Groentesprokkel 28

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze ochtend, op weg naar onze vrienden van Ourobouros, hoorde ik een liedje. Het drong tot me door dat de manier waarop ik naar het leven kijk helemaal niet zo vreemd is. Ik deel graag een stukje tekst met je in de hoop dat ook jij de verbinding voelt die ik voel:
‘Wake up, remember.
We are born of one breath, one word.
We are all one spark: sun becoming’
De betekenis die deze zinnen voor me hebben is groot. We zijn inderdaad met z’n allen ontstaan uit één adem. We zijn zelfs, samen met al het leven op aarde, geboren uit die ene vonk die ook de zon deed ontstaan.
Hoe is het dan mogelijk om deze verwantschap ontkennen?
Ik dacht er vandaag aan toen ik in de tomaten werkte (het lied zinderde nog na) en er allerlei spinnetjes zag jagen op belagers van de plant, hoe ik de hommels en zweefvliegen die kleine gele bloemetjes zag bezoeken.
Hoe mooi, complex en feilloos zo’n systemen ontwikkelen…
Ik begrijp bij gevolg ook niet hoe mensen soms zo vol van zichzelf kunnen zijn…
De toekomst is er geen van labo-vlees of van groentes waarvan de genetische code minutieus ‘ge-engeneerd’ is.
De toekomst is er een waarin de complexe en eindeloze schoonheid (en ook de hardheid) van de natuur erkend wordt.
Mocht je dus nog slapen: word wakker, voel de connectie die je hebt met het leven en geniet van de tomaten die je met liefde geschonken werden door de planten, de aarde, de hommels, de zon… Want leven draagt zorg voor leven.
Groetjes uit de serre,
Jan

De favoriete groente van Jan

Het was toch even twijfelen tussen de schorseneer en de tomaat. Aangezien ik verwacht om deze winter nog een herkansing te krijgen, kies ik voor de tomaat.
Het eerste dat bij me opkomt wanneer ik nadenk over de reden waarom ze mijn favoriete groente is, is toch wel het feit dat de plant verder leeft gedurende de hele oogstperiode. Vruchtgewassen hebben voor mij dus vanzelfsprekend een beentje voor op blad-, bloem- of wortelgewassen. Tomaten bestaan er ook in zodanig veel ontelbare maten, smaken, kleuren en vormen dat ze interessant blijven. Ook de verzorging: van zaadselectie over zaaien en opkweken tot het mulchen, dieven, indraaien, bladplukken en oogsten is een intensieve weg waarin je bijna alle 1.200 planten die hier in de serre staan, bijna persoonlijk kent. Ik geef ze nog net geen namen 😉
Leve de tomaat dus!

Samenstelling pakket

Klein: eikenblad, snijboon, venkel en korte komkommer (met intensere smaak) van de Vroente-Zonnekouter; Nieuw-Zeelandse spinazie van de Vroente-Ourobouros; gele biet van de Vroente-Kollebloem; tomaat van Hebben
Groot: ijsbergsla, venkel, courgette, komkommer, tuinboon en tomaat (de eerste van eigen teelt!) van de Vroente-Zonnekouter; Nieuw-Zeelandse spinaize van de Vroente-Ourobouros; rucola van ’t Groenlofhof; paprika van Hebben
Gemengd: venkel, kropsla en komkommer van de Vroente-Zonnekouter; spitskool van ’t Groenlofhof; blauwe bes van O’bio; nectarine (Es) en pruim (Es) via Biofresh
Fruit: witte bes van Vandevoorde; blauwe bes van O’bio; kersen en meloen Charentais (Fr) via Biofresh

Recepten

Nieuw Zeelandse spinazie in een zomerse pastasalade
Nodig: 500g caserecce/fusilli, 500g Nieuw-Zeelandse spinazie, 3 sjalotjes, 1 teentje look, 250g zongedroogde tomaten of verse tomaten, een handvol amandelen, 250g verse geitenkaas, peper, zout, balsamico-azijn, olijfolie
Breng een grote kom met gezouten water aan de kook en kook de pasta beetgaar. Hak intussen de amandelen in grove stukken en rooster ze kort in een hete, droge pan. Versnipper de sjalotjes en snij de look fijn. Verwijder de eindjes van de stengels van de spinazie en snij vervolgens in grove stukken (met steeltjes dus). Meng de pasta met de (zongedroogde) tomaten en een deel van de olie. Verhit een ruime pan met wat olie en stoof hierin de sjalotjes en de look met flink wat peper en zout. Voeg er de NZ-spinazie aan toe en roer regelmatig tot ze krimpt. Wanneer ze helemaal zacht is, blus ze met een scheut azijn. Meng de spinazie onder de pasta, verkruimel er de geitenkaas over en strooi als laatste de amandelen er bovenop.