui en de knoflook. Hou wat komkommerblokjes apart voor de afwerking en mix de rest samen met de ui, de knoflook en de groentebouillon in de blender tot een glad soepje. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
Tip: je kan hier ook restjes van gekookte groenten in mengen (wortel, rode biet, bloemkool…) naar eigen inspiratie.

Basilicumpesto van Jeroen Meus
Nodig: 80 g Parmezaanse kaas (in blok), 60 g basilicum, 1 teentje look, 15 cl olijfolie, 1⁄2 citroen, 60 g pijnboompitten (persoonlijk gebruik ik vaak zonnebloempitten, dan is hij minder zwaar), peper, zout (niet teveel, de kaas is al zout)
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

Smakelijk! An