Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Geregeld krijg ik de vraag wat biologisch-dynamische landbouw zo uniek maakt. Het antwoord is niet eenduidig, maar sinds mijn bezoek aan Dottenfelderhof vorige week, waag ik opnieuw een poging 😉
Als je een tak van een boom afknipt, is die tak dan dood?
Als je hem analyseert in het labo, dan zie je alle atomen, mineralen, voedingsstoffen en allerlei andere zaken. Dode, materiële materie zal je vinden…
Stop je die tak echter in de grond, dan heb je, afhankelijk van de boomsoort, kans dat hij een wortel vormt en groeit. Dood is hij dus niet; de tak bevat nog een of andere levenskracht.
Wetenschappelijk onderzoek houdt zich bezig met de analyse van dode materie.
Bio-dynamische landbouw focust zich op de levenskrachten: het leven zelf dus.

Wij bekijken onze composthoop niet als een hoopje stikstof, koolstof, mineralen… Onze composthoop is, net als onze bodem, onze planten, dieren en mensen, een levend organisme. Door respect te hebben voor het leven rondom ons en door deze levende organismen te herkennen, krijgt de hele visie op landbouw een geheel andere wending.
We verzorgen onze bodem als een levend geheel, voeden hem evenwichtig als hij honger heeft. Onze bodem heeft geen nood aan medicijnen omdat we hem veerkrachtig houden door hem als geheel te bekijken. In ruil voor onze zorgen, schenkt onze grond ons de planten die we in cultuur brengen. Wij nemen niet van de bodem, wij krijgen.
Als dit moeilijk te begrijpen is: proef dan eens van al dat lekkers (en bovenal onze tomaten en meloenen!) in het pakket van deze week. Sluit de ogen en proef met je neus, je mond en vooral met je hart.
Ik geloof dat je de liefde proeft waarmee de groenten ons aangeboden worden door onze bodem en door onze compost.
Wij, biodynamische boeren, wij zijn slechts de verzorgers van een gulle aarde.
Wij zijn de ontvangers van de oogst, niet de grijpers.
Dat is het verschil.
Smakelijk, we zorgen met genoegen voor je gewassen.
Jan

Boerderijfeest op zaterdag 1 september.

Vanaf 15u ben je welkom op de boerderij; rondleidingen, muziek, spel, vuur , …. Om 18u30 wordt er een heerlijke vegetarische maaltijd geserveerd (15 euro voor iedereen vanaf 12 jaar, elk kind betaalt zijn leeftijd in euro’s); in te schrijven via dezonnekouter@skynet.be voor 24 augustus. De opbrengst gaat integraal naar vzw Land-in-zicht, voor de vrijkoop van grond voor biolandbouw.

Tomaten! Tomaten! Tomaten!

Je kan de komende maand altijd tomaten (porties van 3kg (8 euro) en 5 kg (13 euro)) bijbestellen bij de pakketlevering, via dezonnekouter@skynet.be

Samenstelling pakket

Klein: tomaten, paprika, komkommer, rucola, prinsessen van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Ourobouros; broccoli van Koen Weyers
Groot: tomaten St-Pierre, kerstomaat, paprika, komkommer, rucola, ijsbergsla, van de Vroente-Zonnekouter, rode biet, aubergine van de Vroente-Ourobouros; broccoli van Koen Weyers
Gemengd: tomaten, komkommer, wortelen, snijbonen, meloen van de Vroente-Zonnekouter; pruimen (B), persappelsien (It) via Biofresh
Fruit: meloen van de Vroente-Zonnekouter; blauwe bes van O’Bio; pruimen (B), persappelsien (It) via Biofresh

Recepten

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, peper, zout, 5 el pijnboompitten, 75 g rucola, mozarella of feta in blokjes
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi er kaas en pijnboompitten over.

Gazpacho
Nodig: 250g tomaten, 1 komkommer, 1 gehakte ui, evt. 1 groene paprika, 2 teentjes knoflook, 4dl water, 2 kopjes wit broodkruim, 2 el. wijnazijn of citroen, evt. 1 dl witte wijn, ½ kl. zout, 1 el. tomatenpuree,2 el. olijfolie.
Pureer de groenten met het broodkruim. Doe er vervolgens water, azijn/citroen, evt. wijn en zout bij, en meng alles goed door elkaar. Maak een mengsel van de puree en de olie. Schep het voorzichtig door elkaar en zet het afgedekt gedurende enkele uren in de koelkast.
Serveer met een mengeling van blokjes geroosterd brood, blokjes komkommer, blokjes paprika, fijngehakte sjalotjes en gesnipperde bieslook.