Groentesprokkel 28

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag vraag ik mij af of het land geheugen heeft,
Zich onze handen herinnert
Of het venkelzaad dat ik zaai weet dat het hier is gekiemd
Of de wind informatie transporteert vanuit andere plekken en of de bodem weet dat ik probeer te leren van haar onvoorwaardelijk geven en mij bewust maakt van onzichtbare werelden. Vandaag vraag ik mij af of de koeien weten wat voor inspiratie ze zijn om één te zijn met het landschap in hun stille vertering.
Vandaag vraag ik mij af of mensen die beslissingen maken over landbouwsubsidies, ooit al zaad in hun handen gehouden hebben en ontroerd waren door hun kiemkracht…
Vandaag vraag ik mij af of het aanwezige water ons over haar kwaliteiten wil vertellen, om te blijven stromen, om te verfrissen en helder te blijven
Ik vraag mij van alles af zonder (ant)woorden te verwachten, vrede te nemen met de geluiden van deze dag; een tractor die vertrekt, een mes dat geslepen wordt, gelach dat tot bij mij reist vanuit de schuur waar de pakketten gemaakt worden.
Laat het jullie smaken,
Jana

Samenstelling pakket

Klein: courgettes, bosui, rucola, snijboon, spitskool van de Zonnekouter (Vroente); tomaten van Hebben.
Groot: courgettes, bladpeterselie, bosui, venkel, snijbonen, rode kropsla van de Zonnekouter (Vroente); tomaat en gele paprika van Hebben.
Gemengd: waswortel, komkommer, tuinboon en rode kropsla van de Zonnekouter (Vroente); meloen charentais (Fr), abrikoos (Fr)via Biofresh, stekelbes van O’Bio
Fruit: meloen charentais (Fr), platte perzik (Es), abrikoos (Fr) en druif Victoria (It) via Biofresh

Recepten

Salade met snijbonen
Nodig: 250g verse snijbonen,100g kerstomaten,1 sjalot, in ringetjes gesneden, 25 gram amandelschilfers, 1 theelepel balsamico, 2 eetlepels olijfolie extra vergine, 1 mespuntje zout
Maak de snijbonen schoon, snij ze in ruitjes en kook ze gedurende zeven minuten in zout water. Giet de snijbonen af en laat ze afkoelen. Snij de kerstomaten in tweeën. Meng snijbonen met de trostomaten, de knof¬look¬teen-tjes, de sjalot en de amandelschilfers. Besprenkel het geheel met olijfolie extra vergine en de balsamico, en meng goed.

Gevulde tomaten met rijst en (snij)boontjes

Nodig: 1 kop gekookte rijst, 4 grote tomaten, 200g snijboontjes of prinsesjes), 150g gehakt, 1 ajuin, gemalen gruyère
Snipper de ajuin en fruit ze in olijfolie. Snij de snij boontjes dwars in fijne reepjes (of de prinsesjes in stukjes), voeg ze bij de ajuin en stoof gaar op een laag vuurtje (opletten voor aanbranden, desnoods wat water bijvoegen). Bak het gehakt, en meng samen met de boontjes onder de rijst.
Snij het kapje van de tomaten en hol ze uit (het binnenste kan nog in soep verwerkt worden). Vul de tomaten op met het rijstmengsel, leg bovenop wat gemalen kaas en zet ze in een ovenschotel. Bak 15’ in een voorverwarmde oven (200°)

Courgettes met ricotta
Nodig: 2 courgetten, 1 ui, 1 teentje look, 250g ricotta, 1 ei, 2el pijnboompitten, 1el gesnipperde basilicum, 2el geraspte parmezaan, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven oor op 200°C. Spoel de courgettes, snij in twee en haal er het vruchtvlees uit. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Meng de ricotta met het ei, de ui, de knoflook, de pijnboompitten en de parmezaan. Vul de courgettes met het mengsel en bestrooi eventueel met wat extra parmezaan. Schuif in de oven voor 30 min.