Groentesprokkel 28

Kook-tweedaagse op De Zonnekouter

Smaak, kleur en vorm van het veld tot op je bord.

met Peter Vandermeersch van De Zonnekeuken (www.dezonnekeuken.be)
ma 24/8 en di 25/8; telkens 10:00-15:30
Kookles, rondleiding en infosessie op de boerderij

In de voormiddag leren we hoe we onze vegetarische maaltijden smakelijker, kleurrijker en aantrekkelijker kunnen maken. De bereidingen zijn doordacht maar toch eenvoudig en gemakkelijk. Het koken wordt op die manier geen last of gewoonte, maar een vreugdevolle en creatieve activiteit. Na het middageten maken we kennis met de boerderij: de gewassen, de dieren, het landschap en de medewerkers. De Zonnekouter is een coöperatie waarin ook consumenten een rol hebben. We zien hoe er gezond voedsel wordt geproduceerd en hoe er een evenwichtig geheel op ecologisch, economisch en sociaal vlak wordt gevormd.

Standaardprijs: € 75,00; sociale prijs: € 60,00; reductieprijs: € 67,00

Inschrijven op http://www.vormingplusgent-eeklo.be/

Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Vakantieregelingen

Trappenhuis:In de schoolvakanties is het Trappenhuis gesloten, dan kan je je pakket afhalen in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, in de Tarbotstraat 61A, tussen 17u30 en 18u30. Let wel op: hier worden ook pakketten geleverd voor het Voedselteam, zorg dat je je pakket van de goede stapel neemt!

OWW Gentbrugge is gesloten op 17, 24 en 31/7, we zoeken nog een alternatief voor de pakkettenlevering!

Blandijn: gesloten op 24/7, voor de Blandijnabonnees worden die week geen pakketten geleverd; dit wordt verrekend bij de inning voor juli

Het Buurtcentrum Muide is gesloten op 24-31/7 en 7/8; we zoeken ook nog naar een alternatief depot

De Biobakkers zijn gesloten op 31/7, 7/8 en 14/8; de broodvakantie wordt verrekend

Hé, regen!

!Bij deze even een oproep voor een kleine regendans, zodat de wolken niet meer links en rechts langs ons heen trekken, maar ook eens wat regen doen neerdalen op ons veel te droge Zonnekouterland. De groenten zullen u dankbaar zijn! An

Noteer ook alvast in je agenda:

ZONNEKOUTERBOERDERIJFEEST op ZA 29 AUGUSTUS

Samenstelling pakket

De jostabes is ontstaan uit een complexe kruising van de zwarte bes, de kruisbes en de Worcesterbes. De bes is lekker om zo te eten (zoeter dan kruisbes en pittiger dan zwarte bes), of te verwerken tot confituur en sappen. Het vitamine C–gehalte is evenals bij de zwarte bes hoog.

Klein:  sla, venkel, boswortel, komkommer, rode biet van de Zonnekouter; koolrabi, tuinbonen van de Kollebloem

Groot:  sla, boswortel, courgette, snijbonen van de Zonnekouter; rode biet, spitskool van de Kollebloem; warmoes van Ourobouros; tomaat via Biofresh

Gemengd:  courgette van de Zonnekouter; rode biet, tuinbonen, spitskool van de Kollebloem; jostabes van O’Bio; appel pinova (It), nectarine wit (It) via Biofresh

Fruit: jostabes van O’Bio; appel pinova (It), nectarine wit (It), watermeloen (It) via Biofresh

Aardappelen: De aardappelen op de Kollebloem zijn nu oogstklaar. Volgende week (17/7) leveren we je juli-aardappelabonnement.

Brood: 1 zuurdesem voltarwebrood; 2 rozijnenbrood; 3 haverzemelenbrood

Recepten

Bietensalade met tuinbonen

Nodig:  500 g bieten, liefst jong, schoongeboend, ongeschild; 300 g nieuwe tuinbonen, liefst klein;  4 el. extra vergine olijfolie; 1 el rodewijnazijn of balsamico, 2 bosuitjes, in dunne ringen,  ca. 20 g dragon, alleen de blaadjes

Kook de bietjes in ruim water met zout gaar. Giet ze af en wrijf de schil er onder de koude kraan af terwijl ze nog warm zijn. Zet ze apart. Dop intussen de tuinbonen en kook ze in water zonder zout beetgaar, giet ze af, spoel ze koud onder de kraan en laat ze uitlekken. Dubbeldop bonen die groter zijn dan je duimnagel.

Meng voor een dressing de olijfolie en azijn en breng hem op smaak met zout en peper.

Halveer de bietjes, snijd ze in partjes van ½ cm dik en leg die in een kom. Schenk de dressing erover, strooi er wat zout en peper over en meng alles. Doe er de tuinbonen, bosui en de helft van de dragon bij en meng alles opnieuw. Doe de salade in een kom en strooi de resterende dragon erover. Serveer onmiddellijk.

Bietensalade van rozerode zomerbietjes

Nodig: 2-3 verse, rauwe zomerbietjes, 1 tl karwijzaad, ½ el appelciderazijn, 1 el yoghurt, 1 el zonnebloemolie,  greepje verse dille, fijngesneden

Schil de bietjes met een scherp mesje en schaaf ze óf in flinterdunne plakjes of rasp

ze grof. Rooster de karwijzaadjes in een droge, hete koekenpan tot ze gaan geuren.

Klop een dressing van azijn, yoghurt en olie en maak deze op smaak met zout en versgemalen peper. Meng het karwijzaad, de dille en de dressing door de bietjes en laat de smaken een kwartiertje intrekken.