Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ze zijn er! Ik heb ze gehoord. De eerste trekvogels zijn terug uit het zuiden. (werden alle immigranten maar met zoveel vreugde onthaald!).
De lente komt niet. Ze staat plotseling om je heen. Zo plots dat ik er alweer versteld van sta. Elke boer verwelkomt dit seizoen met de nodige zenuwachtigheid, maar vooral met vreugde: na een donkere winter begint alles terug te kiemen, te groeien en te bloeien. Het kriebelt van onder tot boven. Het is moeilijk nog langer stil te zitten.
Tegelijk kwam vorige week een andere en harde wereld wel heel erg dichtbij. Televisiebeelden tarten elke verbeelding, doen huiveren (ook van onder tot boven). Ook dit is realiteit. Toch blijft het onze uitdaging hier een positief antwoord op te geven, te blijven geloven dat alternatieven mogelijk zijn. Verder bouwen aan datgene wat we moeten doen: tonen dat het anders kan, werken aan een duurzame, rechtvaardige en menselijke maatschappij. Misschien wel de enige manier om het tij te keren…
Vechten gaan we niet doen, groenten telen des te meer!
Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: warmoes, postelein van De Zonnekouter, rucola van Ourobouros, witte kool, pastinaak van De Wassende Maan; venkel (It), courgette (It); zuurkool (Nl) via Biofresh
Groot: warmoes, postelein, radijs van De Zonnekouter, daslook van Ourobouros, pastinaak van De Wassende Maan; ajuin, wortelen van ‘t Livinushof; venkel (It), koolrabi (It) via Biofresh
Gemengd: postelein van De Zonnekouter, pastinaak van De Wassende Maan; appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (Nl), venkel (It), courgette (It); zuurkool (Nl), pompelmoes (Fr) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (Nl), kiwi (It), pompelmoes (Fr) via Biofresh
Aardappelen: Juliette (vaste kokers!) van ‘t Livinushof (op 8 apr voor even-weekse pakketten)

Recepten

Pasta met daslookpesto en doperwten
Nodig: 500gr pasta (orecchiette of een andere kleine pastasoort) , 200gr verse doperwten (of diepvries), 125ml slagroom, 1 scharrelei; om te serveren: geroosterde pijnboompitten en grof geraspte Parmezaanse kaas
Voor de pesto: 1 bosje daslook, 20gr pijnboompitten, 10gr Parmezaanse kaas, 100ml olijfolie extra vergine, zwarte peper, zeezout.
Variante: je kan ipv daslook ook rucola en een teentje look gebruiken.
Breng een pan met water en zout aan de kook, en kook hierin de pasta.
Hak voor de pesto de daslook grof en doe deze samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een snufje zeezout en zwarte peper in de keukenmachine. Maal samen met de olijfolie tot een fijne pesto. 3 minuten voordat de pasta klaar is, voeg je de doperwten toe aan het kookwater en kook even kort mee. Klop de slagroom met het ei lobbig in een kom.
Giet de pan met de pasta en doperwten af en schep gelijk de geklopte slagroom en pesto erdoor. Meng goed door elkaar en laat een paar minuten staan. Door de warmte van de pasta gaart het ei vanzelf en de pasta krijgt een heerlijk romig laagje rondom. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout. Serveer en strooi er geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas over.
Posteleinsalade
Nodig: een bosje postelein, 1 stronkje witlof, eventueel enkele blaadjes spinazie, raapsteeltjes of rucola, enkele gedroogde tomaten (op olijfolie), een sjalotje, een handje zonnebloempitten, azijn, olijfolie, mosterd, peper, zout
Snipper de sjalot en de gedroogde tomaat, en meng ze met olie, azijn, mosterd, zout en peper tot een vinaigrette. Rooster de zonnebloempitten, snij vlak voor het opdienen het witlof in fijne ringetjes, en de spinazie in reepjes, en meng met de postelein onder de vinaigrette. Heerlijk!
Romige aardappel gratin met pastinaak
Nodig: 2 kg aardappelen, 1 liter slagroom, 1 ui gepeld, 2 tenen look fijngehakt, 1el zeezout, ongeveer 50 g boter, 0.75 kg pastinaak
Verwarm de oven op 240 °C. Schil de aardappelen en snij ze in plakken, niet te dun en niet te dik (ongeveer 1 cm) en doe het zelfde met de pastinaak. Breng dit alles samen met de room, ui, gehakte knoflook en zout in een grote pan aan de kook. Laat ze zachtjes koken of flink sudderen (of hoe je daar ook over denkt) tot ze gaar zijn, maar nog niet tot pap gekookt zijn.
Vis de ui uit de aardappelen en giet het bijna blubberige room – aardappel – -pastinaak mengsel in de braadslee. Leg er de rest van de boter in klontjes op en zet de zaak 15 minuten in de oven of tot de gratin bubbelt en een bruin korstje heeft.