Groentesprokkel 28

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is volle zomer, dat is mijn officiële standpunt nu de eerste volwaardige tomatenoogst binnen is. Meer dan ooit treft de verscheidenheid aan ritmes me op de boerderij. Het oogsten gebeurt tegen de klok: boontjes (snij- en prinses) en busselwortelen vragen tijd om geoogst te worden… Binnenin de serre staan alle gewassen te schreeuwen om de nodige aandacht: tomaten moeten gedieft, ingedraaid en gewied worden, paprika’s willen een snoeibeurt, komkommers worden volop geoogst, de meloenen groeien als bonen en willen snoei- en indraaitijd van ons. We hebben meer dan genoeg om handen en dankzij het Zonnekouter-organisme geraken we elke week wonderwel door het werk. Tijdens de dagen van veelheid aan werk, vertraagt de tijd vaak tijdens voormiddagen oogstwerk. Dan zitten we buiten op het veld urenlang geknield tussen de wortelen en we horen de gejaagdheid van de buitenwereld passeren op de steenweg in de buurt. De rust in de hoeveelheid aan werk raakt je dan intens. Ook het ritme van die prachtige schorseneren verloopt gezapig; deze dames staan een vol jaar op het land en overschouwen, met wereldwijze kalmte, de gejaagdheid van de boontjes en worteltjes die naast hen staan. Seconden, minuten en uren zijn iets menselijk; hier heeft alles zijn unieke ritme en die diversiteit aan tijdsverlopen werkt deugdelijk. Als boer leer je tijd maken wanneer het nodig is (ook voor mensen) en je leert je spoeden wanneer dat moet. Het is een gevoel waarvan ik hoop dat je er een stukje van kunt meenemen na het lezen van deze brief. Ik wens je met mijn hele hart de rust in je verschillende ritmes toe.

Jan

Voor de abonnees van OWW Gentbrugge:

In de nieuwsbrief van vorige week schreven we dat de abonnees van Gentbrugge op 13/07 en 20/07 in de Lousbergmarkt kunnen afhalen in plaats van in de WW. Ook op 27/07 kan het pakket in de Lousbergmarkt afgehaald worden!

De Lousbergmarkt sluit van 30/07 tot 15/08. Klanten van de Lousbergmarkt kunnen zich daar inschrijven voor een overbruggingspakket bij één van de Vroenteboerderijen.

Samenstelling pakket

Klein: Snijboon, rode biet, courgette van de Vroente-Zonnekouter, warmoes en aubergine van de Vroente-Ourobouros, koolrabi van de Vroente-Kollebloem; eikenbladsla rood van de Wassende maan
Groot: Busselwortel, venkel, komkommer, rode biet, prinsessenbonen van de Vroente-Zonnekouter; aubergine van de Vroente-Ourobouros; eikenbladsla rood van de Wassende maan
Gemengd: Busselwortel, snijboon, venkel van de Vroente-Zonnekouter; eikenbladsla rood van de Wassende maan; witte bes van O’Bio; abrikozen (FR) en banaan (DO) via Biofresh
Fruit: Blauwe bes en rode bes van O’Bio; abrikozen (FR) en watermeloen (ES) via Biofresh

Recepten

Quinoasalade met groene boontjes en blauwe kaas
500 g quinoa
2 l groentebouillon
150 g groene boontjes
2 x handvol verse tuinkruiden, bijv. dragon, dille, peterselie, basilicum, tijm
4 el olijfolie
200 g blauwe kaas
4 el zonnebloempitten
peper van de molen
Bereidingswijze:
Kook de quinoa gaar in de groentebouillon en giet af. Blancheer de boontjes in gezouten water. Giet af en verfris onder koud stromend water. Snij in kleine stukjes. Hak de kruiden fijn en meng samen met de olijfolie en boontjes onder de quinoa. Kruid met peper. Werk af met de blauwe kaas en pompoenpitten.

Humus van rode biet

1 bokaal voorgekookte kikkererwten
3 gekookte rode biet
2 el vers citroensap
1 – 2 el tahin sesampasta
1 teentje knoflook
2 el komijnzaad
1 el paprikapoeder
extra vierge olijfolie
peper en zout

Giet de kikkererwten af. (Bewaar het vocht als aquafaba!)
Pel het teentje look, snij de rode bietjes in grove stukken en pêrs het sap uit de citroen.
Plaats alle ingrediënten in een grote beker en pureer met een staafmixer tot een gladde dipsaus of spread.
Heerlijk om in te dippen, op de boterham, als bijgerecht of gewoon recht van de lepel!